Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa zadar-split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolcix
Croentuzjasta
trasa zadar-split

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 01.05.2012 12:21

witam, chciałam się doradzić co do ominięcia płatnej autostrady w Chorwacji, czy jest sens i jak wygląda alternatywna droga, jesli ktoś ją zna :)

mam przejechać z zadaru do splitu i zastanawiam się czy mogę dojecha do karlovac płatną a z Karlovac do Splitu uciec trochę w bok, tak jak na zdjęciu, doradźcie proszę :)
Obrazek

nie wiem czy widzicie zdjęcie, bo ja nie:) więc dodaję link
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... adb7f.html
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 01.05.2012 15:17

Jeżeli chcesz odmiany od autostrady to ta,k jeżeli chcesz oszczędzić czas czy pieniądze to nie :)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 01.05.2012 16:16

no właśnie chciałabym zaoszczędzić pieniądze :)

Mariusz taka tragiczna ta droga?
Artek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artek » 01.05.2012 16:19

Ja za pierwszym razem w Chorwacji zjechalem z autostrady, zreszta calkiem niechcacy.... juz tego bledu nie popelnie, szczegolnie dotyczy wyjazdu z dziecmi, trasa bardzo kreta i co rusz pelno wiosek, srednia przejazdu 50 km/h.
zborcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zborcio » 01.05.2012 16:35

Witam a ja w zeszlym roku autostrada tylko jechalem do Puli a potem z Puli do Dubrovnik zwykłymi drogami praktycznie większość drogi z widokiem na morze:))) Drogi w lepszym stanie niz w Polsce nawet na ichniejszych wioskach.Fakt możne sie jedzie wolniej niz autostrada ale na autostradzie sie tylko jedzie i jedzie a jadąc normalnymi drogami zawsze można stanąć w jakimś fajnym miejscu.Bylem tylko raz w Chorwacji przez prawie 3 tygodnie (na miejscu)przejechałem praktycznie cale wybrzeże i bardzo mi sie ta trasa podobała.Ale jak kto woli Jedni lubia pomarańcze a inni jak mu nogi Sm.....:P

pozdro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.05.2012 18:33

Bez przesady.
Z Zadaru do Splitu jest całkiem ok.
Jeżdżone w ramach wycieczek wielokrotnie.
Z drugiej strony te parę kun nie robi wyrwy w portfelu.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.05.2012 20:27

jolcix napisał(a):witam, chciałam się doradzić co do ominięcia płatnej autostrady w Chorwacji, czy jest sens i jak wygląda alternatywna droga, jesli ktoś ją zna :)

mam przejechać z zadaru do splitu i zastanawiam się czy mogę dojecha do karlovac płatną a z Karlovac do Splitu uciec trochę w bok, tak jak na zdjęciu, doradźcie proszę :)
Obrazek

nie wiem czy widzicie zdjęcie, bo ja nie:) więc dodaję link
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... adb7f.html

Powoli, bo nie bardzo łapię o co Ci chodzi ( może pochodem pierwszomajowym się zmęczyłem), ale:
1) pytasz o drogę bezpłatną Zadar - Split. Bezproblemowa , "jadranką" czyli droga D8 dojedziesz (maks 3 godz)
2) na mapie masz zaznaczona "starą drogę'' , czyli D1. Zjazd z A1 w Karlovacu i dalej przez Plitvice, Knin do Splitu. Ta trasa już nie jest taka łatwa, ale też do przejechania. Co roku tak wracam z okolic Trogiru i bardzo mi się ta trasa podoba. Jeśli chodzi o oszczędności to zaoszczędzisz ok 100kn w jedną stronę.
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 01.05.2012 22:34

Jeśli chodzi o trasę z mapy to jak nie było autostrady to tak się jeździło i było ok. Sam tak jechałem kilka razy. Jest kręto i są górki ale to normalna droga. Syn(student) właściciela apartamentu gdzie mieszaliśmy chciał tak właśnie zaoszczędzić. Tak zaoszczędził, że zapłacił mandat za prędkość i wyszło 2x tyle co by jechał autostradą.

Przykładowy filmik z tej trasy Link gościu ma nagrane część trasy także można poprzeglądać.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 02.05.2012 05:27

dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi :)
FUX no własnie dla mnie te pare kun robi różnicę, bo jak pomyślę że mam za prom w jedną stronę zapłacić 350 zł i w drugą też, to szukam oszczędności :)
Did, źle napisałam , sorry, chodzi mi o bezplatny przejazd z ZAGRZEBia do Splitu,
czy myślicie, że mogę dojechać do Rijeka płatną i z tamtąd bezpłatną własnie D8? czy jest może jeszcze jakieś inne wyjście/ :)
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 02.05.2012 05:56

Jadąc w okolice Trogiru (ok. 30 km od Splitu) zawsze zjeżdżałem z autostrady w Zadarze, aby podziwiać widoki.
Droga jest dobra i malownicza, choć oczywiście nie pośpieszy się jak na autostradzie. Ale wart, choćby dla samych widoków, zwłaszcza jeśli to pierwszy wyjazd.
Dla tych widoków przejechałem w ciągu kilku lat od Rijeki do Cavtat.

Pozdrawiam :)
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 05.05.2012 18:48

Jarek999 napisał(a):Jadąc w okolice Trogiru (ok. 30 km od Splitu) zawsze zjeżdżałem z autostrady w Zadarze, aby podziwiać widoki.
Droga jest dobra i malownicza, choć oczywiście nie pośpieszy się jak na autostradzie. Ale wart, choćby dla samych widoków, zwłaszcza jeśli to pierwszy wyjazd.
Dla tych widoków przejechałem w ciągu kilku lat od Rijeki do Cavtat.

Pozdrawiam :)

Ja się przyłączam...
Startuję z Rijeki i "Jardanską magistralą" aż do Splitu
z Zadaru jadę przez Pakostane (nocleg) Sibenik, Trogir i Split.

LICZĘ NA NIEZAPOMNIANE WRAŻENIA I WIDOKI :)))))

a z powrotem całość autostradą do Zagrzebia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2012 18:56

medic napisał(a):Startuję z Rijeki i "Jardanską magistralą" aż do Splitu
z Zadaru jadę przez Pakostane (nocleg) Sibenik, Trogir i Split.

LICZĘ NA NIEZAPOMNIANE WRAŻENIA I WIDOKI :)))))

Trochę widoków od Rijeki do Zadaru, potem troszeczkę od Šibenika do Splitu.
Jeśli jesteś kierowcą, zobaczysz niewiele, droga kręta.
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 05.05.2012 19:02

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli jesteś kierowcą, zobaczysz niewiele, droga kręta.

Na szybie przedniej jeździ rejestrator trasy - nagram wszystko i sobie obejrzę.. hahahahahaha
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2012 19:05

Żaden rejestrator nie odda tego co zobaczy żywe oko :lol:

hahahahaha :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2012 19:07

No to prawie dzionek Ci zejdzie...
średnia 40-50km/h...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone