Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
koziol007
Odkrywca
Re: Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 02.07.2022 09:57

madziaimaciek napisał(a):Może to nie jest najszybsz, ale chyba jedyna sensowna.Czyli przez Czechy(Ostrawa, Ołomuniec) Austria, Słowenia, do Splitu i tam na prom do Stari Grad (Hvar) :hut:

Przez Ołomuniec pokazuje 1h więcej jazdy, przez Ostarva to już znacznie dłużej :roll:

Co ze standardową trasą przez Hradec Kralove, Brno ?

Dlatego startuję popołudniu, aby przejechać te miejscowości w nocy.
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 02.07.2022 11:24

Wydaje mi sie ze przez ostatnie kilkanascie postow masz wszystko ładnie wyjasnione i opisane przez chłopaków jak sie jedzie którą trasą.... A ostatnie posty to juz w ogóle wszystko wyjaśniają.

Kazda ma jakieś swoje plusy i minusy ale ostateczny wybór i tak należy do ciebie :wink: No i nie mamy też wplywu na różne zdarzenia typu koras czy wypadeczek.

Wg mnie to te wszystkie trasy czasowo i tak wychodzą podobnie różnica może około godzinki.

Jak chcesz nadrobic coś z czasu jaki pokazuje GM to tylko w DE. Gdzie indziej juz trzeba pilnować sie na ograniczeniach.
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 02.07.2022 12:11

Czyli standardowa trasa zalecana przez GM i na przejście graniczne w Rogatec ( o ile nad ranem będzie tłoczno w Macelj).
Podziękował za rady.
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 03.07.2022 08:59

Dokładnie.... trzeba wsiadać i jechać.

Nie ma się za bardzo zastanawiać która trasa jak przyśpieszyć, tylko jechać tak aby szczęśliwie dojechać na ten cały rok wyczekiwany urlopik :hut:

Ja też planowałem jechać przez DE ale koniec końców sprawdzimy trasę przez naszą S-ke i później Czechy,Austria, Słowenia no i Cro - jeszcze tylko 11 DDW :mrgreen: 8)
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 03.07.2022 09:23

madziaimaciek napisał(a):Mam benzyniaka, w Austrii paliwo ponad 2 euro, drogie, tankowałem w Słowenii w Mariborze, 1.79 euro
Do Lubawki przyznam się jechałem trochę szybciej :)
Winiety kupiłem każda online bez oklejania szyb u lokalnego przewoźnika

Pepiki 440 koron miesiąc
Austria 9,60 euro 10 dni
Słowenia 30 euro miesięcznie
Chorwacja za ponad 500 km autostrady 248 kun

Tak właśnie przymierzam się do zakupu winietek i u pepików na tej stronie https://digitale-vignette-online.cz - to chyba oficjalna strona?
Winieta 10dni kosztuje 19.80 € (483.00 CZK)
astalavista
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) astalavista » 03.07.2022 09:34

Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 04.07.2022 10:06

Ja kupowałem każdą na oficjalnej stronie. Wtedy nie ma prowizji. Jak masz kartę walutową to wychodzi najtaniej. Strony są w wątku "winiety w drodze do Chorwacji" czy coś takiego. Jest przyklejony. Właśnie "lecim na Szczecin stojąc w porcie do załadunku (Brać). Międzylądowanie w Peczu. Bok!
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 04.07.2022 10:42

_arek_ napisał(a):
madziaimaciek napisał(a):Mam benzyniaka, w Austrii paliwo ponad 2 euro, drogie, tankowałem w Słowenii w Mariborze, 1.79 euro
Do Lubawki przyznam się jechałem trochę szybciej :)
Winiety kupiłem każda online bez oklejania szyb u lokalnego przewoźnika

Pepiki 440 koron miesiąc
Austria 9,60 euro 10 dni
Słowenia 30 euro miesięcznie
Chorwacja za ponad 500 km autostrady 248 kun

Tak właśnie przymierzam się do zakupu winietek i u pepików na tej stronie https://digitale-vignette-online.cz - to chyba oficjalna strona?
Winieta 10dni kosztuje 19.80 € (483.00 CZK)

https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation

winieta na "osobówke" 10 dni - 310 CZK
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 08.07.2022 07:24

Rusza ktos na dniach ? ;) my 16stego ! :)
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 08.07.2022 08:50

Ikser napisał(a):Rusza ktos na dniach ? ;) my 16stego ! :)

Ja już jutro :hut: :papa:
kyniu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kyniu » 08.07.2022 22:31

koziol007 napisał(a):

To poprosimy konkretne informacje z trasy ;) ja dopiero za miesiąc ale daleko.... okolice Dubrownika 8) Ale to urlop i nie zamierzam się śpieszyć.... Szczecin- Zagrzeb małą drzemka ze zwiedzaniem i dalej rano :D
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 09.07.2022 13:41

koziol007 napisał(a):

Daj znak sygnał jaką trasa jechałeś i jak podróż przebiegła :wink:

My startujemy w środę 13 około godz. 18 z Goleniowa.
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 09.07.2022 13:55

Arek którędy jedziecie ? na jaką trase padło ? ;)
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 09.07.2022 14:09

A no koniec końców jedziemy S3 do końca na Lubawkę no i później Czechy, Austria, Slowenia i Cro. Czyli w sumie chyba standardowo tak jak każdy z rejonow ZS. Wybrane zostało wspólnie przez wszyskich współpasażerów jako trasa najkrótsza km.

Ostatnie dwa wyjazdy jechaliśmy DE, Austria, Słowenia i było git, także zobaczyny dla porównania jak będzie tą trasą.... startujemy w środę późnym popoludniem, więc mam nadzieję że żadne korasy nas nie dosięgną.
Ikser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ikser » 09.07.2022 15:00

Ja ruszam w sobotę za tydzień i również trasą s3 aż do Czech i potem Nocleg w Austri i rano dalej do Baśka Voda.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa ze Szczecina przez Austrię i Slowenie do Chorwacji . - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies