Giorno 15Pompei cz.2 Zachodnia część Pompejów, czyli ta, od której zaczęliśmy, odkopana i odrestaurowana jest o wiele "bardziej" od wschodniej, ponoć we wschodniej cały czas trwają prace archeologiczne, natomiast w całym mieście część (i to spora) zabytków jest zamknięta, bo trwają właśnie prace renowacyjne.
Zapewniam jednak, że i bez zwiedzenia tych aktualnie zamkniętych JEST CO oglądać, a żar lejący się z nieba i ogrom miasta ..... dadzą mocno w dupę
My jesteśmy cały czas blisko Porta Marina - w zachodniej części miasta
Niebo jest przejrzyste, a mimo wczesnej pory - tutaj było gdzieś koło 10.30 (11) - słońce zaczyna dawać radę....
Czy ta chmura nad Vesuvio nie wydaje się Wam DZIWNA??
Nic z tego nie będzie czasem?
W środku Term (bodajże Rynkowych, ale głowy nie położę)
Ale tam w środku było przyjemnie chłodno
Niejedne figle tutaj odchodziły
Szczerze mówiąc nie wiem jak pisać o Termach w Pompejach, było to w końcu miejsce kaźni prawie 2000 ludzi
Ale w z drugiej strony, to co odkopano - ukazuje nam w wielu miejscach dość sprośną stronę tego miejsca....
Wyobraźmy sobie, że chmura popiołów z oddalonego od kilkanaście kilometrów wulkanu była tak wysoka, że przykryła ten ŁUK!
Jedno z zamkniętych na czas remontu domostw
Ulice w Pompejach są świetnie zachowane - dzisiejsi drogowcy robiący 300 metrów drogi w Gdyni z dwoma skrętami w lewo, przez 3 miesiące, mogą się wstydzić....ale jak widać, na wykonaniem czuwał zawsze ON
Jedna z bocznych uliczek miasta - jak widać, w wielu miejscach są tabliczki z nazwami ulic - ale i tak mimo posiadania planu nieraz się trochę "gubiliśmy" jeśli chodzi o kierunki, teraz mam już aplikacje KOMPAS
która przydałaby się w Pompejach
Spójrzcie na ta elegancka ulicę, na krawężniki rodem z .... Bułgarii
W Słonecznym Brzegu też mają takie wysokie.... jakby przygotowane na kilka jeszcze warstw asfaltu
Kolejny remoncik
Wchodzimy do słynnego Domu Fauna, który jest największym z domów w Pompejach
Dom Fauna jest przykładem rezydencji rzymskiej elity z czasów republikańskich
Jak widać wyżej w jednym z pomieszczeń znajdowało się aż 44 kolumny w stylu doryckim
Dobrze zachowane trzeba przyznać
Część ogrodowa zadbana do dzisiaj - po odkopaniu całości około trzech wieków temu
A oto i "tytułowy" FAUN
O, przepraszam - TERAZ
Hmm, tu nie wiem, o co chodzi, skąd te kolumienki TAM?
Arrivederci! (70)