Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TRNC 2024 czyli Cypr Północny samochodem z Polski :) ...

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 01.07.2024 21:56

Witam :) ...

Docelowo pojawi się tu pełen vlog z tegorocznej wyprawy Niuniem na Cypr, głównie ten Północny :) :) ... nim to jednak nastąpi, minie pewnie trochę czasu, pomyślałem więc, że na zachętę powklejam trochę zdjęć oraz zamieszczę garść informacji praktycznych, gdyby kogoś naszła wena na analogiczny pomysł ;) :) ...

Na tym etapie jednak próbuję ogarnąć wklejanie zdjęć i cośik kiepsko mi idzie ;) :) ... niby wybiram plik ze zdjęciami, klikam 'załaduj pliki' tam poniżej, ale raczej nic się nie dzieje, a bynajmniej strona nie daje oznak życia :( ... co źle robię :) ? ... jakieś porady :) ?

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.07.2024 20:43

Witam :) ...

Na początek kilka zdjęć na zachętę :) ...

PAP

P.S. Dzięki piotrf and te kiero za porady zdjęciowe ;) :) ...

Z1.jpg

Załadunek na szybki prom, Taşucu, TR

Z2.jpg

Historyczne centrum i marina, Kyrenia / Girne, TRNC

Z3.jpg

Budynek o politycznym znaczeniu, Mavi Köşk (The Blue House), TRNC

Z4.jpg

Jazda po drugiej stronie ulicy, Paphos, CY

Z5.jpg

Jazda po drugieh stronie drogi, Kalavasos, CY

Z6.jpg

Najbardziej północno-wschodni punkt na całej wyspie, półwysep Dipkarpaz, TRNC

Z7.jpg

Golden Beach, półwysep Dipkarpaz, TRNC

Z8.jpg

Miasto duchów, Varosha, TRNC

Z9.jpg

Developerski boom inwestycyjny z bliska, Boğaz, TRNC

Z10.jpg

Time to say good bye, Kyrenia / Girne, TRNC
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.07.2024 21:00

Ciekawy pomysł, z niecierpliwością czekam na szczegóły. :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.07.2024 17:37

Jestem ciekawy jak dostaliście się na Cypr, w sensie skąd promem. Celuję w... Mersin, bo właśnie oglądałem pewnego YTbera przemierzającego tamte tereny.
Szmat drogi, ale południkowo to prawie to samo co Maroko, więc dla Was nie problem ;)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 04.07.2024 16:50

ziemniak napisał(a):Ciekawy pomysł, z niecierpliwością czekam na szczegóły. :papa:

Witaj :) ...

Będą, będą :) ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 04.07.2024 16:54

te kiero napisał(a):Jestem ciekawy jak dostaliście się na Cypr, w sensie skąd promem. Celuję w... Mersin, bo właśnie oglądałem pewnego YTbera przemierzającego tamte tereny.
Szmat drogi, ale południkowo to prawie to samo co Maroko, więc dla Was nie problem ;)

Witaj :) ...

Pudło, ale ciepło :) :) ...

Zachęcam do ponownego przejrzenia zdjęć wraz ich opisami ;) :) ... tam znajdziesz odpowiedź :) :) :) ... podpowiem, że zdjęcia są wstawione w kolejności chronologicznej, pomijając dojazd do i od promów przez TR i inne kraje tranzytowe :) ... te dopiero wkleję, bo też było ciekawie ;) :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2024 20:21

Pomroczność jasna mnie dopadła chyba, rzeczywiście jest, dzięki.
Czekam na więcej.

Powrót do Cypr - Kýpros

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone