Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Warszawy do granicy w Zwardoniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 09.07.2012 21:40

Mam nadzieję, że pamiętacie o remoncie 1-ki między Tychami a BB i korkach???
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 10.07.2012 06:47

aro_40 napisał(a):Mam nadzieję, że pamiętacie o remoncie 1-ki między Tychami a BB i korkach???

W nocy i tak do 5-6 rano jest ok. później może to kosztować jakieś 20-30 min.
Harvat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harvat » 10.07.2012 09:02

aro_40 napisał(a):Mam nadzieję, że pamiętacie o remoncie 1-ki między Tychami a BB i korkach???

No własnie, ktoś wspominał że gdzieś jest opisane jak to objechać ale nie moge znaleźć tego wątku ma ktoś w ulubionych ? Szczerze próbuję namierzyć to miejsce i jedyne o jakim znalazłem informację to remont w Goczałkowicach gdzie ruch jest puszczony jedna jednią dwukierunkowo.

Z drugiej strony z Tym Zwardoniem to nie przesadzajmy. Droga jest bezpieczna a odcinek ze Wwardonia do Cadcy to mały kawałek zaledwie 20 km. z Cieszyna jest około 40 km.

Chyba że podacie twarde argumenty pokazujące przewagę trasy przez Cieszyn do Cadca nad trasą przez Zwardoń do Cadca?

Z tego co pamiętam to więcej Tirów w Cadca jechało własnie na Cieszyn a chyba droga tam też jest jednopasmowa.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 10.07.2012 10:16

Harvat napisał(a):

No własnie, ktoś wspominał że gdzieś jest opisane jak to objechać ale nie moge znaleźć tego wątku ma ktoś w ulubionych ? Szczerze próbuję namierzyć to miejsce i jedyne o jakim znalazłem informację to remont w Goczałkowicach gdzie ruch jest puszczony jedna jednią dwukierunkowo.

PROPONOWANA TRASA:

- jadąc na południe, DK86 lub S1 należy skręcić na autostradę A4 w kierunku Wrocławia (podobnie jadąc A4 od Krakowa)

- następnie w Gliwicach na węźle Sośnica zjechać na autostradę A1 zgodnie z żółtymi drogowskazami RYBNIK

- w Żorach zjechać na nową obwodnicę w ciągu drogi nr 935 w kierunku Pszczyny

- po około 4 km dojeżdżamy do DK81 w kierunku Wisły

- i w okolicach Skoczowa zjeżdżamy na S1 do przejścia granicznego w Cieszynie Boguszowicach
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 10.07.2012 14:52

ja zawsze jeżdże przez Zwardoń (tylko raz jak w Bb był koszmar i droga BB - Zwardoń była rogrzebana jechałem przez Leszną Górną). Ten kawałek do Cadcy i Ziliny jest nie taki straszny. I tak tan jest sporo ograniczeń, więc się nie poszaleje.
Harvat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harvat » 11.07.2012 10:16

aro_40 napisał(a):
PROPONOWANA TRASA:

...

Powiem Wam że obserwuję od trzech dni natężenie ruchu na Targeo i wynika z niego że zatory około 1 - 1,5 km tworzą się głównie na wlocie do Tych w miejscu gdzie S1 łączy sie z 86, a później na wlocie do Pszczyny. Innych miejsc nie zaobserwowałem więc czy rzeczywiście jest sens kombinować i to objeżdżać ?
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 16.07.2012 20:50

Krzysztof66 napisał(a):Ostatniego czerwca br. jechałem ze Zwardonia na Bratysławę. Za Piestanami autostrada zwęża się do jednego pasa na odcinku kilku kilometrów. Później przez jakiś mostek całość tylko po jednym pasie. W sobotę 30 czerwca br. ok. 14 ruch był płynny. Dalej na 86 żadnych utrudnień. W Chorwacji /to już 1.07 ok. 10 rano/ na A4 przed Sw. Heleną ruch tylko po jednej stronie autostrady aż do cestariny. Też nie było kłopotów z płynnością ruchu. Na Lucko także spoko.

Czy to znaczy, że od Piestan, czy raczej za tym mostkiem do granicy z HUN jedzie się już tylko jednym pasem?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.07.2012 22:41

eltori napisał(a):
Krzysztof66 napisał(a):Ostatniego czerwca br. jechałem ze Zwardonia na Bratysławę. Za Piestanami autostrada zwęża się do jednego pasa na odcinku kilku kilometrów. Później przez jakiś mostek całość tylko po jednym pasie. W sobotę 30 czerwca br. ok. 14 ruch był płynny. Dalej na 86 żadnych utrudnień. W Chorwacji /to już 1.07 ok. 10 rano/ na A4 przed Sw. Heleną ruch tylko po jednej stronie autostrady aż do cestariny. Też nie było kłopotów z płynnością ruchu. Na Lucko także spoko.

Czy to znaczy, że od Piestan, czy raczej za tym mostkiem do granicy z HUN jedzie się już tylko jednym pasem?

Jechałem tam przedwczoraj i to zwężenie jest ledwo zauważalne - raptem 2 czy 3 kilometry ograniczenie bodajże do 80 - i to wszystko! Żadnych korków!
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 17.07.2012 09:38

No i oby tak było. Co prawda jedziemy nocą, ale z małymi dziećmi i chciałoby się żeby wszystko było oki. Dzięki za info
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 17.07.2012 19:48

Harvat napisał(a):
aro_40 napisał(a):
PROPONOWANA TRASA:

...

Powiem Wam że obserwuję od trzech dni natężenie ruchu na Targeo i wynika z niego że zatory około 1 - 1,5 km tworzą się głównie na wlocie do Tych w miejscu gdzie S1 łączy sie z 86, a później na wlocie do Pszczyny. Innych miejsc nie zaobserwowałem więc czy rzeczywiście jest sens kombinować i to objeżdżać ?

Mieszkam gdzies w połowie drogi między BB i Tychami i dość czesto jeżdżę ta drogą. Te korki to zależy w jakich godzinach. Jesli ktoś jedzie tą trasą w nocy lub we wczesnych godzinach poranny to nie powinno byc problemu, nawet w weekend. Natomiast godziny do- i popołudniowe to już loteria, zwłaszcza w okolicach weekendu. Przynajmniej takie są moje obserwacje :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa z Warszawy do granicy w Zwardoniu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone