elliotek napisał(a):a jakie są ogolnie drogi? we wszystkich krajach autostrady? W slowenii duzo jest km do przecjechania? Jak to wyglada? A uscislajac ile jest km autostrad ktorymi bede jechac w poszczegolnych krajach? I ile kosztuja winietki i jak je kupic?
Gdybym ja miał jechać z Pszczyny na Istrę to wybrałbym trasę Słowacja (Żylina, Bratysłava), Austria (Wiedeń-obwodnica , Graz) Słowenia (Maribor, Lublana, Koper), Chorwacja.
Zaletą tego wariantu, jak dla mnie rzecz jasna, jest to ze jak wjedziesz na autostradę za Żyliną to dojedziesz nią prawie bez przerwy az do Kopera (jest tylko kawałek zwykłej drogi w Poważskiej Bystricy).
Zeby lepiej zrozumieć o czym tu piszemy owórz sobie jakiego planera drogowego, np. viamichelin, map24 albo poprostu googlemapy. Wszedzie tam wpisujesz miejsce staru i mety i masz trasę wyrysowaną jak na dłoni. Wg goolemapy masz do pokonania ok. 1000 km. Przy wariancie autostradowym i braku jakiś nieprzewidzianych zdarzeń na drodze jest do przejechania w jeden dzień.
Sprawa winietek była szczególowo opisywana i w FAQu i w relacjach osobistych cromaniaków ale pokrótce:
Słowacja- 4,9E/tydz, 9,9E/mies - kupujesz w cenie nominalnej na pierwszej otwartej stacji na Słowacji przed dojazdem do Żyliny.
Austria - 7,8E/10 dni(piszę z pamięci)- kupujesz najpóźniej na przejściu granicznym SK/A za Bratysławą, Jarovce/Kitsee, w całodobowym sklepie. Można kupić również wcześniej na stacji benzynowej przed Bratysławą albo w samym mieście. Kiedy obowiązywały korony to cena nie różniła się znacząco od ceny w E (na stacji OMV było ciut taniej niż na Shellu).
Słowenia - cena była podana, jak kupić nie napiszę bo nie mam doświadczeń, trzeba poszperać na forum.
Chorwacja - od granicy ze Słownią należy wybrać drogę A9. Tu znajdziesz mapkę i info nt. cen.
http://www.bina-istra.com/FlashInteractiveMapEN.aspx
Nie jest autostrada w pełnym tego słowa znaczeniu ale tylko w tzw. półprofilu czyli po jednym pasie w każdy kierunki + węzły bezkolizyjne. Płaci się za przejazd mostem Mirna.
Dojazd do granicy PL/SK - albo tak jak pisze wierny62 albo przez Żywiec-Zwardoń (jak będziecie wyjeżdżać wcześnie rano to od BB do Zywca nie powinno być dużego ruchu).
Na razie tyle