Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trieste z wypadem do Piranu, Koperu i Wenecji - 2013

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2016 20:10

Piran jest śliczny, cały czas się kłócę sam ze sobą, czy jest ładniejszy niż Rovinj :roll:
Na razie jest remis :wink:

Sól kupiliśmy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2016 20:20

Lednice napisał(a):Piran jest śliczny, cały czas się kłócę sam ze sobą, czy jest ładniejszy niż Rovinj :roll:
Na razie jest remis :wink:

Sól kupiliśmy

Ja chyba skłaniam się ku Piranowi ale... who cares? :D Tak - sól, mydełka, oliwa. Mamma mia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2016 20:46

W Piranie brakuje mi fajnej plaży obok starówki.
Jest w Portoroż, ale to kawał drogi :roll:

Generalnie Słowenia bardzo mi się podoba, fajny kraj fajni ludzie 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2016 21:03

Lednice napisał(a):W Piranie brakuje mi fajnej plaży obok starówki.
Jest w Portoroż, ale to kawał drogi :roll:

Generalnie Słowenia bardzo mi się podoba, fajny kraj fajni ludzie 8)

W zeszłym roku był stop w Lublanie (nie chciałem zawalać relacją wątku z wakacji w Cro - chociaż może je tam wciepnę), w maju jak się uda, pojedziemy nad Bled, może odwiedzimy w końcu jaskinię Postojna. Fajny kraj, Feel SLOVEnia ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2016 11:42

No, to jedziemy do Koperu.

Parkujemy, i idizemy na krótki spacer. Widok na port...
Obrazek

Koper to taka trochę mniej urodziwa siostra Piranu. Mniejsza starówka, mniej ciekawych miejsc. Podejrzewam, że z trojaczków Piran-Koper-Izola, ten drugi jest najmniej urodziwy ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2016 12:06

...a w Trieście - czas na małe odświeżenie i relaks przy aperolu i wędlinie z pastą z pomidorów :)

Obrazek

My w Trieście byliśmy też w zeszłym roku... i wcześniej. Jakoś nas tak wciągnęło :P
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.03.2016 19:33

My sól ze Słowenii też przywieźliśmy, ale kupiliśmy ją w salinach w Secovlje na granicy słoweńsko-chorwackiej. :wink:
Koper też nam się podobał, ale to miasto sporo większe od Piranu i trudno je porównywać.
A z jaskiń odwiedziliśmy Skocjańske Jame i zrobiły one na nas bardzo duże wrażenie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.03.2016 19:42

Pääkäyttäjä napisał(a):Koper to taka trochę mniej urodziwa siostra Piranu. Mniejsza starówka, mniej ciekawych miejsc. Podejrzewam, że z trojaczków Piran-Koper-Izola, ten drugi jest najmniej urodziwy ;)

Za to ważniejszy, bo to przecież była stolica weneckiej Istrii, no i jedyny handlowy port Słowenii.

Niestety, nie daliśmy rady zwiedzić i tylko przejechaliśmy przez miasto w drodze do Wenecji. :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 10.03.2016 09:34

Łaadnie :) , następne miejsca do zwiedzenia, szczególnie Piran :)
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2016 09:31

Wenecja. Veni, vidi, vici... Venezia, The Floating City, City of Masks, La Dominate, Serenissima. Plan był taki, żeby z Triestu do Mestre pociągiem ale zaspaliśmy i jednak pojechaliśmy autem (logistycznie pociąg był ogarnięty - Trieste Centrale > VE Mestre > VE Santa Lucia lub na Mestre przesiąść sie na tramwaj T1). No i wybuliłem na miejscu za parking 28 €... bo pomyliłem dwa garaże, które są obok: wspomniany San Marco z Tronchetto (pierwsze dwie godziny - 3 €, 3 i 4h 5€ od 5h liczą już za 21€ ale wtedy można stać 24h...).

Dobra, parkujemy, bierzemy bileciki na tramwaj wodny i rura na stare miasto. Niewiele brakowało a wyrzuciłbym... bilet. Dostałem paragon, który wziąłem za bilet oraz... kartonik wielkości wizytówki, który z jednej strony miał reklamę a z drugiej opis kursów tramwaju wodnego. Dobrze, że kosza pod ręką nie było bo bym się zdziwił... :mrgreen:

Wenecja jak to Wenecja - fajna, tłoczna ale IMHO szału nie ma :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mniam, pizza :D
Obrazek

Mmm, pastaaa :D
Obrazek

c.d.n.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.03.2016 10:16

Pääkäyttäjä napisał(a):Wenecja jak to Wenecja - fajna, tłoczna ale IMHO szału nie ma.

Moim zdaniem unikalna. Zrobiła na mnie dwukrotnie duże wrażenie.

Ale takiej pięknej, zielonej wody nie bylo. Też sprawka Fomei? :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2016 10:25

walp napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Wenecja jak to Wenecja - fajna, tłoczna ale IMHO szału nie ma.

Moim zdaniem unikalna. Zrobiła na mnie dwukrotnie duże wrażenie.

Ale takiej pięknej, zielonej wody nie bylo. Też sprawka Fomei? :oczko_usmiech:

Nie wiem, nie znam się, unikanla nie oznacza, że szał musi być :D Ale wszyscy mi mówili, że będzie śmierdzieć. Nie śmierdziało a woda rzeczywiście miała turkusowo-zielonkawye zabarwienie. Fomei podkreślił nasycenie ale musiałbym poszukać RAW'ów albo zdjęć z drugiego aparaciku, żeby sprawdzić ;)

Obrazek
Obrazek
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 11.03.2016 10:27

a jaka jest cena biletu na tramwaj wodny? będę wyruszał z wenecji ze stacji PKP Santa Lucia
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 11.03.2016 10:41

Dobowy kosztuje 20 euro, i jeśli chcesz spędzić w Wenecji cały dzień, popływać po Canal Grande i lagunie, to taki opłaca się najbardziej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2016 12:08

paw_el napisał(a):a jaka jest cena biletu na tramwaj wodny? będę wyruszał z wenecji ze stacji PKP Santa Lucia

Vaporetto - 7.5 € w jedną stronę od osoby. 20 € dzienny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Trieste z wypadem do Piranu, Koperu i Wenecji - 2013 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies