Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tribunj Informacje o Miejscowosci od A do Z

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.02.2016 23:50

Zobacz na google. Pare minut trzeba isc ile w km ... Napewno wiecej jak 1km. Jednak my bylismy 2 lata temu z 6 latką i plaża przy ulicy podvrh nie za bardzo sie nadaje. Od razu jest dosc głeboko i troche strach malucha tak "zostawic" na zabawe. Pozatym dziecko chyba nawet jak dobrze plyta to tez sobie chodzi i oglada co sie dzieje pod woda. Lub łapie jakies kamienie rybki itp. Wiec chyba "plytka" plaza bedzie znacznie lepsza. Tym bardziej ze obok app plaza jest zatoczka dla dzieci. :-)
el maciaso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) el maciaso » 29.01.2018 16:50

Witam wszystkich Cromaniaków i miłośników Tribunj.
W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji, wybór padł na Tribunj. Jedziemy 08-15.05.2018 z Wlkp, 2+1 (3lata).
Raczej nie nastawiamy się na wielkie plażowanie bo o ile temperatura powietrza może (choć nie musi) być przyjemna to temperatura wody już zapewne będzie pozostawiać wiele do życzenia. Ktoś wie z doświadczenia jakie panują temperatury powietrza i wody w maju? Oraz jak prezentuje się miasteczko/okolica w tym czasie? Chodzi mi o to czy nie jest tak że połowa atrakcji, knajp jest zamknięta?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.02.2018 13:43

el maciaso napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków i miłośników Tribunj.
W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji, wybór padł na Tribunj. Jedziemy 08-15.05.2018 z Wlkp, 2+1 (3lata).
Raczej nie nastawiamy się na wielkie plażowanie bo o ile temperatura powietrza może (choć nie musi) być przyjemna to temperatura wody już zapewne będzie pozostawiać wiele do życzenia. Ktoś wie z doświadczenia jakie panują temperatury powietrza i wody w maju? Oraz jak prezentuje się miasteczko/okolica w tym czasie? Chodzi mi o to czy nie jest tak że połowa atrakcji, knajp jest zamknięta?

Byłem zeszłego roku w maju mniej więcej w tym samym terminie, nie ma co się oszukiwać że kąpiel to nie było to samo co kilka miesięcy później w wakacje. Pogoda też nie była idealna, a powiedział bym że było nieciekawie więcej padało jak świeciło słońce.
Ale był to bardziej wyjazd na "zwiedzanie" niż odpoczynek na plaży i do tego było w miarę OK, nie licząc deszczu. W tribunj byłem 3-4 razy na przełomie lipca i sierpnia, ale w maju tam może być pustkowie....
el maciaso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) el maciaso » 06.02.2018 13:25

No to mnie nie pocieszyłeś za bardzo. Wręcz zmartwiłeś. Liczę mimo wszystko, że może nie będzie upałów, ale będzie słonecznie i przyjemnie.
Jeśli chodzi o ilość ludzi, to wolę żeby nie było tłoczno. Wystarczy by były otwarte jakieś dobre knajpki w okolicy.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 09.02.2018 03:10

jednego dnia pływałem (ale to nie to co w wakacje) a kolejnego chodziliśmy w kurtkach przeciwdeszczowych, oczywiście tego maja może być znacznie lepiej i cieplej. Tribunj jest nawet w sezonie dość spokojne więc w maju na pewno będzie pusto, i pewnie będzie dużo czasu by pozwiedzać okolicę
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.02.2018 08:53

Na początku maja nie liczyłbym na knajpki.W Vodicach dwa lata temu byłem w październiku,ile ja się nachodziłem żeby coś zjeść,a gdzie Tribunj do Vodic.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2018 11:18

Nawet w sezonie Tribunj nie powala zapleczem gastronomicznym a co dopiero po sezonie. W maju rzeczywiście może być kiepsko dlatego radziłbym nastawić się na wizyty w Vodicach aby coś zjeść.
el maciaso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) el maciaso » 09.02.2018 11:46

Z każdym postem zakreśla się coraz gorsza wizja moich wakacji :/ na plażowanie od początku się nie nastawiałem, jeśli już to pływanie (zabieram piankę do pływania więc temperatura wody nie będzie aż taka straszna) ale myślałem że w maju Chorwacja już się obudziła ze snu zimowego. Tribunj oczywiście nie jest dużym miastem więc nie zakładam przebierania w knajpkach ale chyba jedna, sensowna w okolicy "starej części" będzie otwarta? Czy może miejscowi w ogóle nie jadają "na mieście" albo jest ich tak niewielu że restauracje mogą ich ze spokojem olać?

Maj w Polsce potrafi być naprawdę ciepły więc w Chorwacji chyba tym bardziej? Modle się zatem o słońce i ładną pogodę i Was proszę o to samo :P
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 09.02.2018 11:59

Średnioroczna temperatura wody w maju w Vodice wynosi ok.17stopni. Lipiec , sierpień nawet 24-27 stopni C. Powietrza 20. Realnie początek maja będzie chłodniej, ale zawsze te 4 stopnie cieplej niż u nas. Ja kąpałem się w 2017 Kołobrzegu 21 pażdziernika. woda prawie 12stopni, powietrze 6,8. I żyję
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 19.02.2018 10:28

to czy się ktoś kąpał czy nie i przy jakiej temperaturze to nie ma znaczenia większego, tu chodziło o maj, a tak jak pisałem byłem w maju 2017r i jednego dni a normalnie pływaliśmy(woda prawie 20stopni) i temperatura powyżej 20, a kolejnego już przyszedł deszcz i zrobiło się znacznie chłodniej, nie tak jak w wakacje że pada a dalej jest bardzo gorąco. Pewnie można trafić tak że w maju przez 2 tygodnie nie spadnie deszcz i będzie jak nad Bałtykiem w lipcu (26 stopni i 18-19 woda) ale może padać przez 2 tygodnie (jak nad Bałtykiem w Lipcu:)) i tego nie da się przewidzieć, chyba w 2014 w połowie lipca w Tribunj padało od soboty do środy.... non stopa w szczycie sezonu.
Trzeba jechać z nastawieniem że będzie ok i tyle, na pogodę się wpływu nie ma, najwyżej będzie więcej zwiedzania niż plażowania, a majowa pogoda jest na zwiedzanie dużo lepsza niż wakacyjna:)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 19.02.2018 17:36

piotrekbeti napisał(a):Średnioroczna temperatura wody w maju w Vodice wynosi ok.17stopni. Lipiec , sierpień nawet 24-27 stopni C. Powietrza 20. Realnie początek maja będzie chłodniej, ale zawsze te 4 stopnie cieplej niż u nas. Ja kąpałem się w 2017 Kołobrzegu 21 pażdziernika. woda prawie 12stopni, powietrze 6,8. I żyję

Myślałem że Tobie chodzi o przyjemność z kąpania,a nie o walkę o życie :D
el maciaso
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) el maciaso » 20.02.2018 13:25

Na szczęście jak już pisałem, nie jedziemy z nastawieniem na plażowanie, z resztą - nie do końca sobie jeszcze wyobrażam "plażowanie" na skalisto-kamienistym wybrzeżu, choć na pewno się da. Trochę jestem spokojniejszy teraz. Nie oczekujemy upałów - inaczej jechalibyśmy w lipcu.

Powrócę jeszcze na chwilę do wątku usług. Jeżeli ktoś kojarzy jakąś knajpkę wartą polecenia, która w dodatku może być w maju otwarta to będę wdzięczny :)
A czy kojarzycie jak wygląda sprawa wynajmu "łodzi" w Tribunj? Myślałem o tym aby któregoś dnia (zakładając ładną pogodę), wynająć jedną z tych wspominanych w innych tematach na forum łódek na które nie trzeba mieć patentu. Gdzieś na mapach Google widziałem "wypożyczalnie łodzi" ale czy są tam takie z tymi małymi łódeczkami i czy w maju na nie też nie będzie za wcześnie?
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 20.02.2018 19:11

el maciaso napisał(a):nie do końca sobie jeszcze wyobrażam "plażowanie" na skalisto-kamienistym wybrzeżu, choć na pewno się da.

Też tak miałem :D . Teraz wolę plażę żwirkową niż piaszczystą. Piasek potrafi oblepić wszystko i przy dużym wietrze (a to w Chorwacji normalne) dostać się wszędzie.

Pozdrowienia.;)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 21.02.2018 23:53

W okolicy kamiennego mostu na wyspę w sezonie cumuje kilkadziesiąt łodzi z podaną ceną na burcie i numerem telefonu. Chyba od ok.500 kun za dzień z paliwem.Nie wiem jak to może w maju być. W Tribunj jest w porywach kilka Konob i knajpek w sezonie, w maju może być czynny tylko sklep Konzum i Djelo plus targ przy placyku. Do centrum Vodic góra godzina spacerkiem lub max 4km autem. Mieszkańców jest stałych góra 400-600osób. Napisz do Daria lub do apartmana który wynajmujesz ,oni będą bardziej zorientowani
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 22.02.2018 16:37

Jak coś to mogę Ci dać namiar na sklep rybny, gdzie kupisz wszystko co kutry przywiozą, od kalmarów przez krewetki na rybach i ośmiornicach kończąc.Mają profil na portalu społecznościowym, i czuję że jak dobrze z nimi pogadasz to Ci przygotują na zamówienie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Tribunj Informacje o Miejscowosci od A do Z - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies