madziaimaciek napisał(a):W niedługim czasie będę liczył która trasa jest po względem kosztów najbardziej optymalna
do takich obliczeń dobre jest www viamichelin pl liczy paliwo oraz winiety i opłaty na bramkach chorwackich autostrad
madziaimaciek napisał(a):W niedługim czasie będę liczył która trasa jest po względem kosztów najbardziej optymalna
madziaimaciek napisał(a):Skalkulowałem 5 tras
Szczecin - Marusići. Koszt winiet, koszt 3 tuneli pod Alpami, autostrada w Cro, spalanie 7 / 100 km.
Trasa 1. Szczecin- Berlin- Drezno- Praga - Brno- Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1625 km, Koszt 1399 zł czas 16h 31m)
Trasa 2. Szczecin- Berlin- Drezno- Praga -Czeskie Budziejowice- Linz-Graz -Maribor- Zadar( 1570 km, Koszt 1386 zł czas 16h33m)
Trasa 3. Szczecin- Berlin- Lipsk- Monachium - Salzburg- Willach- Lubliana- Zadar ( 1684 km, Koszt 1526 zł czas 17h3m )
Trasa 4. Szczecin- Berlin- Ratyzbona- Passawa- Brno- Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1684 km, Koszt 1350 zł czas 16h40m)
Trasa 5. Szczecin- Legnica - Pardubice - Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1551 km, Koszt 1375 zł czas 16h22m)
Trasa numer 3 wliczone 3 płatne tunele. Trasę tą pokonywałem w 2018 roku. Malownicza, ale wychodzi najdroższa i w tym roku zdecydowanie przegrywa. Zostaja dwie do wyboru 4 lub 5.
Marcin7777 napisał(a):madziaimaciek napisał(a):Skalkulowałem 5 tras
Szczecin - Marusići. Koszt winiet, koszt 3 tuneli pod Alpami, autostrada w Cro, spalanie 7 / 100 km.
Trasa 1. Szczecin- Berlin- Drezno- Praga - Brno- Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1625 km, Koszt 1399 zł czas 16h 31m)
Trasa 2. Szczecin- Berlin- Drezno- Praga -Czeskie Budziejowice- Linz-Graz -Maribor- Zadar( 1570 km, Koszt 1386 zł czas 16h33m)
Trasa 3. Szczecin- Berlin- Lipsk- Monachium - Salzburg- Willach- Lubliana- Zadar ( 1684 km, Koszt 1526 zł czas 17h3m )
Trasa 4. Szczecin- Berlin- Ratyzbona- Passawa- Brno- Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1684 km, Koszt 1350 zł czas 16h40m)
Trasa 5. Szczecin- Legnica - Pardubice - Wiedeń- Graz - Maribor- Zadar ( 1551 km, Koszt 1375 zł czas 16h22m)
Trasa numer 3 wliczone 3 płatne tunele. Trasę tą pokonywałem w 2018 roku. Malownicza, ale wychodzi najdroższa i w tym roku zdecydowanie przegrywa. Zostaja dwie do wyboru 4 lub 5.
Witam forumowiczów,
Ja po roku przerwy (zeszły rok Włochy) znów jadę do Chorwacji. Tylko, że ja wyruszam ze Stargardu. Do tej pory dwa razy (kierunek Dalmacja) jechałem trasą nr 4 - tylko, że z Passawy jechałem na Graz, Maribor, Zagrzeb i dalej (i tu nie wiem czy u Ciebie nie wkradł się błąd z tym Brnem i Wiedniem). W tym roku jadę do Zatonu (tydzień) i potem lecę na Omiś (też tydzień) i ze względu na nocleg w Wiedniu rozpatruję trasę nr 1 lub nr 5. Nie ukrywam, że kusi mnie trasa nr 5 ze względu na to, że jest najkrótsza. Jednak mam sporo wątpliwości co do dużej ilości kilometrów, które trzeba pokonać drogami krajowymi w Czechach. Trasa nr 1 to praktycznie same autostrady. Ode mnie wychodzi ok. 130 km krócej trasą nr 5. Czas przejazdu też trochę krótszy. Już sam nie wiem.
Garo&Justa napisał(a):Zastanów się nad trasą do Poznania a z niego sa loty do Zadaru. Cenowo wyjdzie tak samo
madziaimaciek napisał(a):Skalkulowałem 5 tras
Trasa 4. Szczecin- Berlin- Ratyzbona- Passawa- Graz - Maribor- Zadar ( 1684 km, Koszt 1350 zł czas 16h40m)
_arek_ napisał(a):viamichelin właśnie przy opcji trasa 3 podaje tylko przejazd przez Karawankentunnel ?? ... no ale mniejsza z tym...
Czyli trasa 4 masz tak samo jak ja patrzę, jechałem tamtędy w 2017 i było całkiem spoko... nie pamiętam żeby coś się działo na trasie... ale wiadomo jak jest... chwila moment i korek gotowy no ale tego nie przewidzisz... w tym roku na 99% będę jechał właśnie ta trasą. W razie co będziesz pierwszy więc liczę na relację po powrocie jak poszło
madziaimaciek napisał(a):_arek_ napisał(a):viamichelin właśnie przy opcji trasa 3 podaje tylko przejazd przez Karawankentunnel ?? ... no ale mniejsza z tym...
Czyli trasa 4 masz tak samo jak ja patrzę, jechałem tamtędy w 2017 i było całkiem spoko... nie pamiętam żeby coś się działo na trasie... ale wiadomo jak jest... chwila moment i korek gotowy no ale tego nie przewidzisz... w tym roku na 99% będę jechał właśnie ta trasą. W razie co będziesz pierwszy więc liczę na relację po powrocie jak poszło
Po dokładnej analizie okazało się ze trasy 2,3,4 prowadzą przez tunele dodatkowo płatne w Autrii. Zmieniłem kalkulację tras ale przez to mam jeszcze wiekszy problem...
Postaram się zdać relację:) Właśnie przez booking klepnąlem nocleg w Mariborze, wychodzi około 1000km od Szczecina do noclegu trasą nr 4. Pozdrawiam
Marcin7777 napisał(a):madziaimaciek napisał(a):_arek_ napisał(a):viamichelin właśnie przy opcji trasa 3 podaje tylko przejazd przez Karawankentunnel ?? ... no ale mniejsza z tym...
Po dokładnej analizie okazało się ze trasy 2,3,4 prowadzą przez tunele dodatkowo płatne w Autrii. Zmieniłem kalkulację tras ale przez to mam jeszcze wiekszy problem...
Postaram się zdać relację:) Właśnie przez booking klepnąlem nocleg w Mariborze, wychodzi około 1000km od Szczecina do noclegu trasą nr 4. Pozdrawiam
Jeszcze kilka lat temu trasa przez Berlin-Lipsk-Ratyzbona-Pasawa-Graz była prawie za każdym razem wskazywana przez Google Maps jako najszybsza i najlepsza z naszego regionu (Szczecin, Stargard, Goleniów itd). I ja ją właśnie jeździłem. Natomiast przez te kilka lat doszło troszkę nowych dróg (ekspresówki, autostrady) w Polsce, Czechach i Austrii i przez to mapy już nie pokazują tej trasy jako tej, którą warto brać pod uwagę. Ode mnie (Stargard) to już prawie godzina różnicy na jej niekorzyść. Ja mam rezerwację noclegu tranzytowego w Wiedniu i będę raczej leciał przez Polskę do Lubawki i dalej przez Hradec Kralowe i Pardubice do Brna. Ale nie wykluczam jeszcze opcji przez Berlin, Drezno, Pragę i Brno. Pozdrawiam.