Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marco156
Cromaniak
Re: Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 09.07.2022 17:58

_arek_ napisał(a):A no koniec końców jedziemy S3 do końca na Lubawkę no i później Czechy, Austria, Slowenia i Cro. Czyli w sumie chyba standardowo tak jak każdy z rejonow ZS. Wybrane zostało wspólnie przez wszyskich współpasażerów jako trasa najkrótsza km.

Ostatnie dwa wyjazdy jechaliśmy DE, Austria, Słowenia i było git, także zobaczyny dla porównania jak będzie tą trasą.... startujemy w środę późnym popoludniem, więc mam nadzieję że żadne korasy nas nie dosięgną.

Ja będę startował z KMP w okolice Makarskiej i zawsze jeżdżę przez Niemcy i jest spoko. Przez Czechy jest faktycznie ponad 100 km bliżej ale chyba spory kawałek trzeba przejechać zanim wjedzie się na autostradę. Daj znać jak to wyglądało i czy przez DE nie będzie szybciej i lepiej.
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 09.07.2022 19:06

Plan początkowy byl właśnie na trasę przez DE ale... zobaczymy porównamy.
sheliak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sheliak » 09.07.2022 22:56

_arek_ napisał(a):
koziol007 napisał(a):
Ikser napisał(a):Rusza ktos na dniach ? ;) my 16stego ! :)

Ja już jutro :hut: :papa:

Daj znak sygnał jaką trasa jechałeś i jak podróż przebiegła :wink:

My startujemy w środę 13 około godz. 18 z Goleniowa.

My właśnie wyruszyliśmy dziś do cro ze szczecina :) Tak jak wujek google prowadzi ale przez Karpacz (pierwszy nocleg) i następny dzień Jeziora Plitwickie
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 10.07.2022 13:07

Szerokości i miłego wypoczynku :papa:
Myyy juuuuż.... popojutrze ruszamy :mrgreen: :hut:
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 10.07.2022 21:28

My z soboty na niedzielę ;)
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 13.07.2022 18:22

Z lekkim opóźnieniem ale wystartowaliśmy :mrgreen:
Jak dotrzemy na pewno zdam małą relacje jak minęła podróż :papa:
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 13.07.2022 21:39

Siema. Dzisiaj w Stargardzie jestem na stacji diagnostycznej celem obejrzenia przez gościa samochodu a dokładnie zawieszenia itp. Gość pyta gdzie jadę , ja mu opowiadam , a on mówi że ja dzisiaj jestem trzecią osobą która była sprawdzić auto bo jedzie do Chorwacji ;).
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 14.07.2022 07:34

_arek_ napisał(a):Z lekkim opóźnieniem ale wystartowaliśmy :mrgreen:
Jak dotrzemy na pewno zdam małą relacje jak minęła podróż :papa:

Szerokiej i bezpiecznej drogi!
Daj znać jak na trasie było!
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 15.07.2022 09:37

Hej za nami juz pierwszy dzionek w Makarskiej. Jest super pogoda piękna, woda cieplutka :hut:

Co do trasy to ogólnie droga spoko jeżeli chodzi o stan nawierzchni. Najgorsze odcinki to Lubawka i dalej za granicą droga kręta i wąska. Ruch w nocy praktycznie zerowy. Granice PL CZ przekroczylismy okolo północy. No i wlasnie nie polecam trasy na jazdy nocne. W Czechach właśnie na tych krajowkach za granicą mielismy bliskie spotkanie z dwiema owcami.... Brakowało doslownie centymetrów ale na szczescie udalo sie ominąć spacerowiczki. Pozniej juz tylko jazda w skupieniu czy znów nic nie wyleci. Także trasa nie jest zła ale na pewno do jazdy w dzień. Jednak wtedy nie wiem jaki tam ruch panuje.

Pozniej juz tylko autostrady więc spoko. Wieden byl chyba koło 3/4 rano więc praktycznie pusto. Tak samo dalsze odcinki przebiegały płynnie.

Na granicy w Maclej dość duże zagęszczenie aut i 2spore sznurki. Pozniej otworzyli trzecia bramkę. Takze ogolnie moze max 20min staliśmy. Szło dość sprawnie.

Lućko i brami luzik zero korka przejazd płynny.

Podsumowując.... prawdooodobnie wracamy przez DE :wink:

Udanego wypoczynku dla wszystkich którzy juz pojechali i dla tych co dopiero wyjadą.
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 15.07.2022 20:51

Arek - Gdzie jest ta słynna huśtawka w Makarskiej nad brzegiem morza ? znasz może dokładne jej położenie ?
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 16.07.2022 16:06

Hejooo... no powiem Ci że nas zaskoczyłeś, nikt z naszej "grupy wycieczkowej" o tym nie słyszał/czytał... Także jak znajdziesz to daj znak sygnał :mrgreen: 8) My też szukamy!!

Tym czasem chwilowo na wyjazdowym plażingu w Baska Voda :papa: :hut:
przemascb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemascb » 17.07.2022 16:10

madziaimaciek napisał(a):Wyjechałem 2.15 ze Szczecina, w Mariborze byłem po 12 h.( Około 1 h łącznych przystanków) Trasa do Lubawki szybko, od Lubawki do Brna jednopasmowa i kilka wahadeł, Wiedeń około 1 h w korkach.

Hej, też będziemy lecieć tą trasą 5.08 do Dugi Rat z noclegiem po trasie w Mariborze
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 26.07.2022 21:20

W tym roku jadę chyba po raz 13-ty do Chorwacji. Zawsze przez Kołbaskowo i dalej Niemcy, Austrię, Słowenię. Raz nocowałem w Czechach w drodze do Cro a raz w drodze do domu. Powiedziałem sobie , że nigdy więcej nie pojadę przez Czechy. Jadąc przez całe Niemcy chyba zawsze miałem szczęście bo nigdy żadnego korka, czasami zwężka na autostradzie. Zastanawiam się dlaczego ludzie ze Szczecina i okolic jadą S3, potem przez Czechy itd. skoro przez Niemcy chyba lepiej, dobra droga, nie trzeba jechać jakimiś lokalnymi drogami. Nie ukrywam, że jak czytam posty ludzi w tym wątku to sam zastanawiam się czy nie pojechać na Lubawkę i dalej przez Czechy. Co prawda droga ok.100 km krótsza ale czy na pewno lepiej niż przez Niemcy?
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 26.07.2022 22:42

Też mam ten dylemat w tym roku, teraz naszą S3 fajnie się jedzie. Jadąc przez Niemcy jest 100km więcej no i dochodzą tunele w Austrii. Zawsze jeździłem przez Niemcy.
Martwia mnie te górskie i lokalne drogi za Bolkowem a potem za Pardubice, sam nie wiem jak jechać bo niby przez Czechy trochę taniej, mi wychodzi różnica w obie strony około 300-350zl, nie powiem ze to dużo ale zawsze coś tym bardziej że nawigacja pokazuje w sumie te same czasy dojazdu.
Czekam do 9 sierpnia, może ktoś jeszcze raz opisze "upierdliwości" czeskich dróg lokalnych.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 26.07.2022 22:52

jedrula napisał(a):Też mam ten dylemat w tym roku, teraz naszą S3 fajnie się jedzie. Jadąc przez Niemcy jest 100km więcej no i dochodzą tunele w Austrii. Zawsze jeździłem przez Niemcy.
Martwia mnie te górskie i lokalne drogi za Bolkowem a potem za Pardubice, sam nie wiem jak jechać bo niby przez Czechy trochę taniej, mi wychodzi różnica w obie strony około 300-350zl, nie powiem ze to dużo ale zawsze coś tym bardziej że nawigacja pokazuje w sumie te same czasy dojazdu.
Czekam do 9 sierpnia, może ktoś jeszcze raz opisze "upierdliwości" czeskich dróg lokalnych.

O, Jedrula reaktywacja 3.0 8O
Miło Cię widzieć :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji . - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies