Giorno 15Pompei cz.3Wychodzimy z
Domu Fauna i kierujemy się .... no właśnie.... sam nie wiem co to za "via" - czy
Via della Fortuna, Via Stabiana czy też może Via di Mercurio (to chyba jednak ta, bo pamiętam, że doszliśmy do
Wieży Merkurego (północno-zachodnia część miasta), ale nie wiem czemu nie mam spod niej zdjęcia

To chyba
Brama Wezuwiańska
Ulica Stabiańska (z tego co pomnę), ale może ktoś ma inną koncepcję...?
Dom Pozłacanych Amorków - willa z ogrodem

Jedna z tych kolumn trochę krzywa...

To - nie wiem czego ruiny

Czyżbyśmy wracali w końcu na właściwą drogę czyli
Ulicę Obfitości? (Via dell'Abbondanza)
Swoją drogą, jak wyczytałem - ulice w Pompejach miały szerokość od 2,5 do 4,5 metra (czyli jak na standardy nie samochodowe dośc szerokie), wybrukowane były potężnymi "kawałkami" lawy, a jakże wezuwiańskiej, zaś chodniki wytworzone były z masy wypalonej gliny. Gdyby ktoś zastanawiał się nad kwestią kanalizy to muszę go zmartwić - wszystko spływało ulicami

Dochodzimy do
Wielkiej Palestry - miejsca przeznaczonego na rekreację młodzieży pompejańskiej

Miejsce to, jak i pobliski ogromny amfiteatr są WSPANIALE zachowane

Wspomniany
amfiteatro -
Tomek , zobacz ile cegły

Uwaga - Amfiteatr w Pompejacj jest uznawany za najstarszy z dotychczas znanych, miejsca rozmieszczone w trzech sektorach mogły pomieścić 20.000 osób! oglądających krwawe walki pomiędzy gladiatorami bądź gladiatorami i dzikimi zwierzami

Co ciekawe, igrzysk nie urządzano w zimie i podczas mega upałow, ale jeśli takowe się zdarzyły np w maju, nad budowlą rozpościerano plandekę z ciemnego lnu

Dzikie zwierzęta wchodziły przez drzwiczki na środku Areny - obecnie chyba zamurowane - obecnie można po terenie chodzić beztrosko, ale w tym samym miejscu 2000 lat temu wspominając genialny "Powrót do przyszłości) - wesoło nie byłoby raczej

Korytarze w Amfiteatrze - wszystkie fotki mam takie same - pokażę tylko jedno - za parę odcinków (no dobra, gdzieś z 10 odcinków

będziemy w Amfiteatrze w Capui (zalecam wyguglać) - tam mam więcej zdjęć imponujących podziemi - kto oglądał Spartakusa serial ostatni nasłuchał się i naoglądał Capui - swoją drogą - objętościowo 2 amfiteatr w Italii po rzymskim Colloseo

Warto dodać, iż w miejscu tym doszło do jednej w pierwszych "ustawek" - ziomale z Pompejów i pobliskiej Nucery wszczęli bójkę (z niewiadomych powodów jak pisze Tacyt)

....
Konsekwencją bójki, oprócz wielu ofiar śmiertelnych i ciężko rannych było "zajęcie się" sprawą, na polecenie Nerona, przez Senat Rzymski i zamknięcie Amfiteatru .... na lat 10 .... (tak jak dzisiejszy Wojewoda jakiś tam mógłby na bagatela parę spotkań).... a ówczesne Stowarzyszenia Kibiców zostały rozwiązane z mocy prawa....
Za "Kibicami" wstawiła się legendarna Poppea, druga żona Nerona (piękna i sprytna), która złagodziła "dyskwalifikację" i pozwoliła na "reaktywację" Amfiteatru po roku 62 ... długo zatem sobie nie pohulano - bo 17 lat ....
Arrivederci! (71)