Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Warszawy przez Wiedeń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak
Trasa z Warszawy przez Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 19.06.2006 16:15

No to jeszcze jedno pytanko, bo po godzinnej lekturze forum głowa mi paruje :roll:

Wiem, że na pewno pytanie już padało, ale jest co najmniej kilka wersji odpowiedzi, tylko nie wiem, która realnie najlepsza...

Warszawa - Wiedeń (docelowo Split załóżmy)

Do Cro chcemy jechać przez Wiedeń, wracać przez Budapeszt.
Zatem pytanie - którą granicę najsensowniej przekroczyć jadąc do Wiednia ?

Via Michelin sugeruje przez Cieszyn.
1) Warszawa - Katowice - Tychy - Pszczyna - Bielsko Biała - Cieszyn(CZ) - Zilina(SK) -Povazska Bystrica (SK) - Trencin - Bratysława - Wiedeń
717 km
http://tinyurl.com/mohcm

Ale zastanawiam się, czy jest w ogóle sens i przez Czechy ten kawałeczek a potem kolejna granica ze Słowacją, nie wiadomo czy nie będzie korków itp.

2) Może być trasa przez samą Słowację z przejściem chyba najlepiej w Zwadroniu (ewentualnie Jaworzynka ? ale sama końcówka w Polsce jest koszmarna). Wtedy omija się ten kawałeczek przez Czechy a dalej od Cadca a potem Zilina jedzie juz tak samo. Całość 726 km
http://tinyurl.com/habn4

3) No i często tu piszecie ze jeszcze jest opcja przez same Czechy przez Cieszyn. Teoretycznie nawet wychodzi najkrótsza droga bo 698 km , ale do Wiednia nie wjeżdża się już od strony Bratysławy i chyba trzeba przejechać całe miasto żeby dotrzeć do hotelu (zamierzamy spać w Etapie a to jest właśnie idealnie od strony Bratysławy).
http://tinyurl.com/kvnj4

4) A co powiecie na przejście w Chyżnem ? jest coś koło 755 km więc nie tak znowu wiele więcej niż przez Zwadroń. Prawdę mówiąc wydawało mi się, może się mylę, ze to jest chyba najlepsza jednak droga w sensie jakości. W Polsce do Katowic gierkówką, dalej już częściowo dwupasmowa Zakopianka i z Rabki kawałeczek praktycznie do Chyżnego. Nie jestem pewna jak wygląda fragment po słowackiej stronie do Ziliny ?
http://tinyurl.com/llypt

Doradźcie proszę, jak do tego Wiednia z praktyki najlepiej....

Wielkie dzięki z góry dla cierpliwych, którym chciało się to czytać ;)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.06.2006 17:19

Najpraktyczniej , najszybciej, najlepiej oznakowana trasą, najbardziej bezpieczną, najszerszą i najdroższą (opłaty za autostrade w Chorwacji) poprzez Cieszyn, Brno, Ołomuniec, Graz, Mikulov i dalej na Zagrzeb, Karlovac i autostrada do samego Splitu. Nie ma innej lepszej trasy. Powodzenia
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.06.2006 17:30

Może być trasa przez samą Słowację z przejściem chyba najlepiej w Zwadroniu (ewentualnie Jaworzynka ? ale sama końcówka w Polsce jest koszmarna). Wtedy omija się ten kawałeczek przez Czechy a dalej od Cadca a potem Zilina jedzie juz tak samo. Całość 726 km

Kiepskiej drogi od Wisły do Zwardonia to około 20 km więc myślę że dasz radę a Jaworzynka to Czechy więc i tak na granicę trafisz
jacek_jpj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_jpj » 19.06.2006 20:41

corrina napisał(a):2) Może być trasa przez samą Słowację z przejściem chyba najlepiej w Zwadroniu (ewentualnie Jaworzynka ? ale sama końcówka w Polsce jest koszmarna). Wtedy omija się ten kawałeczek przez Czechy a dalej od Cadca a potem Zilina jedzie juz tak samo. Całość 726 km
http://tinyurl.com/habn4

ja wybralem na piatek bramkę nr 2. Z tym, że w wersji przez Żywiec.
pzdr.
Jacek
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.06.2006 13:56

jeżdżę jak w wersji 3 - czyli z Cieszyna przez Ołomuniec i Brno. Trasa szybka, Wiedeń mijamy zwykle o poranku - ok godz. 6 więc korków nie ma. Przejazd przez Wiedeń jest prosty, praktycznie ciężko się pogubić, tylko trzeba zwrócić uwagę na prędkość i stosować się do znaków.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 22.06.2006 14:04

jeżdżę jak w wersji 3 - czyli z Cieszyna przez Ołomuniec i Brno. Trasa szybka, Wiedeń mijamy zwykle o poranku - ok godz. 6 więc korków nie ma. Przejazd przez Wiedeń jest prosty, praktycznie ciężko się pogubić, tylko trzeba zwrócić uwagę na prędkość i stosować się do znaków

Popieram w 100%. Ja w wiedniu jestem raczej w nocy ok 0.00-1.00 i nie ma najmniejszych problemów z przejechaniem miasta.
P.S.
Łatwiej się zgubić na Śląsku niż w Wiedniu.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 22.06.2006 14:21

Zibuś napisał(a):
jeżdżę jak w wersji 3 - czyli z Cieszyna przez Ołomuniec i Brno. Trasa szybka, Wiedeń mijamy zwykle o poranku - ok godz. 6 więc korków nie ma. Przejazd przez Wiedeń jest prosty, praktycznie ciężko się pogubić, tylko trzeba zwrócić uwagę na prędkość i stosować się do znaków

Popieram w 100%. Ja w wiedniu jestem raczej w nocy ok 0.00-1.00 i nie ma najmniejszych problemów z przejechaniem miasta.
P.S.
Łatwiej się zgubić na Śląsku niż w Wiedniu.

Hmm, no i tak jak myślałam, ile opcji, tyle wersji :D :roll:
My planujemy się w Wiedniu zatrzymać, tzn chcemy nocować prawdopodobnie w Etapie (jeśli pojedziemy przez Bratysławę) - tam według bardzo TEORETYCZNYCH planów dojedziemy wczesnym popoludniem, zostawimy autko na parkingu hotelowym, pojedziemy metrem do centrum, połazimy po Bezirk 1, zjemy, wypijemy najlepszą na świecie kawę (no, może w Europie), jeszcze trochę się pokręcimy żeby zobaczyć wiedeń by night no i do hotelu. A z rana już prosto do Cro :)
Czy to jest dobry pomysł ?
Ostatnio edytowano 22.06.2006 14:24 przez corrina, łącznie edytowano 1 raz

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone