Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Zakopane-Budapest-Baska Voda - koszt autostrad

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mirano
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirano » 24.07.2011 11:59

Witam.

Właśnie wróciłem z miejscowości Baska Voda na Riwierze Makarskiej. Jechałem trasą Zakopane-Banska Bistrica-Zvolen-Budapest-Letenye-Baska Voda. Łączny koszt autostrad w obie strony to w przeliczeniu około 260PLN. Na Węgrzech 9EUR za winietkę 9 dni, a reszta to koszty autostrad na Chorwacji (około 200KN w jedną stronę). Za autostrady na Chorwacji najlepiej płacić kartą.

Pozdrawiam
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 25.07.2011 08:09

A jak jechałeś odcinek Zvolen-Banska Bistrica? Wg znaków na ten 15 km odcinek potrzebowałeś wykupić winietke na Słowacji. Jest oznaczona ta trasa jako R1 i ze znakiem informacyjnym "M" czyli winietka. Jeżeli nieświadomie jechałeś to masz szczęście, że Cię nie cyknęli a jak świadomie to widzę, że lubisz ryzyko. Ja odbiłem na lotnisko Sliac i drogą 69 ominąłem płatny odcinek. Węgry elegancko się przejedzie (w drodze powrotnej jechałem z Sarajewa przez Zenice i Osijek) bany rewelacja, ale moja nawigacja nie widziała M6 na Budapest, zresztą mieliśmy tam szczegółową kontrolę straży granicznej węgierskiej. Alkoholo, cigarette... ale wszystko zmieściło się w ramach. Jedynym koszmarem z tego 1400km odcinka to 150 km między Łodzią a Toruniem, noc, mrzawka i kolejki samochodów po 15-sto stopniowe upały nad Bałtykiem (hahaha).

Pozdr

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone