Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ITALIA AMORE-Zona traffico non limitato-Apulia 2013+bonusy;)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.03.2012 10:24

kaszubskiexpress napisał(a):
BeJur napisał(a):przecież to nie Pag :) tylko tam się tak dzieje :)

Nie wiem, nie byłem, ale może w przyszłym roku się przekonam :P

Jesteś pewien,że...................ogarniesz? :sm:

tony montana napisał(a):jeśli będę - na pewno nie ominę Me.... (aż się boje pisać, bo cień czuwa)

No,ja nie wiem czy to dobry pomysł... :? :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.03.2012 10:28

anakin napisał(a):
No,ja nie wiem czy to dobry pomysł... :? :wink:

trzeba stanąć oko w oko z dręczącymi nas demonami ;)

wiele filmów klasy C z Hollywood jest o tym... :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.03.2012 10:52

Z San Marino przeniesiemy sie do pobliskiego San Leo http://g.co/maps/v9z8h
które jest miastem partnerskim San Marino. Jest to jedno z TYCH właśnie miasteczek, w których masz wrażenie, że czas się zatrzymał, a autochtoni żyją spokojnie, bez stresu z dnia na dzień: bondżorno, un caffe prego, posiedzę z dwie godzinki, przejdę się do Vittorio zobaczyć jak naprawia motor, zjem coś w tratorii, wypiję winko, obejrzę mecz Napoli z Bologną, winko, kawa, winko, spać.

Śliskie uliczki San Leo i jego położenie sprawiło, że wycieczka ta była jedną z najbardziej uroczych podczas naszego pobytu. Całe to miasteczko - ca 2000 mieszkańców jest jednym wielkim zabytkiem, choć na jego tle wybija się twierdza na górze oraz kościołek
Obrazek

zwykła uliczka w "SanLeonie"...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

czercz od tyłu
Obrazek
Ostatnio edytowano 20.05.2020 07:55 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.03.2012 11:39

Dobra, wrzucam, co mam jeszcze przygotowane - kilka dni teraz będzie posuchy z powodu wyjazdu .. :)

A być w San Leo i nie skoczyć do Verruchio byłoby lekkim skandalem ;)
Verruchio jest jednym z nieliczonej liczby miasteczek włoskich położonych na wzgórzach, jak wiadomo cały półwysep, na którym leży Italia, przecina "kręgosłup" Apenin - gdy oddalasz się kilkanaście kilometrów od morza - góry właściwie się już zaczynają.

W Verruchio byliśmy dwa razy - pierwszy raz wieczorem, przez 15 minut kluczyłem nie mogąc znaleźć miejsca do parkowania, w końcu zjechałem karkołomnie z jakiejś mega górki a na dole okazało się, że na parkingu jest akurat jedno ostatnie wolne miejsce. Uf, to teraz szukać rodziny, którą wysadziłem na rynku.

Z wrażenia zrobiłem wieczorem tylko jedno zdjęcie ;)
W miasteczko oprócz mnóstwa turystów niezliczone rzesze autochtonów, opowiadających sobie widać niesamowite historie, bo jeden drugiego przekrzykiwał, laski zamykały usta facetom, gdy ich głosy oscylowały w granicach górnego C, każdy miał BARDZO dużo do powiedzenia - w końcu przecież dzień takiego mieszkańca Włoch jest bardzo urozmaicony, nie to co my: praca, auto, dom, za oknem wiatr i minus 10.

Po drodze do Verruchio (wieczorem) zwiedzaliśmy inne miejsca na wzgórzach, mniej lub bardziej opuszczone. To jest (chyba) Torriana.
Obrazek

Obrazek

Pamiątkowa fotka
Obrazek

FAJNY MUR@
Obrazek
Ostatnio edytowano 20.05.2020 08:01 przez tony montana, łącznie edytowano 3 razy
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.03.2012 15:25

anakin napisał(a):Jesteś pewien,że...................ogarniesz? :sm:

Najwyżej nie wysiądę z samochodu :P
tony montana napisał(a): autochtoni żyją spokojnie, bez stresu z dnia na dzień: bondżorno, un caffe prego,

Na tych co udają Greków już się zrzucaliśmy :wink:

8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.03.2012 15:36

tony montana napisał(a): autochtoni żyją spokojnie, bez stresu z dnia na dzień: bondżorno, un caffe prego,

kaszubskiexpress napisał(a):Na tych co udają Greków już się zrzucaliśmy :wink:

mam wrażenie, że inni spokojnie i z błogim uśmiechem czekają w kolejce ... ;) :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.03.2012 15:27

Czas na Rimini. Właściwie dojechaliśmy tam tylko raz (choć ciągle przejeżdżaliśmy SS 16 koło tego miasta). Jest to miejsce dość kontrastowe, obok zabytków, z których jakoś niewiele wpadło mi w oczy, oprócz tzw. głównego miasta (miasto jest spore, a my chcieliśmy iść głównie na plażę) jest właśnie słynny imprezowy kawał plaży zwany przez niektórych Plażą Europy.

Gdyby ktoś sądził, że Rimini to tylko plaża i resztki z zabawowej nocy na niej ;) Trochę zabytków ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spiaggia!
Obrazek

Widok znany każdemu, kto był w północnej części Włoch - kilometry parasoli i rząd hoteli
Obrazek

Obrazek

Ktoś mógłby mi właściwie podarować taki dom...
Obrazek

albo taki...
Obrazek
(sprzedałbym go i kupił coś w Cro ;)

A teraz Kochani - zapraszam do krainy liliputów i rozrywki: niedaleko Rimini położony jest Park Rozrywki zwany Italia in Miniatura
http://www.italiainminiatura.com/

Jak sama nazwa wskazuje - główną atrakcją tego parku (dla dzieciaków BOMBA!) jest odwzorowanie włoskiego buta w miniaturowej skali wraz z pokazaniem skarbów historii, zabytków. Zresztą nie ma co paplać, to trzeba po prostu zobaczyć. (ostrzegam - będzie sporo zdjęć, ale nie wszystkie naraz - spływ Wenecją zostawię na inną część)
No to lecimy od dołu włoskiego buta:

Ta woda to Morze Tyrreńskie jak sadzę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miniaturowa Wenecja (ale będzie później inna, prawdziwsza, w większej skali)
Obrazek

wszystko można było zobaczyć z góry, jadąc kolejką (po tym niebieskim torze)
Obrazek

i właśnie jedziemy ...
Obrazek

Obrazek

Aeroporto
Obrazek

samolot startuje ...
Obrazek

Alpy...Dolomity
Obrazek

by night ...
Obrazek

wśród potworów...
Obrazek

CDN
Ostatnio edytowano 24.05.2020 09:11 przez tony montana, łącznie edytowano 4 razy
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.03.2012 15:56

tony montana napisał(a):
Obrazek

A musiałeś po to tłuc taki kawał? :roll:
Do Inwałdu bliżej.. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.03.2012 16:08

anakin napisał(a):
tony montana napisał(a):
Obrazek

A musiałeś po to tłuc taki kawał? :roll:
Do Inwałdu bliżej.. :wink:

ja to wisz.... muszę dwa dni jechać furą, żeby poczuć ze wakacje są ... ;)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 23.03.2012 17:50

Rimini jest piekne,troszke za duzo ludzi na plazach,ogolnie :wink: Piekny maja port z tymi jachtami naprawde super.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.03.2012 22:02

kamil1929 napisał(a):Rimini jest piekne,troszke za duzo ludzi na plazach,ogolnie :wink: Piekny maja port z tymi jachtami naprawde super.

my byliśmy co prawda w sierpniu, ale wyjątkowo nie było jakiś mega tłumów, co innego zaś we Florencji czy w Pizie (o czym później)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2012 13:42

Nadrobiłam zaległości :)

W San Marino zatrzymałam się przy degustacjach :oops: Ale byłam wtedy ledwo pełnoletnia i to mnie najbardziej wówczas interesowało ;) Niestety nie dotarłam "na górę", czyli do zamku, katedry, ratusza itd. Mam nadzieję, że kiedyś to nadrobię...

Teraz pospacerowałam z Tobą po San Leo i Verruchio i bardzo mi się podobało :) Leżakowa plaża już zdecydowanie mniej ;) Ale takie uroki włoskiej strony Adriatyku...

Parki Miniatur też jakoś średnio lubię, chociaż niektóre bywają fajne. Najbardziej podobał mi się Madurodam w Hadze. Ale to dlatego, że miniciężarówka przywiozła specjalnie dla mnie miniTwixa :lol:
Dla dzieci takie parki to na pewno fajna atrakcja :)

Pozdrawiam i czekam na więcej.

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.03.2012 22:27

maslinka napisał(a):Nadrobiłam zaległości :)

W San Marino zatrzymałam się przy degustacjach :oops: Ale byłam wtedy ledwo pełnoletnia i to mnie najbardziej wówczas interesowało ;) Niestety nie dotarłam "na górę", czyli do zamku, katedry, ratusza itd. Mam nadzieję, że kiedyś to nadrobię...

Teraz pospacerowałam z Tobą po San Leo i Verruchio i bardzo mi się podobało :) Leżakowa plaża już zdecydowanie mniej ;) Ale takie uroki włoskiej strony Adriatyku...

Parki Miniatur też jakoś średnio lubię, chociaż niektóre bywają fajne. Najbardziej podobał mi się Madurodam w Hadze. Ale to dlatego, że miniciężarówka przywiozła specjalnie dla mnie miniTwixa :lol:
Dla dzieci takie parki to na pewno fajna atrakcja :)

Pozdrawiam i czekam na więcej.

:papa:

skoro byłaś w San Marino to gdzie jeszcze w tych regionach?
a jest jakaś relacja? ;)

może chcesz coś dopisać od siebie tak jak ja u Ciebie w "madziarskim gulaszu" ??;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.03.2012 00:58

tony montana napisał(a):skoro byłaś w San Marino to gdzie jeszcze w tych regionach?
a jest jakaś relacja? ;)

W tym rejonie, to już raczej nigdzie ;) To była objazdówka po Europie -we Włoszech: Wenecja, San Marino, Loreto, Asyż, Rzym. (Kilka lat później byłam jeszcze w Rzymie 2 tygodnie). Ale to wszystko czasy analogowe były i mam jedynie papierowe zdjęcia w stylu: ja i zabytek, ewentualnie: moi znajomi, ja i zabytek :lol:

Oczywiście relacji nie ma, bo raz, że to się działo 100 lat temu (czyli 13 ;)), a dwa - musiałabym robić zdjęcia zdjęciom (nie mam skanera), a jakie to są foty, napisałam :lol:

To były piękne wakacje (nie tylko te, różne w tym okresie ;)) - szalone, spontaniczne... Mam wiele ciekawych anegdot do opowiedzenia, ale wiesz, jak jest, nie wszystko nadaje się na forum... :twisted: (Nie chodzi mi tu o jakieś pijackie przygody czy coś w tym guście - żebyś mnie źle nie zrozumiał. Po prostu dużo się wtedy nauczyłam o ludziach, ich życiu, a że zawsze lubiłam podróżować, czerpałam z tych wyjazdów, ile mogłam :))

Może kiedyś, na jakimś Cromaniackim spotkaniu... ;)

Się rozgadałam :roll:
Pozdrawiam serdecznie :papa:

P.S. Tak czy inaczej, dzięki za propozycję "dopisania się" w Twoim wątku :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.03.2012 12:18

tony montana napisał(a):skoro byłaś w San Marino to gdzie jeszcze w tych regionach?
a jest jakaś relacja? ;)

W tym rejonie, to już raczej nigdzie ;) To była objazdówka po Europie -we Włoszech: Wenecja, San Marino, Loreto, Asyż, Rzym. (Kilka lat później byłam jeszcze w Rzymie 2 tygodnie). Ale to wszystko czasy analogowe były i mam jedynie papierowe zdjęcia w stylu: ja i zabytek, ewentualnie: moi znajomi, ja i zabytek :lol:

Do Asyżu nie dojechalśmy, bo uznaliśmy, że środkowe i południowe Włochy będą na kolejne wyprawy .... kiedyś...

osobiście najbardziej zależy mi na Kalabrii, Baslicacie i Apulii (+Lecce)
naczytałem się o tych regionach i strasznie mnie tam ciągnie

maslinka napisał(a):Oczywiście relacji nie ma, bo raz, że to się działo 100 lat temu (czyli 13 ;)), a dwa - musiałabym robić zdjęcia zdjęciom (nie mam skanera), a jakie to są foty, napisałam :lol:

To były piękne wakacje (nie tylko te, różne w tym okresie ;)) - szalone, spontaniczne... Mam wiele ciekawych anegdot do opowiedzenia, ale wiesz, jak jest, nie wszystko nadaje się na forum... :twisted: (Nie chodzi mi tu o jakieś pijackie przygody czy coś w tym guście - żebyś mnie źle nie zrozumiał. Po prostu dużo się wtedy nauczyłam o ludziach, ich życiu, a że zawsze lubiłam podróżować, czerpałam z tych wyjazdów, ile mogłam :))

Może kiedyś, na jakimś Cromaniackim spotkaniu... ;)

Się rozgadałam :roll:
Pozdrawiam serdecznie :papa:

P.S. Tak czy inaczej, dzięki za propozycję "dopisania się" w Twoim wątku :)

Rozumiem, o niektórych rzeczach nie pisze się całemu światu ;)

a zapowiada sie jakieś spotkanie?:)
spox :) fajnie, że piszesz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

ITALIA AMORE-Zona traffico non limitato-Apulia 2013+bonusy;) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies