Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tribunj- super miejsce i tanio- 15 m od morza

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 14.01.2015 08:38

Ja również zawitam do Apartamentów Plaża u Dario. Początek w ostatnią sobotę czerwca :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 14.01.2015 10:08

paulr napisał(a):Wada tych apartamentow moze byc to ze nie ma we wszystkich klimy. Tez sie nad nimi zastanawialem ale ten co mi pasowal byl bez:-(

Widzisz, jak byłem w zeszłym roku u Daria w Apartamencie Angela w Tribunj, który posiada klimatyzację a dodatkowo mieści się na ostatniej kondygnacji budynku, pod dachem. Więc w trakcie upałów, teoretycznie powinna tam być "sauna".

Lecz jakoś tak się złożyło, że pomimo panującego na dworze upału, temperatura we wnętrzach była tak przyjemna, iż tejże klimatyzacji w ogóle nie używaliśmy. Chociaż, muszę szczerze i uczciwie dodać, iż zaraz po przyjeździe włączyliśmy ją sobie dla sprawdzenia czy działa. A dawała chłodem, że aż.

Nie wiem skąd taki stan rzeczy. Myślę, iż duże znaczenie miało to, że do morza było około 20 metrów, więc może bliskość wody powodowała, iż panował tam taki przyjemny klimacik? Trudno powiedzieć. Ale fakt pozostaje faktem.

Dodam też, że było nas tam łącznie 8 osób więc, gdyby było naprawdę gorąco to ktoś z nas zapewne zareagował by włączeniem tegoż "ustrojstwa" bowiem pilot do niego cały czas leżał na stole a użyty został przez nas jeden, w/w raz, celem przetestowania. :papa:
Ostatnio edytowano 14.01.2015 10:14 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 14.01.2015 10:11

nasz pokój w apart. Plaża jest bez klimy, więc cieszę się z powyższej opinii Generalnie nie lubię i unikam kilmatyzacji, więc tym bardziej fajnie, że bez niej nie panuje ukrop w pomieszczeniach
Czytałam też, ze niektóre apartamenty mają okiennice i to super się sprawdza
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.01.2015 12:06

To po wakacjach napiszecie jak tam bylo to moze za rok sie zdecyduje:-) w tym roku wybralem spacerek i kawalek dalej od morza ale ponownie w Tribunj:-)
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 14.01.2015 12:11

chciałam jeszcze zapytać o paszport ?
czy warto go wyrobić w celu podróży do Chorwacji czy na dowód swobodnie i bez przeszkód tam wszystko załatwimy ?
druga sprawa ubezpieczenie - jedziemy do Dario na własną rękę, jak się zabezpieczyć w razie jakiegoś wypadu czy choroby ?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 14.01.2015 12:25

Dowód wystarczy, co do ubezpieczenia dodatkowego - zawsze warto je mieć. Koszt niewielki w porównaniu do kosztów urlopu ;)
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 14.01.2015 12:25

Moja rodzinka zawita do Dario 27 czerwca. Czy jedzie ktoś w tym czasie do ap. Plaża z dzieciakami?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.01.2015 12:26

alexia.x napisał(a):chciałam jeszcze zapytać o paszport ?
czy warto go wyrobić w celu podróży do Chorwacji czy na dowód swobodnie i bez przeszkód tam wszystko załatwimy ?
druga sprawa ubezpieczenie - jedziemy do Dario na własną rękę, jak się zabezpieczyć w razie jakiegoś wypadu czy choroby ?

DO wystarczy, do tego karta EKUZ i jakieś dodatkowe ubezpieczenie też się przyda ( zarówno na się :D , jak i na autko).
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 14.01.2015 12:33

dziękuję
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 14.01.2015 12:34

alexia.x napisał(a):chciałam jeszcze zapytać o paszport ?

Że co, paszport do Chorwacji? 8O

To chyba jest żart.

Chorwacja jest przecież członkiem Unii Europejskiej i do wjazdu na jej teren wystarczy dowód osobisty, już od ładnych paru lat?

Ta uwaga bezwzględnie dotyczy się również nieletnich dzieci, które także muszą posiadać swoje, czy to dowody osobiste czy też paszporty.

Co prawda Chorwacja nie należy do tzw. strefy Schengen, objętej swobodnym przepływem towarów i osób lecz to tylko oznacza, że na granicy Chorwackiej można się czasami spodziewać pobieżnej kontroli dokumentów oraz przewożonego bagażu. Zazwyczaj jednak, w przypadku obywateli krajów Unii Europejskiej, ogranicza się to do pobieżnego rzutu oka pogranicznika, chorwackiego, słoweńskiego, węgierskiego lub bośniackiego na podane mu dokumenty.

I tylko tyle.

Co do ubezpieczenia to należało by:
1. Wyrobić na siebie oraz wszystkich uczestniczących w wyjeździe kartę EKUZ, honorowaną we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W tym i Chorwacji.
2. Wykupić ubezpieczenie podróżne, dla wszystkich uczestniczących w wyjeździe, na wypadek nabawienia się poważnej choroby, gdyż karta EKUZ np. nie pokrywa kosztów transportu chorego do kraju. A to bywa bardzo kosztowne, że hej. A licho nie śpi.
3. Wykupić ubezpieczenie tzw. "asistance" na samochód aby, w razie nagłej i nieprzewidzianej awarii, mieć jakąś możliwość uratowania naszego wypoczynku z jednoczesną minimalizacją ponoszonych kosztów.
4. W przypadku planów wycieczek do: Medugorje lub Mostaru, leżących na terenie Bośni i Hercegowiny czy też Dubrownika, należy u swojego ubezpieczyciela odebrać, zazwyczaj bezpłatną, tzw. "Zielona kartę" wymaganą do wjazdu na teren Bośni i Hercegowiny. Można ją co prawda ewentualnie wykupić na granicy lecz wówczas trzeba za nią zapłacić. A w Polsce zazwyczaj wydawana jest bezpłatnie.

Istnieje również, stosowana przez niektórych, opcja wyjazdu bez w/w opcji lecz trzeba do tego mieć "układy nieco wyżej" i liczyć, w takim przypadku, jedynie na Bożą Opatrzność, która się wszystkim zajmie.

Czego osobiście, nikomu rozsądnemu, nie polecam. :papa:
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 14.01.2015 12:57

dzięki za odpowiedź ws ubezpieczenia - na pewno skorzystam
o paszport zapytałam po przeczytaniu
Rzecznik MSZ Marcin Bosacki pytany przez IAR przyznał, że turyści dla własnej wygody powinni zabierać w podróż do Chorwacji paszport. - Niektóre urzędy chorwackie, nie na granicy, lecz w głębi kraju wymagają paszportu. Dlatego prosimy o zabieranie nadal ze sobą tego dokumentu - apeluje rzecznik MSZ.

Jan Drazin, przewodnik turystyczny w Splicie podkreśla w rozmowie z IAR, że brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach. - Okazując tylko dowód osobisty, nie otrzymamy pilnej pomocy lekarskiej. Paszport gwarantuje nam, że potraktują turystę jak obywatela Chorwacji - przypomina przewodnik. Przy wjeździe okresu ważności paszportu bądź dowodu osobistego nie może być krótszy niż dozwolony okres pobytu, czyli 90 dni.

źródło: forsal.pl
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 17.01.2015 13:23

A my w lipcu 8 raz Cro i tym razem Tribunj u Dario oczywiście :wink: bliziutko morza właściwie to na plaży :mrgreen:
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 17.01.2015 14:45

ikar napisał(a):Ja również zawitam do Apartamentów Plaża u Dario. Początek w ostatnią sobotę czerwca :)

To pewnie się zobaczymy my od 7 lipca do 17 lipca :papa:
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 19.01.2015 07:19

Z napisał(a):Dario ma w tym roku dwa fajne domy w swojej ofercie,pierwszy w Srimie z basenem a drugi(świeżak)w Tribunj dosłownie 30metrów od plaży w każdym z nich po kilka apartamentów.

Szczerze polecam Srime z basenem ,byłem u Dario w zeszłym roku.W tym sezonie pewnie też do Dario :wink:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 19.01.2015 09:07

alexia.x napisał(a):dzięki za odpowiedź ws ubezpieczenia - na pewno skorzystam
o paszport zapytałam po przeczytaniu
Rzecznik MSZ Marcin Bosacki pytany przez IAR przyznał, że turyści dla własnej wygody powinni zabierać w podróż do Chorwacji paszport. - Niektóre urzędy chorwackie, nie na granicy, lecz w głębi kraju wymagają paszportu. Dlatego prosimy o zabieranie nadal ze sobą tego dokumentu - apeluje rzecznik MSZ.

Zauważ jedynie, iż ta w/w wypowiedź była udzielana na drugi dzień po wejściu Chorwacji do Unii Europejskiej.

Obecnie najbardziej aktualne informacje, "...dla osób przyjeżdżających do Chorwacji..." podaje strona Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Zagrzebiu, zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, gdzie zamieszczone są pełne i wyczerpujące informacje z tzw. pierwszej ręki.

Pozdrawiam i życzę miłego pobytu oraz zauroczenia się tym przecudnym krajem. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Tribunj- super miejsce i tanio- 15 m od morza - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone