Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Warszawy do granicy w Zwardoniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Harvat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harvat » 05.07.2012 10:12

Prośba o info do tych którzy ostatnio przemierzali ten odcinek. Rozważam 3 opcje przejazdu:

Opcja 1
Warszawa Katowice Bielsko Białą Zwardoń

Opcja 2
Warszawa Radom Kraków Zwardoń (prośba o info jak wygląda odcinek Radom Kraków - czy odcinek który był robiony w zeszłym roku - 2 pasy - jest już oddany do ruchu)

Opcja 3
Warszawa łódź via A2, Piotrków i dalej gierkówką Katowice Bielsko Białą Zwardoń

Osobiście skłaniam się do opcji 3 zwłaszcza że startuję z podwarszaawskiego Legionowa i przebicie się przez Warszawę S8 i potem na węźle konotopy na A2 jest bardziej korzystne czasowo niż pchanie się przez al Krakowską i przebijanie przez Raszyn i Janki a potem żółwie tempo na zwężkach do piotrkowa.

Niemniej prośba o info o aktualnym stanie Gierkóki na odcinku Warszawa Piotrków bo może nie jest aż tak źle jak mi się wydaje.

Pozdrawiam.
Bartender
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartender » 05.07.2012 11:13

Dołaczam sie do pytania, co prawda będe ruszal z Wyszkowa na Chałupki ale stan przejezdnosci gierkowki równiez mnie interesuje. A jak ma sie A2 beda ja zamykac ? czy caly czs ma byc przejezdna ?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.07.2012 11:34

nie wiem co kieruje wami że chcecie koniecznie przez Zwardoń ?
- może lepiej ( raczej na pewno ) przez Cieszyn , tylko jedna uwaga z Katowic kierować się na "wiślankę" - przez Żory bo na 1 w Tychach, Pszczynie i w Goczałkowicach remonty , chyba że jedziecie w nocy to raczej bez korków
- inna wersja to autostradą A-1 i dalej przez CZ ( opisane w temacie A-1 )
bob_bud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 05.07.2012 11:39

Nie wiem dlaczego tak bardzo zależy Ci na Zwardoniu? Jeżeli nie masz specjalnych powodów, to jednak radziłbym Cieszyn lub Chałupki. Ja pojadę najpierw A2, potem gdzieś na Piotrków, raczej przed Łodzią, w Siewierzu na Pyrzowice, A1, Żory, Cieszyn, Żylina, Bratysława, Csorna

Dlaczego nie Zwardoń - bo remont za Tychami, niedokończona droga od Bielska do Cadcy

I jeszcze się spóźniłem :)
Wielebny Kropek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wielebny Kropek » 05.07.2012 11:42

chyba najlepiej będzie dla was A2 do Strykowa potem piotrków, częstochowa i za siewierzem na S1 na gliwice i na A1
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 05.07.2012 13:25

Harvat napisał(a):
Opcja 2
Warszawa Radom Kraków Zwardoń (prośba o info jak wygląda odcinek Radom Kraków - czy odcinek który był robiony w zeszłym roku - 2 pasy - jest już oddany do ruchu)

masz na mysli obwodnice Kilec ? dalej robią...

też wybieram opcję 3 - trzeba tylko uważąć, aby nie władować się do Łodzi w najwieksze natężenie ruchu, bo utkniecie :(
Wielebny Kropek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wielebny Kropek » 05.07.2012 13:31

aro_40 napisał(a):
Harvat napisał(a):
Opcja 2

też wybieram opcję 3 - trzeba tylko uważąć, aby nie władować się do Łodzi w najwieksze natężenie ruchu, bo utkniecie :(

chyba największe "zatwardzenie" w łodzi to pikuś w porównaniu do warszawskich korków :P
Harvat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harvat » 05.07.2012 15:42

Wielebny Kropek napisał(a):
aro_40 napisał(a):
Harvat napisał(a):

chyba największe "zatwardzenie" w łodzi to pikuś w porównaniu do warszawskich korków :P

Planujemy wystartować około 10 rano więc łódź "przelecimy" w dzień ;).

Jeżeli doradzacie polecieć przez Cieszyn to chyba tak zrobie bo te remonty na Zwardoń jednak lepiej ominąć.

Dzięki z info.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 05.07.2012 20:44

Coraz więcej Cromaniaków z Legionowa. Super.
U mnie wyjazd 2010 Legionowo-gierkówka-Wschodnia Obwodnica GOP (chyba tak się to nazywa)- Bielsko Biala-Żywiec-Zwardoń. Ruszyłem nocą i w Bielsku byłem rano tak więc roboty drogowe nie przeszkadzały.
2011 rok Start jak poprzednio, ale przed Bielskiem skręt na S1 i do Cieszyna wyjechałem w ciągu dnia ok 14-15 i trochę wyklinałem trasę do Piotrkowa, ale też się dało jechać.
W sumie jakowyś znacznych róznic czasowych nie stwierdziłem. Można spoko jechać tak i tak. Byle na południe.
W tym roku może przerobię wariant z A2 tylko tę Łódź muszę rozpracować.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.07.2012 21:06

A2 nie będzie zamykana ani nawet zwężana:

http://www.motofakty.pl/artykul/autostrada-a2-nie-bedzie-zamknieta.html

Łódź to pikuś - zjeżdżasz na węźle Stryków, mijasz bramki i przelatujesz przez Łódź cały czas prosto 14-ką (ul. Strykowska). Jedyne trudne miejsce to Plac Solidarności przy takim wielkim kościele - tam też prosto. Jedziesz do końca znakami na Katowice - na rondzie w prawo i na kolejnym rondzie przy kościele w lewo w Rzgowską.
A jeszcze lepsza opcja (ja tak jeżdżę) to na końcu nie skręcać w prawo na Katowice (w Broniewskiego), tylko jechać jeszcze kawałek prosto - do ulicy Śląskiej i tam dopiero w prawo - wyjeżdżasz na "jedynkę" takim śmiesznym wiaduktem i tam są pustki.
Jan 123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 05.07.2012 21:14

Jechałem w 2011 przez Zwardoń i Słowację na Bratysławę Wiedeń droga super wracałem z Chorwacji przez Wiedeń Czechy Cieszyn - porażka zwłaszcza te cholerne betony w Czechach Niewiadówka nie resorowana myślałem , że się rozpadnie ; ale koledzy pytali o Gierkówkę i nikt nie opisał na jakim etapie jest jej remont . :(
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 05.07.2012 21:27

Harvat napisał(a):Jeżeli doradzacie polecieć przez Cieszyn to chyba tak zrobie bo te remonty na Zwardoń jednak lepiej ominąć.

Jak chcesz lecieć przez Cieszyn, to pamiętaj o remoncie 1-ki między Tychami i BB. Poszukaj na forum jak to objechać i nie stać w korkach.
Ja lecę na Chałupki, zyskuję wg wujka Google ok 30 min (a czas ten sam)
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 05.07.2012 21:35

Ostatniego czerwca br. jechałem ze Zwardonia na Bratysławę. Za Piestanami autostrada zwęża się do jednego pasa na odcinku kilku kilometrów. Później przez jakiś mostek całość tylko po jednym pasie. W sobotę 30 czerwca br. ok. 14 ruch był płynny. Dalej na 86 żadnych utrudnień. W Chorwacji /to już 1.07 ok. 10 rano/ na A4 przed Sw. Heleną ruch tylko po jednej stronie autostrady aż do cestariny. Też nie było kłopotów z płynnością ruchu. Na Lucko także spoko.
Harvat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harvat » 09.07.2012 11:07

PiotrekS napisał(a):Coraz więcej Cromaniaków z Legionowa. Super.
U mnie wyjazd 2010 Legionowo-gierkówka-Wschodnia Obwodnica GOP (chyba tak się to nazywa)- Bielsko Biala-Żywiec-Zwardoń. Ruszyłem nocą i w Bielsku byłem rano tak więc roboty drogowe nie przeszkadzały.
2011 rok Start jak poprzednio, ale przed Bielskiem skręt na S1 i do Cieszyna wyjechałem w ciągu dnia ok 14-15 i trochę wyklinałem trasę do Piotrkowa, ale też się dało jechać.
W sumie jakowyś znacznych róznic czasowych nie stwierdziłem. Można spoko jechać tak i tak. Byle na południe.
W tym roku może przerobię wariant z A2 tylko tę Łódź muszę rozpracować.

Witam Swojaka :)

Zwardoń przerabiałem już kilka razy i dobrze mi się tamtędy jeździło. Nie mam porównania przez Cieszyn ale wydaje mi się że przez Zwardoń jest trochę mniejszy ruch.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 09.07.2012 20:55

Pewnie, że przez Zwardoń mniejszy ruch, ale problemem może być droga 12 do Cadcy. Jest wąsko i jak się trafi np. na coś wolnobieżnego to nie ma jak wyprzedzić. Z drugiej strony jedzie się na wakacje i trzeba tak jechać jak nam najwygodniej i najbezpieczniej, a nie koniecznie na wariata.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone