Giorno 15VesuvioPo posileniu się udajemy się w kierunku Torre el Greco, aby "zdobyć" Wezuwiusz. Oczywiście pomyliłem się i zjechałem za szybko z Autostrady (na zjeździe Torre Anunziata Sud - nie zróbcie tego błędu, chyba, że chcecie podejrzeć życie Południowców) i jechałem dość podejrzanymi rubieżami Neapolu
a powinienem jechać tak
Oczywiście od Torre el Greco już jechałem cały czas w górę "PO WULKANIE", ale co moje kręcenie się w kółko to moje
GUGLARZ podaje niby na Vesuvio taką drogę
Ale ja tam parkingu nie widzę, a od strony Torre jest i to całkiem spory ... tak więc dla tych, którzy chcą bez problemu jechać od Pompejów na Vesuvio polecam pierwszy obrazek od A do Z
Jadąc krętą asfaltową drogą o dobrej jakości podziwiamy dziwne "instalacje"
Dużo nieba na tej fotce pykniętej z auta, ale
volcano i tak widać
Zaczynają się dymy znaczy mgły, jak widać roślinność na wulkanie jest bujna
Zajeżdżamy na ten parking, pan wskazuje nam miejsce i grzecznie mówi, że opłata wynosi 2,50 Oiro i płatna jest przy wyjeździe.
Parking położóny jest na wysokości ponad 1000 m n.p.m, a gdyby ktoś się martwił, czy są tam sklepiki to WSZYSTKO jest... woda, słodycze, pamiątki, można pożyczyć od panów stojących za kasą i sklepikami kijki trekkingowe...
Czeka nas zatem 280 metrów szerokim szlakiem pod górę, słońce przypieka, w oddali widać zbliżającą się burzę (a JAK TU DOJDZIE?!!?)
Gdyby kto pytał - to też jest część wulkanu
Szlak wygląda tak, niezbędne jest dobre obuwie, nie radzę wchodzić w sandałach. Obuwie po wejściu nadaje się tylko do prania, przyda się także parasol od słońca
, nakrycie głowy niezbędne!
Próbuję chwycić trochę Napoli, ale jest mgiełka i chmury
Po około 30 minutach drogi pod górę (choć mnie się dłużyło niemiłosiernie) "DOJSZLIŚMY!"
O MAJ GAD
No i cóż.... tutaj zdjęcia będą do siebie nieco podobne
bo w KOŃCU co można fotografować na wulkanie
TYLKO .... WULKAN
ewentualnie żółte kwiatki
Wulkan i ludzi
Skały z tabliczkami ostrzegawczymi
Butelkę wody na tle wulkanu
Cienie na wulkanie
Szczyt sczytów wulkanu
Trawy
Wybuch wulkanu!!
Stożek z góry - a co oferowali to przeleciałem się helikopterem nad wulkanem
Na samej górze jest sklepik - kupiłem sobie cocę w zwykłej knajpowej cenie 2 euro - więc nie jest drożej niz na dole
Słabo ten Neapol widać
Ale kawal miasta to jest - wole nie myśleć co będzie jak to pierdyknie
Już na :dole", już opuszczamy tereny Strefy 0
Matka Natura niestety pokaże nam za jakiś czas, na co ją stać
Wracamy do naszej Caserty ....
....Jeśli będziemy mieli jeszcze siłę skoczymy jeszcze gdzieś po kąpieli na wieczór
Czy warto zobaczyć Pompeje i Wezuwiusza - OCZYWIŚCIE
Czy da się to zobaczyć jednego dnia (Pompeje oczywiście nie całe, bo naprawdę są na cały dzień, jeśli chcecie zobaczyć WSZYSTKO) - odpowiedź znacie
Arrivederci! (73)