Giorno 7
LECCE cz.1 (z wielu)
Lecce zwane także Perłą Baroku, Florencją Południa było jednym z moich najważniejszych celów wycieczki. Podczas planowania Italii pod koniec zeszłego roku, gdy analizowałem różne możliwości nawet nie sądziłem, że Lecce mogę brać pod uwagę - skoro mieliśmy jechać autem wydawało się to po prostu ZA DALEKO.
Gdy już zdecydowałem się na Apulię pierwotnie chciałem pobyt kilkunastodniowy zorganizować gdzieś bliżej, np tu w Ostuni - tam gdzie "A" - na "początku końca obcasa" w końcu wylądowaliśmy tam gdzie "B"
Lecce jednak - tak czy inaczej, skoro zdecydowaliśmy się na główny pobyt w Apulii - było OBOWIĄZKOWE.
Dziwię sie i tak, że do Lecce pojechaliśmy dopiero trzeciego pełnego dnia w Puglii, po południu
Jak widzicie na mapce, Lecce okrąża tzw. tangenziale czyli po polsku Obwodnica z kilkunastoma zjazdami - jednym z najważniejszych są zjazdy na Brindisi na SS 16, oraz "nasz" na Gallipoli na SS 101
Obwodnica Lecce jest dwupasmowa cały czas, ma nawet spory tunel, a jej poszczególne części zwą się od stron (kierunków) świata: np Lecce Ovest czyli Lecce zachód (to zupełnie jak u nas: Pasłęk Wschód, Pasłęk Zachód, Pasłek Północ... eeeee?)
Cecha charakterystyczną Lecce jest także GIGANTYCZNA ZTL czyli Strefa Ograniczonego Ruchu - krążyłem po mieście z pół godziny wjeżdżając w nią i panicznie wyjeżdżając, póki nie zaparkowałem ... gdzieś .... na VIA LEUCA...może to komuś kiedyś pomoże ... z 1,5 km od Old Town
Przy banku Napoli
Do pizzeri Leccesi naprzeciwko poszedłem zapytać pana - czy NA PEWNO mogę tu bezkarnie stać ... "Certo!"
No to idziemy na miasto - to juz jedno z wejść do Starego Miasta
Tak wygląda większość obiektów w stolicy Salento
"Przestań w końcu robić te fotki w kościołach!!!"
"Ale kiedy ja ...lubię"
Tak mogę zapamiętać, co w którym było
A to już .... Santa Klara
To chyba Poverello z Asyżu
Idziemy w kierunku Teatro.... którego pilnuje TYGRYS
Typowa uliczka włoskiego Południa ... tutaj dodatkowo z charakterystycznym piaskowcem z Lecce
W następnym odcinku za jakiś czas - Katedra Lecce i inne piękne przybytki
Arrivederci! (35)