Giorno 15Pompei cz.3Wychodzimy z
Domu Fauna i kierujemy się .... no właśnie.... sam nie wiem co to za "via" - czy
Via della Fortuna, Via Stabiana czy też może Via di Mercurio (to chyba jednak ta, bo pamiętam, że doszliśmy do
Wieży Merkurego (północno-zachodnia część miasta), ale nie wiem czemu nie mam spod niej zdjęcia
To chyba
Brama WezuwiańskaUlica Stabiańska (z tego co pomnę), ale może ktoś ma inną koncepcję...?
Dom Pozłacanych Amorków - willa z ogrodem
Jedna z tych kolumn trochę krzywa...
To - nie wiem czego ruiny
Czyżbyśmy wracali w końcu na właściwą drogę czyli
Ulicę Obfitości? (Via dell'Abbondanza)Swoją drogą, jak wyczytałem - ulice w Pompejach miały szerokość od 2,5 do 4,5 metra (czyli jak na standardy nie samochodowe dośc szerokie), wybrukowane były potężnymi "kawałkami" lawy, a jakże wezuwiańskiej, zaś chodniki wytworzone były z masy wypalonej gliny. Gdyby ktoś zastanawiał się nad kwestią kanalizy to muszę go zmartwić - wszystko spływało ulicami
Dochodzimy do
Wielkiej Palestry - miejsca przeznaczonego na rekreację młodzieży pompejańskiej
Miejsce to, jak i pobliski ogromny amfiteatr są WSPANIALE zachowane
Wspomniany
amfiteatro -
Tomek , zobacz ile cegły
Uwaga - Amfiteatr w Pompejacj jest uznawany za najstarszy z dotychczas znanych, miejsca rozmieszczone w trzech sektorach mogły pomieścić 20.000 osób! oglądających krwawe walki pomiędzy gladiatorami bądź gladiatorami i dzikimi zwierzami
Co ciekawe, igrzysk nie urządzano w zimie i podczas mega upałow, ale jeśli takowe się zdarzyły np w maju, nad budowlą rozpościerano plandekę z ciemnego lnu
Dzikie zwierzęta wchodziły przez drzwiczki na środku Areny - obecnie chyba zamurowane - obecnie można po terenie chodzić beztrosko, ale w tym samym miejscu 2000 lat temu wspominając genialny "Powrót do przyszłości) - wesoło nie byłoby raczej
Korytarze w Amfiteatrze - wszystkie fotki mam takie same - pokażę tylko jedno - za parę odcinków (no dobra, gdzieś z 10 odcinków
będziemy w Amfiteatrze w Capui (zalecam wyguglać) - tam mam więcej zdjęć imponujących podziemi - kto oglądał Spartakusa serial ostatni nasłuchał się i naoglądał Capui - swoją drogą - objętościowo 2 amfiteatr w Italii po rzymskim Colloseo
Warto dodać, iż w miejscu tym doszło do jednej w pierwszych "ustawek" - ziomale z Pompejów i pobliskiej Nucery wszczęli bójkę (z niewiadomych powodów jak pisze Tacyt)
....
Konsekwencją bójki, oprócz wielu ofiar śmiertelnych i ciężko rannych było "zajęcie się" sprawą, na polecenie Nerona, przez Senat Rzymski i zamknięcie Amfiteatru .... na lat 10 .... (tak jak dzisiejszy Wojewoda jakiś tam mógłby na bagatela parę spotkań).... a ówczesne Stowarzyszenia Kibiców zostały rozwiązane z mocy prawa....
Za "Kibicami" wstawiła się legendarna Poppea, druga żona Nerona (piękna i sprytna), która złagodziła "dyskwalifikację" i pozwoliła na "reaktywację" Amfiteatru po roku 62 ... długo zatem sobie nie pohulano - bo 17 lat ....
Arrivederci! (71)