Giorno 2 c.d.RegensburgDlaczego drugim celem (ale mocno pośrednim, bo tylko na krótkie zwiedzanie i posiłek) był Regensburg - po polsku Ratyzbona?
1. Ratyzbona mająca ponad 2000 letnią historię, położona jest nad pięknym i modrym Dunajem, ale także przy ujściach rzek Neeb i Regen - stąd też nazwa miasta Regen oraz Burg - Zamek (gród) nad Regen
2. Cała Starówka Regensburga wpisana jest na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO (CAŁA!)
3. Tutaj znajduje się jedna z największych i najpiękniejszych katedr gotyckich w Europie - Der Regensburger Dom lub Kathedrale St. Peter
4. W latach (1663–1803) - (trochę długo, no nie?) odbywał się tutaj Nieustający Sejm Świętego Cesarstwa Rzymskiego, na który przybywali wysłannicy z całej Europy
5. W Ratyzbonie nadal stoi Steierne Brücke (Kamienny Most) zbudowany w latach 1135-1146 - pierwszy i długo jedyny ufortyfikowany most na Dunaju.
Argumentów za tym, aby zatrzymać się na dwie godziny w Regensburgu, który jest przecież po drodze do naszego drugiego miejsca noclegowego aż nadto
Droga z Drezna do Regensburga była prosta jak drut
https://www.google.pl/maps?saddr=Dresde ... ra=ltm&z=8Najpierw na A4, wcześniej przez fajny, długi tunel w Dreźnie, potem A72 na wysokości Chemnitz, a następnie do samej Ratyzbony A93
Jak zawsze mając mało czasu albo organizując noclegi próbuję podjechać jak najbliżej można, nie łamiąc przepisów.
Tę zasadę (aby byc jak najbliżej "Strefy Zwiedzania") stosuję także w sytuacji, gdy nocuję w danym miejscu. Cóż mi bowiem np. po noclegu w atrakcyjnej cenie na obrzeżach sporego miasta, gdy muszę i tak później stamtąd dojechać do centrum aby je zwiedzić (a potem z niego wrócić), wolę dać więcej kasy za hotel, ale tak, aby położony był w samym centrum i móc rozkoszować się z BUTA tym, co lubią tygryski
W Ratyzbonie miałem dobrze rozpoznaną sprawę parkingów: te najbliżej Old Town i Dunaju znajdują się przy Hunnenplatz i Donaumarkt...
TUTAJTam się właśnie kierowałem, lecz cóż z planów, gdy w sobotnie wczesne popołudnie elektroniczne wyświetlacze informowały nas o braku miejsc parkingowych w rejonie ścisłego centrum....nie radzę także parkować w jakiejkolwiek z uliczek Starego Miasta - zapytany Niemiec "Wo kann man zahlen, kann man hier parken?" rzekł, że nie radziłby tu parkować, bo sobota jest także dniem pracującym i do 18 czy do 19 nie pamiętam obowiązuje zakaz wszędzie, poza parkingami oficjalnymi...
Polowałem jeszcze chwilę na wolne miejsce na wyczajonych wcześniej w necie parkplatzach, ale nic z tego, kolejka oczekujących była nieziemska, informacja pokierowała nas na darmowy jak się okazało parking na wyspie
przy ulicy Wöhrdstraße.
Teraz już spacer na Old Town był kwestią kilkunastu minut
https://www.google.pl/maps?saddr=Niezna ... sz=16&z=16Za mostkiem ukazuje nam się taki oto WJU - ładny DŹWIG NO NIE?
Donau - Matka wielu rzek
Take cuda na kiju to tylko na Dunaju
ledżendery Kamienny Most
Trzynasta dwanaście
Polskaaaaaa Białoooo-Czerwoni ....!!! Polskaaaaaa Białoooo-Czerwoni ....!!!
Zwykła uliczka w R
Osiemnaście po trzynastej, Samstag 6 Juli
ładne to żółte ....
"ja ci dam chuliganie!!"
BLOKI.....
COŚ tam jest za tymi blokami
Wygląda jak Starówka znanego polskiego miasta - też bardzo ładna
Takie budowle też mamy
"abo take"
i "O TAKE"
Napiłbym sie piwa, ale nie bardzo mogę ... dola kierowcy ...
Arrivederci! (7)