Ikser napisał(a):Kto w tym roku leci na Chorwacje z okolic Szczecina ?
Ja lecę koniec czerwca
Ikser napisał(a):Kto w tym roku leci na Chorwacje z okolic Szczecina ?
kentucky napisał(a):Jeszcze pytanie o drogę Praga-Brno. Kilka lat temu jechalo się tam bardzo ciężko. Cała trasa rozkopana, pełno zwężeń i ograniczeń prędkości. Orientuje się ktoś jak to obecnie wygląda? Pokończyły się te remonty?
madziaimaciek napisał(a):Jest bliżej przez Czechy to prawda, ale jeżeli chodzi o ilość km, natomiast jak analizowałem trasę to czasowo lepiej wychodzi jazda trasą właśnie z ominięciem Czech. Wychodzi więcej km, ale jedzie się praktycznie ciągle autostradami i pewnie dlatego jest teoretyczne krócej. Jechałem 3 lata temu trasą przez Niemcy, potem przez Austrię i tunele pod Alpami , trasą malownicza, ale dochodzi koszt opłaty za tunele.
_arek_ napisał(a):Hej witam
W tym roku postanowiliśmy też skoczyć do CRO. Generalnie nie planowaliśmy, ale jakoś tak wyszło
Startujemy z Goleniowa 13.07 w okolicy godziny 18 - jedzie nas 4osoby - jedno auto. Nasz cel to Makarska.
Plan jest na trasę od strzała na raz - 4 kierowców. Ewentualnie jakaś szybka drzemka przed snem na parkingu
Ostatnio jechaliśmy chyba w 2017r jak dobrze pamiętam... wtedy we dwoje, więc szukaliśmy tańszych opcji dojazdu z ominięciem odcinków płatnych. Tym razem jednak chcemy dotrzeć jak najszybciej, żeby spędzić jak najmniej czasu w aucie.
Zastanawiam się czy śmigać:
1. DE i PRAGA później kierować się na LINZ i GRAZ i Pożniej już do MARIBOR - 1664km 15h 26min
2. PL S3 do końca na BOLKÓW/ KAMIENNA GÓRA dalej HRADEC KRALOVE - BRNO - WIEDEŃ - GRAZ i dalej już CRO - 1610km 15h 39min
Start planujemy 13lipca (środa) okolice godziny 18 ale znając życie z poślizgiem na 19 więc podróż wychodzi późne popołudnie i noc a meta koło południa.
_arek_ napisał(a):madziaimaciek napisał(a):Jest bliżej przez Czechy to prawda, ale jeżeli chodzi o ilość km, natomiast jak analizowałem trasę to czasowo lepiej wychodzi jazda trasą właśnie z ominięciem Czech. Wychodzi więcej km, ale jedzie się praktycznie ciągle autostradami i pewnie dlatego jest teoretyczne krócej. Jechałem 3 lata temu trasą przez Niemcy, potem przez Austrię i tunele pod Alpami , trasą malownicza, ale dochodzi koszt opłaty za tunele.
Jak przeczytałem Twoją wypowiedz to faktycznie chyba w tym 2017 też jechaliśmy z ominięciem Czech...
Chyba taką trasą
https://goo.gl/maps/wvEdfdKn7bcsRsUM6
Może i faktycznie kawałek dalej km, ale trasa cały czas prosto, praktycznie bez kombinowania...
Ciekawe tylko jak z wykopkami na drogach w DE, ale w sumie tam zawsze prawie 3 pasy, także nawet jak coś to powinno być w miarę płynnie no i nie będzie to weekend.
_arek_ napisał(a):No własnie jechaliśmy z rok czy dwa temu do Pragi i faktycznie przez Bolków jest trochę krecenia.
Chyba też skusimy się trasą z ominięciem Czech.
Tylko, czy nie lepiej jechać tędy, żeby ominąć Monachium lekko bokiem?
https://goo.gl/maps/uZPmPCnNF9DrhF1G9
Wiesz może jakie są aktualne koszta, za tunele w Austrii - jak dobrze kojarze to w tym 2017 było coś koło 8e za przejazd.
Tam są jakieś dodatkowe opłaty za drogi, czy tylko te tunele, bo już teraz nie pamiętam jak to było.
W sumie jak jedziesz za miesiąc... więc to prawie miesiąc przed nami... także będziemy mieli aktualne info z trasy