Andrzej3777 napisał(a):Chodziło o apartament w Vodichach i plażę o którą pytał kolega Dad1979 po za tym paulr ma rację lepiej samemu ocenić.Mi się podobała ale każdy jest inny po za tym ja jestem mało wymagający.
Jeżeli chodzi o Vodice to sytuacja przedstawia się następująco. Przynajmniej z tego co pamiętam:
Począwszy od zachodniego skraju Vodic, idąc promenadą w kierunku wschodnim mamy:
1. Plaża Plava z placami zabaw dla dzieci oraz tzw. dmuchańcami na wodzie itp. Na brzegu trochę drzew dających cienia, dno żwirkowe. Dosyć dużo przeróżnych punktów gastronomiczno handlowych przy promenadzie. Moim zdaniem bardzo dobre warunki dla małych dzieci.
2. Plaża Heksagon z betonowymi, sześciokątnymi "wysepkami" bez żadnej infrastruktury. Typowe patelnie, dno , żwirek + większe kamienie. Przy promenadzie pojedyncze punkty handlowo-gastronomiczne.
Po minięciu centrum Vodic idąc w kierunku południowo wschodnim, w stronę Srimy:
3. Plaża Hangar, która wzięła nazwę chyba od dosyć dużego kompleksu rozrywkowego przy promenadzie, z licznymi punktami gastronomiczno-handlowymi, toalety. Z atrakcji to: punkty wypożyczania motorówek, parasailing, zabawki typu "banan" ciągnięty za motorówką itp. oraz bardzo duża i widoczna z daleka zjeżdżalnia na wschodnim końcu plaży jak również atrakcje dla dzieci typu kolejka itp. Na wysokości hotelu Olimpia rzędy leżaków do wypożyczenia za opłatą. Dno głównie żwirkowe, na początku z dużą ilością dosyć sporych kamieni a idąc w kierunku wschodnim przewaga żwirku. Na końcu, za w/w zjeżdżalnią dosyć fajna zatoczka ze żwirowym dnem.
4. Plaża Lovetowo, na południowo-wschodnim skraju Vodic, u styku z miejscowością Srima. Typowo żwirkowa. Na skraju pojedyncze krzewy i zarośla dające cień. Raczej bez żadnej infrastruktury gastronomiczno-handlowej.
Ogólnie rzecz biorąc, plaże duże i przestronne w odróżnieniu np. od Tribunj gdzie znajdziemy, moim zdaniem, bardzo ładną, w miarę kameralną plażę Zamalin, położoną przy zatoczce u nasady cypla na którym znajduje się wzgórze z umiejscowionym tam kościołem. Plaża początkowo żwirkowa z przewagą dużych kamieni, mająca jednak kilka, łagodnych miejsc dla dzieci z betonowymi elementami nabrzeża oraz zjazdem do wody dla osób niepełnosprawnych. Na jej zachodnim krańcu bardzo duże kamienie/skały z wieloma ustronnymi miejscami oraz mikroskopijnymi zatoczkami. Przy plaży kilka punktów gastronomiczno-handlowych i toalety.
Natomiast druga plaża Bristak, położona za portem, na wschodnim skraju Tribunj to typowo żwirkowa, łagodna plaża/patelnia bardziej przypominająca plażę Lovetowo w Vodicach, gdzie przy skraju rosna drzewka dające nieco cienia./ Dużym plusem tejże plaży jest bar/restauracja gdzie można dosyć dobrze i, w miarę tanio, zjeść np. owoce morza.
Byłem zarówno w Vodicach jak i w Tribunj. Jak dla mnie wybór plaż, bardzo urozmaicony lecz każdy musi sam ocenić i wybrać wg. własnych kryteriów. Ważne, że jest w czym wybierać.