Re: 2010 Bawaria, Italia, Istria; 2013 - Italia - Plany...
UNO Czyli trudne miłego początki Co zwiedzić we Włoszech? Czy warto tam jechać?
Te pytania są równie niepotrzebne i pozbawione sensu, jak te, czy pewne jest, że bank pobierze swoją ratę kredytu w oznaczonym dniu.
Prawdziwym problemem jest to, jak ułożyć plan podróży. Odległości we Włoszech są ogromne, mimo tego, że największe miasta są ze sobą świetnie skomunikowane to jednak nie sposób zwiedzić całych Włoch za jednym razem. Ba, w mojej opinii Italii nie da zwiedzić się trzema, czterema razami.
Co ja mówię - przecież naszej Chorwacji - kilkukrotnie mniejszej też nie da się zwiedzić za trzema, czterema razami
Optymalnie Włochy należałoby zwiedzić na 10 razy
Nie? Jak to nie jak TAK?
Proszę bardzo: kolejność przypadkowa
Pierwsza wycieczka: Rzym. Wieczne Miasto samo zasługuje na co najmniej tygodniowy pobyt (a i to, chyba tylko daje ogólne wrażenie o mieście, traktowanym przez długi czas jako centrum świata)
Druga Wycieczka: Toskania: Florencja, Siena, Arezzo, wszystkie miejsca na "Mon..", "San ...", Volterry, Cortony, doliny czyli Val(e)
Trzecia Wycieczka - Sycylia. Ogromna wyspa z niesamowitą ilością starożytnych miejsc do zwiedzenia + miasta i mniejsze miejscowości oraz Etna!
Czwarta Wycieczka - Emilia Romania z "przyległościami". Bolonia, Rawenna, Modena, Ferrara, Rimini i całe wybrzeże (choć niektórzy uważają, że to można sobie darować - ja byłem i jestem odmiennego zdania)
Piąta Wycieczka - Umbria i Marche - tak niedoceniane, a tak piękne (na upartego można połączyć ją z wycieczką nr 4): San Marino, San Leo, Asyż, Perugia, Gubbio, Ancona, Ascoli Piceno
Szósta Wycieczka - Mediolan, Bergamo, Turyn - można (ale ciężko max) połączyć to czasowo i klimatycznie czyli w zimie z nartami w Alpach
Siódma Wycieczka - Kampania. Neapol. Amalfi. Sorrento. Pompeje i Herkulanum. Ischia, Procida, Capri - cos trzeba dodawać?
Ósma Wycieczka - Kalabria - Capo Vaticano, Tropea, krystalicznie czyste morze, wioseczki w górach
Dziewiąta Wycieczka - Apulia i Basilicata - LECCE!, Bari (różne opinie - jak i o Napoli), Alberobello (trulli), Matera, Taranto
Dziesiąta Wycieczka - Sardynia. Piękne plaże, piękne góry, modne kurorty.
Taaaa, wiem, część z tego mocno "oklepana" hehe
Ej, a gdzie Wenecja?!?
A gdzie Verona???
Genua??
Gargano?? (część mojego planu
)
Monte Cassino?
Pisa, Lukka, Pistoia? Cinque Terre????
OMG!!!
DUE - będzie o tym, gdzie już byłem ...niewiele tego chyba wyjdzie ... a wydawało mi się, że sporo widziałem
TRE - o tym, jaki jest wstępny plan ...
Quatro - co zrobić, jak zrobić, aby go wcielić w życie ....
Każda a części będzie miał podczęści
Normalnie - ZAMĘCZĘ WAS
Na Forum Cro Was zamęczę, aż w końcu Janusz mnie ukatrupi i zbanuje na amen