Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa zadar-split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 06.05.2012 20:41

Spokojnie w 3 godziny dojedzie z Zadaru do Splitu.
A co do podziwiania widoków to trzeba potrenować zeza - wtedy jedno oko na drogę, a drugie lata dookoła podziwiając widoki :D
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 13.05.2012 07:31

5 DDW
zaczyna się gorączka przedwyjazdowa...
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 13.05.2012 08:49

Witam.
Wyjeżdżam we środę i mam też ten sam dylemat. Jadę w okolice Makarskiej. Jeździłem za czasów gdy nie było autostrady (FIAT 126p) i było OK. Jak tylko powstała autostrada to oczywiście zacząłem jeździć autostradą i było super (już nie maluchem;)). W tym roku miałem jechać w lipcu, ale udało mi się załatwić dodatkowe dwa tygodnie wolnego od 16 maja i jadę "nadplanowo". Chcąc też zaoszczędzić napewno pojadę z Zagrzebia do Makarskiej "starą drogą". W jedną stronę to 171kn oszczędności. Niby niedużo, ale ten wyjazd jest nadplanowy i też chciałbym przyoszczędzić.
W zeszłym roku jechałem starą drogą przez Plitwice z przymusu, bo na A-1 były straszne korki - CB radio się przydaje. W maju napewno korków nie będzie.
Powiem tak: Droga przez Plitwice jest w dobrym stanie, w maju napewno nie ma takiego ruchu jak w miesiącach wakacyjnych, więc jeśli ktoś jedzie oszczędnie 90 - 100 km/h, to czas przejazdu będzie niewiele dłuższy nią autostradą ( starą drogą krócej o 40km). Należy tylko pamiętać że jadąc nocą nie wszystkie stacje benzynowe będą czynne, więc w okolicach Zagrzebia należy zatankować do pełna. Droga oczywiście miejscami jest kręta i są wioski, ale jak będziesz jechał nocą to powiedzmy, że w wioskach nie trzeba aż tak bardzo zwalniać. No i oczywiście średnia spalania wyjdzie o wiele lepsza niż na autostradzie, gdzie jechałbyś bardzo szybko. Minusem jest bardzo mała ilość oświetlonych parkingów - jeżeli planujesz jechać w nocy.

Jeżeli jedziesz przez Słowenię to napewno możesz zaoszczędzić na winiecie (30Euro) jadąc drogą równoległą do autostrady.
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 17.05.2012 21:30

miru71 napisał(a):Witam.
Wyjeżdżam we środę i mam też ten sam dylemat. Jadę w okolice Makarskiej. Jeździłem za czasów gdy nie było autostrady (FIAT 126p) i było OK. Jak tylko powstała autostrada to oczywiście zacząłem jeździć autostradą i było super (już nie maluchem;)). W tym roku miałem jechać w lipcu, ale udało mi się załatwić dodatkowe dwa tygodnie wolnego od 16 maja i jadę "nadplanowo". Chcąc też zaoszczędzić napewno pojadę z Zagrzebia do Makarskiej "starą drogą". W jedną stronę to 171kn oszczędności. Niby niedużo, ale ten wyjazd jest nadplanowy i też chciałbym przyoszczędzić.
W zeszłym roku jechałem starą drogą przez Plitwice z przymusu, bo na A-1 były straszne korki - CB radio się przydaje. W maju napewno korków nie będzie.
Powiem tak: Droga przez Plitwice jest w dobrym stanie, w maju napewno nie ma takiego ruchu jak w miesiącach wakacyjnych, więc jeśli ktoś jedzie oszczędnie 90 - 100 km/h, to czas przejazdu będzie niewiele dłuższy nią autostradą ( starą drogą krócej o 40km). Należy tylko pamiętać że jadąc nocą nie wszystkie stacje benzynowe będą czynne, więc w okolicach Zagrzebia należy zatankować do pełna. Droga oczywiście miejscami jest kręta i są wioski, ale jak będziesz jechał nocą to powiedzmy, że w wioskach nie trzeba aż tak bardzo zwalniać. No i oczywiście średnia spalania wyjdzie o wiele lepsza niż na autostradzie, gdzie jechałbyś bardzo szybko. Minusem jest bardzo mała ilość oświetlonych parkingów - jeżeli planujesz jechać w nocy.

Jeżeli jedziesz przez Słowenię to napewno możesz zaoszczędzić na winiecie (30Euro) jadąc drogą równoległą do autostrady.

Ja osobiście dziękuję za każde cenne rady

2 DDW więc już niedługo wkraczam na szlak ku Chorwacji.
Na Słoweni jadę przez wioskę, więc Vinieta zbędna (oszczędze)
a dalej zobaczymy - Rijeka , Zadar, Split do zwiedzenia
"jardanska Magistrala" do przejechania a z powrotem autostradą do Zagrebia.

Liczę na wspaniałe widoki i wrażenia.

demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 17.05.2012 22:13

medic napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli jesteś kierowcą, zobaczysz niewiele, droga kręta.

Na szybie przedniej jeździ rejestrator trasy - nagram wszystko i sobie obejrzę.. hahahahahaha

Chodzi raczej o widoki w stronę morza.
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 06.06.2012 19:17

jolcix napisał(a):no właśnie chciałabym zaoszczędzić pieniądze :)

Mariusz taka tragiczna ta droga?

Niewielki wydatek zaoszczędzisz 37 zł ( 75 kn) to koszt autostrady ze Splitu do zjazdu na Plitwickie Właśnie w maju byłem i jechałem.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 06.06.2012 19:35

jolcix napisał(a): chodzi mi o bezplatny przejazd z ZAGRZEBia do Splitu,

Proponuję:
http://goo.gl/maps/pP6d

Zjeżdżasz w Karlowacu na starą 1kę - bardzo dobra droga, miejscami kręta. Potem masyw Velebitu pokonujesz autostradowym tunelem Sv.Rok i na pierwszym zjeździe w Maslenicy zjeżdżasz z autostrady kierując się na Zadar. Potem to już tylko wybrzeżem aż do Splitu.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone