Spokojnie w 3 godziny dojedzie z Zadaru do Splitu.
A co do podziwiania widoków to trzeba potrenować zeza - wtedy jedno oko na drogę, a drugie lata dookoła podziwiając widoki
miru71 napisał(a):Witam.
Wyjeżdżam we środę i mam też ten sam dylemat. Jadę w okolice Makarskiej. Jeździłem za czasów gdy nie było autostrady (FIAT 126p) i było OK. Jak tylko powstała autostrada to oczywiście zacząłem jeździć autostradą i było super (już nie maluchem;)). W tym roku miałem jechać w lipcu, ale udało mi się załatwić dodatkowe dwa tygodnie wolnego od 16 maja i jadę "nadplanowo". Chcąc też zaoszczędzić napewno pojadę z Zagrzebia do Makarskiej "starą drogą". W jedną stronę to 171kn oszczędności. Niby niedużo, ale ten wyjazd jest nadplanowy i też chciałbym przyoszczędzić.
W zeszłym roku jechałem starą drogą przez Plitwice z przymusu, bo na A-1 były straszne korki - CB radio się przydaje. W maju napewno korków nie będzie.
Powiem tak: Droga przez Plitwice jest w dobrym stanie, w maju napewno nie ma takiego ruchu jak w miesiącach wakacyjnych, więc jeśli ktoś jedzie oszczędnie 90 - 100 km/h, to czas przejazdu będzie niewiele dłuższy nią autostradą ( starą drogą krócej o 40km). Należy tylko pamiętać że jadąc nocą nie wszystkie stacje benzynowe będą czynne, więc w okolicach Zagrzebia należy zatankować do pełna. Droga oczywiście miejscami jest kręta i są wioski, ale jak będziesz jechał nocą to powiedzmy, że w wioskach nie trzeba aż tak bardzo zwalniać. No i oczywiście średnia spalania wyjdzie o wiele lepsza niż na autostradzie, gdzie jechałbyś bardzo szybko. Minusem jest bardzo mała ilość oświetlonych parkingów - jeżeli planujesz jechać w nocy.
Jeżeli jedziesz przez Słowenię to napewno możesz zaoszczędzić na winiecie (30Euro) jadąc drogą równoległą do autostrady.
jolcix napisał(a): chodzi mi o bezplatny przejazd z ZAGRZEBia do Splitu,
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi