Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ITALIA AMORE-Zona traffico non limitato-Apulia 2013+bonusy;)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kulka53
Weteran
Re: ITALIA AMORE-Zona traffico non limitato-Apulia 2013+bonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.08.2013 11:31

tony montana napisał(a):Piazza Duomo jest przykładem "zamkniętego placu" - można z niego wyjść (oprócz przejścia przez Katedrę) ;) tylko jednym wyjściem :)

:roll:
Chyba nie chciałbym się tam znaleźć nocą, gdy Duomo jest zamknięta :?
W końcu to włoskie Południe :wink:

Piaskowa kolorystyka na tle błękitu nieba, super :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2013 11:31

tony montana napisał(a):Zacznijmy jednak nie od wnętrza, ale od zewnętrza

Obrazek

Zewnętrze genialne :P ,
nawet nie wchodząc do wnętrza zapisuję sobie Lecce (tylko jak i kiedy ja tam dotrę :roll: ) :smo: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2013 11:48

kulka53 napisał(a):
tony montana napisał(a):Piazza Duomo jest przykładem "zamkniętego placu" - można z niego wyjść (oprócz przejścia przez Katedrę) ;) tylko jednym wyjściem :)

:roll:
Chyba nie chciałbym się tam znaleźć nocą, gdy Duomo jest zamknięta :?
W końcu to włoskie Południe :wink:

Piaskowa kolorystyka na tle błękitu nieba, super :)

Oj tam, naprawdę wszystko wyglądało (oprócz jednego miejsca, ale to za kilka dni) ;) bardzo, ale to bardzo bezpiecznie, żadnych nurów, złej młodzieży w bramach etc

Ten salentyński piaskowiec będzie nam jeszcze długo towarzyszył - praktycznie wszędzie - przecież dopiero zaczęliśmy właściwie zwiedzanie Apulii ;) hihihih

mysza73 napisał(a):Zewnętrze genialne :P ,
nawet nie wchodząc do wnętrza zapisuję sobie Lecce (tylko jak i kiedy ja tam dotrę :roll: ) :smo: .

No nie wiem Mycha jak dotrzesz, skoro na przyszły rok znowu Cro planujesz ;) (nie mówię, że to źle, ale zapiski mogą się nigdy nie przydać) :P :oops: :evil: :hearts: :lool:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2013 12:07

Giorno 7

LECCE cz.3

Wnętrze Duomo jest też niezłe...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ma wiele "zakamarków"

Obrazek

Jak wszystkie szczegóły w Apulii bogato zdobionych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzimy z Katedry i kierujemy się .... no właśnie ... w Lecce właściwie co chwilę jest COŚ do oglądania :)

Obrazek

Dochodzimy do Piazza Sant'Oronzo

Obrazek

Statua patrona miasta, św. Oronzo - (jej trzon pochodzi z jednej z kolumn kończących w Brindisi Via Appia - starożytną droge wiodącą z Rzymu)

Obrazek

Przy drugiej kolumnie, w Brindisi (tam, gdzie kończy się Via Appia), też będziemy

Obrazek

Piaskowiec z Lecce

Obrazek

Kościółek San Marco e sedile zbudowany w połowie XVI wieku na rozkaz Wenecjan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Amfiteatr z I wieku n.e. obok Piazza Oronzo

Obrazek

Nie można było wejść na dół, bo przygotowywano się do jakiegoś przedstawienia/koncertu :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

San Marco od tyłu na tle amfiteatru

Obrazek

San Marco i Oronzo

Obrazek

Obrazek

Arrivederci! (37)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2013 12:36

tony montana napisał(a):Nie można było wejść na dół, bo przygotowywano się do jakiegoś przedstawienia/koncertu :(

Obrazek

No nie dziwi mnie Twoja smutna minka, toż to Twoje ulubione "kamienie" :smo: ,
mimo Twych szyderstw, zapisałam sobie Lecce, kto wie, gdzie mnie kiedyś poniesie 8O :smo: :papa: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2013 12:45

tony montana napisał(a):Nie można było wejść na dół, bo przygotowywano się do jakiegoś przedstawienia/koncertu :(

mysza73 napisał(a):No nie dziwi mnie Twoja smutna minka, toż to Twoje ulubione "kamienie" :smo: ,
mimo Twych szyderstw, zapisałam sobie Lecce, kto wie, gdzie mnie kiedyś poniesie 8O :smo: :papa: .

Do głowy nie przyszłoby mi szydzić Mousik :)

Po prostu wskazuje .... możliwości ;)

:smo: :smo: :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.08.2013 09:54

Giorno 7

LECCE cz.4

Ostatnim punktem programu była Bazylika Santa Croce, o której, wstyd się przyznać, zapomniałem i musieliśmy się cofać spod jednej z Bram Miasta nie bacząc na groźby naszej młodzieży :oops: 8)

Znowu zatem musimy przejść przez Piazza Sant'Oronzo i po chwili jesteśmy przy Świętym Krzyżu (w remoncie niestety)

Obrazek

Bazylika wybudowana została w 1646 roku i stanowi cudowny przykład barokowej architektury z bogatą rzeźbioną fasadą

Obrazek

Moje ukochane rozety

Obrazek

I rozetki...

Obrazek

koniki.... pieski??? ludzie.. potwory...

Obrazek

Wewnątrz bazylika jest dość "normalna" ;) oczywiście jak na warunki apulijskie ZWYKŁA - NORMALNA ;)

Obrazek

normalna - to znaczy - bogata w detale :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"fusit" albo jak kto woli "fisut"

Obrazek

I to już koniec naszej przygody z Lecce - szczerze mówiąc mam lekki niedosyt, bo nie widziałem wszystkiego ("a co tam chcesz jeszcze oglądać jak tam wszystko, fakt, piękne, ale TAKIE SAME") ;) ale do ponownego odwiedzenia Lecce odstraszyła mnie skutecznie ZONA TRAFFICO LIMITATO...

:oops: 8O :evil: :|

Arrivederci! (38)

Następny dzień będzie bardzo obfity: odwiedzimy Groty Castellana, Alberobello, Martina Franca i Ostuni

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 10:01

tony montana napisał(a):
Następny dzień będzie bardzo obfity: odwiedzimy Groty Castellana, Alberobello, Martina Franca i Ostuni

Ja mam niezłą kondycję, więc spokojnie możesz już zapodawać :smo: ,
zwłaszcza Alberobello :P .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.08.2013 10:03

tony montana napisał(a):... odwiedzimy Groty ...

Zwiedzam greckie, zajrzę i do włoskiej. :D

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.08.2013 10:23

tony montana napisał(a):Następny dzień będzie bardzo obfity: odwiedzimy Groty Castellana, Alberobello, Martina Franca i Ostuni

mysza73 napisał(a):Ja mam niezłą kondycję, więc spokojnie możesz już zapodawać :smo: ,

tranquillamente e lentamente Mouse

:smo: :papa:

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):... odwiedzimy Groty ...

Zwiedzam greckie, zajrzę i do włoskiej. :D

pzdr :wink:

Widziałem u Ciebie niejedną z kajaka :)

Te włoskie mają między 80 a 100 milionów lat i są największym kompleksem w Italii

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 10:27

tony montana napisał(a):
tony montana napisał(a):Następny dzień będzie bardzo obfity: odwiedzimy Groty Castellana, Alberobello, Martina Franca i Ostuni

mysza73 napisał(a):Ja mam niezłą kondycję, więc spokojnie możesz już zapodawać :smo: ,

tranquillamente e lentamente Mouse

:smo: :papa:

Że jak 8O :?: ,
powoli :roll: ,
no weź Tony nie bądź marudą :roll: :smo: ,
marudy są w mojej relacji :roll: :oczko_usmiech: :hut: .
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2013 10:35

Lubię kamienie, coś w tym odcinku się dla mnie znalazło do oglądnięcia, amfiteatr wydaje się być niewielki. Ciekawe jak sobie poradzili z deszczówką. Jest ileś metrów poniżej poziomu ulicy!

tony montana napisał(a):Bazylika stanowi cudowny przykład barokowej architektury z bogatą rzeźbioną fasadą.
Jak rzadko barok mnie wzrusza tak tym razem na zewnątrz przyznaję fasada jest cudowna.
O zdjęciach z wnętrz trzeba napisać - Tony eksperymentuj z balansem bieli i koniecznie z większym ISO

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Ja mam niezłą kondycję, więc spokojnie możesz już zapodawać :smo: ,

Ja dawno nie sprawdzałam swojej kondycji. Ta z maja już dawno uleciała. Ale myślę, że dam radę. Szkoda, że w grotach nie można z reguły robić zdjęć. Liczę na ekspresyjny opis.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.08.2013 11:00

Giorno 8

Grotte di Castellana

Dzień ósmy był zaplanowany bardzo "męcząco" ;) W tym dniu nie miało być wody, kąpieli, jeno zjawiska Apulii. Zjawiska w pełnym tego słowa znaczeniu, bo o ile grot Ci w Italii i w całej Oiropie dostatek....

Obrazek

...To akurat Castellana są największym kompleksem w Italii - z czego spora część udostępniona zwiedzającym

Albo takie Alberobello - stolica trulli - region wokół Alberobello jest jedynym w Europie, w którym występują te dziwne i nieco śmieszne domki.

Ostuni z kolei nazywane White City leży na niewysokim wzgórzu z pięknym widokiem na morze, a ściany domów miasta lśnią w pełnym słońcu :)

Pierwszym jednak celem wycieczki były Grotte di Castellana

Obrazek

Dla ciekawych Stronka Grot

Za stronką (mniej więcej)

Grotte di Castellana są jedną z najważniejszych atrakcji Apulii i naturalnego dziedzictwa i stanowią nieocenioną wartość Włoch. ;)

Znajdują się przy wjeździe do Doliny Itrii, kilka kilometrów od uroczych wiosek, takich jak Alberobello, Cisternino, Polignano a Mare.

Piękno Grot Castellana przyciąga turystów z całego świata, a od dnia ich otwarcia odwiedziło je ponad 15 milionów turystów. Najdłuższa trasa ma 3 km i jest to wyjątkowe doświadczenie, turyści schodzą na głębokość ponad 60 metrów w niesamowitym scenariuszu, "ściany wykonane" z stalaktytów, stalagmitów, złogów, o niesamowitych kształtach, skamieniałości, kaniony i jaskinie z fantastycznymi nazwami zwapnienia od konformacji i niesamowite kolory muszą pobudzać wyobraźnię dzieci i dorosłych.

My zajeżdżamy tam po 11 rano, parking znajduje się 200 metrów (skręt w lewo) przed Grotami, więc nie jedźcie aż do samych Grot, bo i tak będziecie musieli zawrócić, koszt 3 Euro.

Obrazek

Na stronie jest informacja o godzinach i trasach zwiedzania, bilety można także kupić online.

Jako, że chcieliśmy "zrobić" pełną traskę (ok. 3 km pod ziemią i prawie 2 godziny) wybieramy najbliższą godzinę wejścia (czyli 12.00) z włoskim przewodnikiem. (kolejne wejście było o 13.00, po angielsku, ale krótkie)

Przewodnik (a było ich dwóch - pan i pani, z czego pan mówił cały czas) mając świadomość, że turyści to nie tylko Włosi, mówił bardzo powoli i wyraźnie ("noi siamo in una grotta che si chiama...") ;) więc ponad połowę udawało się zrozumieć :)

Uwaga! Zdjęcia można robić tylko w pierwszej grocie, która jest najwyższa, potem "no photo" strzegą kamery i przewodnicy (nie radzę strzelać "z łokcia" bo znane są podobno przypadki kiedy wezwano kogoś do payment na podstawie zapisu z kamer)

NO TO CO? Nie boicie się wejść?
;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przedziwna instalacja ;)

Obrazek

Obrazek

MONSTER

Obrazek

Obrazek

ALIEN (JAJO) - już wiem, skąd inspiracje czerpał H.R.Giger, Ridley Scott i James Cameron

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wycieczka po ponad godzinie i oglądaniu po drodze stworów grotowych w postaci węża, gałki lodów, wielbłąda i innych doszła do "Shiniest grotta der welt" zwanej Grotta Bianca, była faktycznie bardzo jasna :)

Wracamy z "hell" na powierzchnie, całość trwała 1.50 h

Obrazek

Mapka "całego miasta" dla Kulek ;)

Obrazek

Orario :)

Obrazek

WARTO, naprawdę warto zobaczyć Castellana!!

Mały edit: koszty

Wejście długie (ok 2h) do Grot kosztuje 15 Euro (Adulti) e 12 Euro (Bambini), krótsza trasa ma ok. 50 minut i jest niewiele tańsza (szczegóły na stronce Grot)

:oczko_usmiech: :papa:

Arrivederci! (39)
Ostatnio edytowano 27.08.2013 15:40 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2013 11:20

tony montana napisał(a):Uwaga! Zdjęcia można robić tylko w pierwszej grocie, która jest najwyższa, potem "no photo" strzegą kamery i przewodnicy (nie radzę strzelać "z łokcia" bo znane są podobno przypadki kiedy wezwano kogoś do payment na podstawie zapisu z kamer)

NO TO CO? Nie boicie się wejść?
;)

Nie spodziewałam się, że można będzie robić zdjęcia.
Dobre i te kilka zdjęć i do tego udanych.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.08.2013 11:24

tony montana napisał(a):NO TO CO? Nie boicie się wejść?

Lubię groty ... a więc nie ! ;) 8)

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

ITALIA AMORE-Zona traffico non limitato-Apulia 2013+bonusy;) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies