Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z wrocławia na rijeke proszę o rady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 06.06.2006 21:13

sprawdziłem na mapie i tak: z Boboszowa do brna prze svitavy jest 131km, natomiast z Boboszowa przez olomouc do brna jest 175km takze jest nad czym sie zastanawiac w sumie jade seicento wiec nie mam zamiaru rozwijac wielkich predkości a na kasie mi zlezy wiec staram sie jechać jak najkrótszą droga natomiast zastanawiam sie jak jest z oznaczeniami na tej trasie na Svitavy bo jak lipa to lepiej nadłożyć drogi miec spokojną głowe prosze o rady pozdrawiam Tomiusz
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 06.06.2006 21:22

Trasa przez Mohelnice jak dla mnie jest znacznie lepsza.Początek do Mohelnic jest kręty i miejscami wąski. Przez Svitavy jedzie się cały czas przez małe miejscowości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2006 08:57

Jeżeli masz obawy że pobłądzisz to proponuję jazdę przez Olomuniec,boczne drogi w Czechach są niby dobrze oznaczone,ale dla tubylców,znaki kierunkowe mają małe i mało czytelne dla polaków,czesi przyzwyczajeni,sam jak jestem w Czechach(często okolice Jesenika) to mam zawsze mapę i to często mylę drogę.Poprostu taki ich(czechów)urok. :la:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2006 09:02

mam zamiar jechać w nocy tzn. wyjazd z wrocławia ok. 2;00 mam lekkiego stracha czy podołam
Dasz radę!! nie panikuj,najważniejsze to opracować trasę(ze szczegolami),dobry pilot-niech uczy się trasy od dzisiaj :wink: no i dobre mapy(aktualne) :wink:
Kaśka733
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaśka733 » 07.06.2006 09:26

W Czechach generalnie lepiej jechać głównymi drogami. W zeszłym roku próbowałam przez Svitavy i to był błąd droga nie oznakowana nie wiesz gdzie skręcić na tych chorych rondach, dodatkowo są objazdy bo się remontują i jedziesz przez las. Chechy to zawsze najgorsza część drogi i szkoda tracić czas jedź przez Mohelnice. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2006 09:50

Kaśka733 napisał(a):W Czechach generalnie lepiej jechać głównymi drogami. W zeszłym roku próbowałam przez Svitavy i to był błąd droga nie oznakowana nie wiesz gdzie skręcić na tych chorych rondach, dodatkowo są objazdy bo się remontują i jedziesz przez las. Chechy to zawsze najgorsza część drogi i szkoda tracić czas jedź przez Mohelnice. Pozdrawiam.
Święte słowa :!:
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 07.06.2006 09:59

tomiusz napisał(a):sprawdziłem na mapie i tak: z Boboszowa do brna prze svitavy jest 131km, natomiast z Boboszowa przez olomouc do brna jest 175km takze jest nad czym sie zastanawiac w sumie jade seicento wiec nie mam zamiaru rozwijac wielkich predkości a na kasie mi zlezy wiec staram sie jechać jak najkrótszą droga natomiast zastanawiam sie jak jest z oznaczeniami na tej trasie na Svitavy bo jak lipa to lepiej nadłożyć drogi miec spokojną głowe prosze o rady pozdrawiam Tomiusz

Krócej nie znaczy zawsze taniej.Możesz jechać na małych prędkościach ale na wysokich obrotach bo będziesz muszał zwalniać na krętych drogach i skrzyżowaniach.Jest to jak jazda po mieście a wtedy zużycie paliwa jest większe.Ja jadę wg http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... &image.y=6
Skopiuj i wklej wszystko jak chcesz zobaczyć.
Im mniej zwalniasz i przyśpieszasz tym oszczędniej ale pewnie o tym wiesz.Pozdrawiam.
lipek11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipek11 » 07.06.2006 13:07

tomiusz napisał(a):dzieki za odpowiedz mam pytanie co to za mapa ta M&G jak możesz to podaj link jeszcze raz dzieki Pozdrawiam tomiusz :lol:

to jest mapa komputerowa M&G czyli Map&Guide bardzo dobra tylko kosztuje tysiac złotych ponad 8O ale ja polecam
AgaMP
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaMP » 07.06.2006 18:09

A sluchajcie, nie lepiej z Wrocławia jechać przez przejście w Kudowie, a dalej na Hradec Kralove i Switavy? Ta droga zaraz za przejściem w Boboszowie jest tak pogmatwana.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 08.06.2006 06:56

Dotychczas jeździłem na Brno przez Svitawy - do ubiegłego roku.
Gdy na forum zarekomendowano trasę przez Ołomuniuec postanowiliśmy ją sprawdzić - wniosek jest jeden - jak z Wrocka to odpuścić sobie Svitawy.
Trasa rzeczywiście krótsza, ale przejazd przez małe miejscowości drogami lokalnymi , gdyby ktoś chciał "rozwinąć skrzydła" dodatkowo może nadziać się na "suszarkę".
Przez Ołomuniec jest trochę dalej ale niemal 3/4 trasy elegancka "a'la autostrada" - po dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Można docisnąć i w sumie dłuższą trasą jesteście w Brnie po krótszej jeździe.
Co do oznakowania potwierdzam - szczególnie już w rejonie nadgranicznym jest tragiczne - jadąc tam jest jeszcze znośnie ale podczas powrotu (jesli ktoś jedzie dodatkowo pierwszy raz) trzeba mocno się starać aby nie pobłądzić.
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 11.06.2006 12:02

w sumie to przekonałem sie że chyba warto troche nadłożyc drogi aby miec wiekszy komfort Nie wiem jak z pozostałą czescią trasy Proszę o rady
Rafael
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafael » 11.06.2006 17:50

Także potwierdzam, lepiej jechać w kierunku Brna przez Boboszów, Ołomuniec -Ja akurat wracałem tą drogą i mimo nie najlepszych dróg w końcowym odcinku dużo lepsze rozwiązanie niż przez Hradec i Svitavy (tak jechałem do Cro).
A co dalej,Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb-Karlovac-Rijeka
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 11.06.2006 18:54

toudee napisał(a):Dotychczas jeździłem na Brno przez Svitawy - do ubiegłego roku.
Gdy na forum zarekomendowano trasę przez Ołomuniuec postanowiliśmy ją sprawdzić - wniosek jest jeden - jak z Wrocka to odpuścić sobie Svitawy.
Trasa rzeczywiście krótsza, ale przejazd przez małe miejscowości drogami lokalnymi , gdyby ktoś chciał "rozwinąć skrzydła" dodatkowo może nadziać się na "suszarkę".
Przez Ołomuniec jest trochę dalej ale niemal 3/4 trasy elegancka "a'la autostrada" - po dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Można docisnąć i w sumie dłuższą trasą jesteście w Brnie po krótszej jeździe.
Co do oznakowania potwierdzam - szczególnie już w rejonie nadgranicznym jest tragiczne - jadąc tam jest jeszcze znośnie ale podczas powrotu (jesli ktoś jedzie dodatkowo pierwszy raz) trzeba mocno się starać aby nie pobłądzić.

A z Brna to na Bratysławe czy E461 prosto do Wiednia. Michelin rekomenduje ten odcinek z E461 ale najszybszy to wg nich na Bratysławe.Nawiasem to pewnie trzeba płacić w Słowacji.
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 12.06.2006 14:44

miraculus napisał(a):
A z Brna to na Bratysławe czy E461 prosto do Wiednia. Michelin rekomenduje ten odcinek z E461 ale najszybszy to wg nich na Bratysławe.Nawiasem to pewnie trzeba płacić w Słowacji.

Ja rok temu jechałem właśnie z Wrocławia przez Brno i dalej przez Bratysławę do Wiednia. Plusy to głównie to, że jedzie się ciągle autostradą od Brna i następnie już po wjechaniu do Austrii łatwiej jest ominąć Wiedeń.

Minus to nadkładanie kilometrów. Sam się waham jak jechac w tym roku.

Pzdr.
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 12.06.2006 21:20

w sumie tez sie jeszcze zastanawiam ale ze to mój pierwszy wyjazd do cro autkiem to wolę nie ryzykowac wiec bede sie trzymał głównych dróg pozdrawiam tomiusz
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa z wrocławia na rijeke proszę o rady - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone