Popełniłem kilka mniej lub bardziej udanych relacji
Andaluzja, Algarve, Lizbona i okolice
Wiosenna Malta
Pag/Brać 2012
Kotlina Kłodzka 2012 (Adrspach, Kutna Hora, Praga, Hradec)
Cres 2008 - 1st time in Cro
2000 km po Rodos - 2011
Makarska Riwiera 2009
Trochę wiosny zimą - Cypr Luty 2013
Trochę lata wiosną - Turkiye 2013
BAWARIA, ITALIA, ISTRIA - SIERPIEŃ 2010, RZYM - Maj 2010, APULIA + KAMPANIA 2013
Listopadowa słoneczna Szkocja
Italia 2014 - Garda, Liguria, Dolomity
Kreta - Lipiec/Sierpień 2014
Kreta - Lipiec 2016
Teneryfa Zimą - Styczeń/Luty 2014
Gran Canaria zimą - Luty 2015
oraz
Montana on Tour - zbiór różnych krótkich wyjazdów
=============================================================
Niniejsza relacja: BAWARIA, ITALIA, ISTRIA - SIERPIEŃ 2010, RZYM - Maj 2010, APULIA + KAMPANIA 2013
Na początek malutki edit w postaci MINI SPISU TREŚCI
A w niej:
Tegernsee - na południe od Monachium
Cesenatico, Rawenna
San Marino
San Leo, Verucchio, Torriana, Rimini, Italia In Miniatura (Riccione)
Florencja
Pisa, Marina di Pisa
Gradara, Bolonia, Urbino
Wenecja
Poreć, Novigrad, Rovinj
------------------------------------------------------------------------------
RZYM - MAJ 2010
------------------------------------------------------------------------------
Początek planów na 2013 - Riwiera Conero?
Plany 2013 c.d. - APULIA
Planowanie - APULIA cz.2
Planowanie - APULIA cz.3
Planowanie - APULIA cz.4 - GALLIPOLI
Planowanie - APULIA cz.5 - Santa Maria di Leuca
Planowanie - APULIA cz.6 - Otranto
Planowanie - APULIA cz.7 - Lecce
---------------------
Relacja APULIA (KAMPANIA) 2013
Wstępniaki
Drezno 32-34
Regensburg
Kiefersfelden - pogranicze niemiecko-austriackie
Półwysep Conero - Sirolo
Asyż i okolice
Trani
NARDO! cz.1
Punto Prosciutto - Plaża 1
Gallipoli
Santa Maria al Bagno
Marina di Pescoluse - Plaża 2
Santa Maria di Leuca
Otranto; Baia Verde - Plaża 3
Lecce
Grotte di Castellana
Alberobello
Martina Franca
Ostuni - White City
Torre Lapillo - Plaża 4; Galatina; Nardo cz.2
Matera
Taranto; Marina di Pulsano - Plaża 5; San Foca - Plaża 6
Santa Cesarea Terme
Torre san Gennaro - Plaża 7
Brindisi
Porto Cesareo - Lido dei Pirati - Plaża 8
Gallipoli cz.2
Metaponto
Basilicata z auta + Amalfi
Caserta; Pompeje
Wezuwiusz
Caserta Vecchia
Capua
Orvieto
Lago Iseo
==================================
Bawaria, Italia, Istria
W związku z faktem ze do zakończenia relacji z Rodos 2011 została mi jedna, góra dwie części - czas na relację z roku 2010, a konkretnie była to wyjazdówka na Riwierę Rimini z dwudniowym postojem w Alpach Bawarskich, z powrotem zaś był jednodniowy pobyt w Wenecji i trzydniowy w Novigradzie na Istrii.
Do tej pory we Włoszech byliśmy tylko dwa razy: rok 1998 w Bibione niedaleko Wenecji ( z zaliczeniem tego pięknego miasta z przewodnikiem, którego profesjonalizmu, wiedzy, czaru i energii nie zapomnę do końca życia - a miał z 80 lat) oraz w maju 2010 w Rzymie na weekend majowy.
Jako psychopatyczny maniak przewodników turystycznych i map posiadam chyba z 7 przewodników po Włoszech
edit z XI.12 (12 sztuk) i z każdym rozdziałem od kilku lat coraz bardziej zakochuję się w tym kraju (a szczególnie w Południu Włoch, którego nie widziałem na oczy , czas był więc najwyższy zobaczyć trochę więcej tego pięknego kraju niż tylko stolica i miasto kanałów i karnawału.
Przez pewien czas biliśmy się z myślami czy jechać tak jak "zwykle" czyli w ciemno i na miejscu "coś się znajdzie" ale na forach czytałem różne komentarze jeśli chodzi o dostępność atrakcyjnych miejsc w sezonie oraz ceny (jeśli juz jest coś wolnego i atrakcyjnego to jest mega drogie). Tak przynajmniej stanowiły fora, w związku z czym, postanowiłem aby bez napinki zarezerwować cos wcześniej.
Wiedzieliśmy, że nie chcemy jechać dalej niż odległość do Chorwacji (max 1700-1800 km), więc niestety (jak na ten raz przynajmniej) Południe odpadło
Z tych samych for dowiedziałem się o dość mało znanym, ale jak sie okazało cenionym (no dobra, części Rodaków nigdy nie dogodzisz i za niezbyt wysoka cenę chcą luksusów Sheratona) biurze podróży z Bielska-Białej, która organizuje wyjazdy na Riwierę Rimini. Mają tam "swoje" czyli dzierżawione hotele (sztuk 3) położone od siebie kilka kilometrów każdy, zapewniają full wyżywienie (co akurat - mimo tego, że było dobre i FULL w pełnym tego słowa znaczeniu - miało swoje wady, bo nie każdy posiłek zaliczyliśmy, ale o tym później )
Wycieczkę wykupiliśmy na lipiec w opcji 10-dniowej z dojazdem własnym. Na kilka dni przed wyjazdem tzw. Malone czyli 4 letni wówczas syn dostał czerwonego języka
SZKARLATYNA - koniec marzeń o wyjeździe w tym terminie!
Na szczęście biuro miało jeszcze wolny termin w sierpniu i tak pozostało TYLKO przemęczyć się jeszcze miesiąc w pracy. Nie wiem jak to przeżyłem, bo mam tak, że już od marca odliczam dni do wyjazdu i nastawiam się na maxa, że tego i tego dnia o tej i tej godzinie RUSZAMY!
Pozostało jeszcze zmienić rezerwację na pobyt tranzytowy (rezygnacja z hoteliku na bookingu), rezerwacja agroturystyki na tiscover - i jedziemy, najpierw na krótki urlaub in bayerischen alpen!
Także plan wyglądał tak:
Start: 9.08.2010 Gdynia - Meta: Gmund am Tegernsee 9.08.2010 (50 km za Monachium) - do przejechania ok 1100 km
http://g.co/maps/u928s
dalej
Start 11.08.2010 Gmund am Tegernsee - Meta: Cesenatico 11.08.2010 - do przejechania - ok 600 km
http://g.co/maps/fvq2u
dalej
Start Cesenatico 20.08.2010 - Meta: Wenecja 20.08.2010
http://g.co/maps/73uyh
dalej:
Start Wenecja 20.08.2010 - Meta: Novigrad 20.08.2010 (Croatia)
http://g.co/maps/f2vak
dalej
Start: Novigrad 23.08.2010 - Meta - rodzina pod Łodzią 23.08.2010
i następnego dnia 24.08.2010 do Gdyni do domku