Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Pszczyny (Śląsk) do Medulin (Istria)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 30.01.2010 19:41

Witam, miło mi! To mój pierwszy post:) I zaraz moja pierwsza podróż do Chorwacji. Czytałem dziś cały dzień i już się pogubiłem:)

Podróż do Medulin planuję na 17 lub 18 czerwca, wyjazd z Pszczyny.
Ale powiem szczerze nie mam pojęcia jak jechać, żeby wyszło jak najlepiej, najszybciej:) Wiem na pewno, że muszę jechać przez Czechy, Austrie, Słowenie. I teraz pytania:

1. Czy jechać autostradami?
2. Jak to jest w końcu ze Słowenią? Jechać przez nią czy ją omijać?

Ogólnie proszę o rady, mam nadzieję, że nie dostanie mi się od Was:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2010 12:04

elliotek napisał(a): nie mam pojęcia jak jechać, żeby wyszło jak najlepiej, najszybciej:) Wiem na pewno, że muszę jechać przez Czechy, Austrie, Słowenie....

Jak najlepiej i najszybciej to nie ma co kombinować z setkami wariantów tylko jechac autostradą. Ustalenie trasy wariantem autostradowym jest najmniej skomplikowane - wytyczasz trase i po problemie, zamiast zastanawiać się czy za trzecią szopą po prawej skręcić w lewo czy w prawo :wink:
Czyli Twoje kolejne pytanie
elliotek napisał(a): 1. Czy jechać autostradami?

mamy załatwione :lol:
elliotek napisał(a): 2. Jak to jest w końcu ze Słowenią? Jechać przez nią czy ją omijać?

A dlaczego omijać ???? Na Istrie przez Słowenię masz po drodze.
Chyba, że chodzi o straszenie na tym forum "chorendalnymi" cenami winiet słoweńskich.
No chyba, że winieta za 15 euro na 7 dni to pojęcie "chorendalne' :lol:

Drugi wariant dojazdu masz opisany tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17803
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.01.2010 13:25

Jadąc na Istrię nie bawiłabym sie w omijanie ichnich autostrad. IMO ma to sens gdy jedzie się na południe i tedy za 20 km autostrady trzeba zabulic troche tych eurasów ale na Istrię.

A to czy przez Czechy czy Słowacje są 2 obozy ;) Ja jechałam (z B-B) przez Słowację (tylko fragment przez Czechy (niepłatnymi drogami z Cieszyna do granicy słowackiej).
Ta opcja wygrała bo: mielismy auto na gaz a na Słowacji był o 70groszy na litrze tańszy niz w Czechach (a długosc trasy zblizona), zniechęcały mnie wypowiedzi o odcinku czeskim przy granicy z Austrią i po drugiej stronie (brak autostrady, roboty drogowe itp).
W tym roku autko juz na benzynę ale tez pojade przez Słowacje.
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 31.01.2010 15:00

a jakie są ogolnie drogi? we wszystkich krajach autostrady? W slowenii duzo jest km do przecjechania? Jak to wyglada? A uscislajac ile jest km autostrad ktorymi bede jechac w poszczegolnych krajach? I ile kosztuja winietki i jak je kupic?
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 31.01.2010 15:27

miałem niedawno podobny problem z trasą i się zastanawiałem :) wybrałem trasę przez Słowację i Węgry , jedziesz do Ustronia odbijasz na Leszną Góre następnie Triniec, i Słowacja - Zilina (autostradą do samej Bratysławy) winieta na miesiąc 9.90 eu więc nie majątek a Węgry przejedziesz 86 :) (droga nie wymaga opłat) a w Cro już autostradą tam gdzie już chcesz , wybór należy do Ciebie ,pozdro
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 31.01.2010 15:51

wierny62 napisał(a):miałem niedawno podobny problem z trasą i się zastanawiałem :) wybrałem trasę przez Słowację i Węgry , jedziesz do Ustronia odbijasz na Leszną Góre następnie Triniec, i Słowacja - Zilina (autostradą do samej Bratysławy) winieta na miesiąc 9.90 eu więc nie majątek a Węgry przejedziesz 86 :) (droga nie wymaga opłat) a w Cro już autostradą tam gdzie już chcesz , wybór należy do Ciebie ,pozdro

Wszystkie dywagacje na temat wyboru dokonanego przez Wierny62 zawarte są tutaj. Trzeba było założyć osobny temat, inaczej nie dało się rozwiązać tych problemów.

Pozdrawiam
Rafał
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.01.2010 17:38

elliotek napisał(a):a jakie są ogolnie drogi? we wszystkich krajach autostrady? W slowenii duzo jest km do przecjechania? Jak to wyglada? A uscislajac ile jest km autostrad ktorymi bede jechac w poszczegolnych krajach? I ile kosztuja winietki i jak je kupic?

Gdybym ja miał jechać z Pszczyny na Istrę to wybrałbym trasę Słowacja (Żylina, Bratysłava), Austria (Wiedeń-obwodnica , Graz) Słowenia (Maribor, Lublana, Koper), Chorwacja.

Zaletą tego wariantu, jak dla mnie rzecz jasna, jest to ze jak wjedziesz na autostradę za Żyliną to dojedziesz nią prawie bez przerwy az do Kopera (jest tylko kawałek zwykłej drogi w Poważskiej Bystricy).

Zeby lepiej zrozumieć o czym tu piszemy owórz sobie jakiego planera drogowego, np. viamichelin, map24 albo poprostu googlemapy. Wszedzie tam wpisujesz miejsce staru i mety i masz trasę wyrysowaną jak na dłoni. Wg goolemapy masz do pokonania ok. 1000 km. Przy wariancie autostradowym i braku jakiś nieprzewidzianych zdarzeń na drodze jest do przejechania w jeden dzień.

Sprawa winietek była szczególowo opisywana i w FAQu i w relacjach osobistych cromaniaków ale pokrótce:
Słowacja- 4,9E/tydz, 9,9E/mies - kupujesz w cenie nominalnej na pierwszej otwartej stacji na Słowacji przed dojazdem do Żyliny.
Austria - 7,8E/10 dni(piszę z pamięci)- kupujesz najpóźniej na przejściu granicznym SK/A za Bratysławą, Jarovce/Kitsee, w całodobowym sklepie. Można kupić również wcześniej na stacji benzynowej przed Bratysławą albo w samym mieście. Kiedy obowiązywały korony to cena nie różniła się znacząco od ceny w E (na stacji OMV było ciut taniej niż na Shellu).
Słowenia - cena była podana, jak kupić nie napiszę bo nie mam doświadczeń, trzeba poszperać na forum.
Chorwacja - od granicy ze Słownią należy wybrać drogę A9. Tu znajdziesz mapkę i info nt. cen.

http://www.bina-istra.com/FlashInteractiveMapEN.aspx

Nie jest autostrada w pełnym tego słowa znaczeniu ale tylko w tzw. półprofilu czyli po jednym pasie w każdy kierunki + węzły bezkolizyjne. Płaci się za przejazd mostem Mirna.

Dojazd do granicy PL/SK - albo tak jak pisze wierny62 albo przez Żywiec-Zwardoń (jak będziecie wyjeżdżać wcześnie rano to od BB do Zywca nie powinno być dużego ruchu).

Na razie tyle :)
Ostatnio edytowano 31.01.2010 21:40 przez gospodarz, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2010 18:06

elliotek napisał(a):a jakie są ogolnie drogi?

Komfortowe :wink:
Życzę Ci takich dróg w Polsce.
elliotek napisał(a):A uscislajac ile jest km autostrad ktorymi bede jechac w poszczegolnych krajach?

wejdź np. na google maps lub viamichelin i masz kilometry jak na tacy
elliotek napisał(a):I ile kosztuja winietki i jak je kupic?

Szukajcie a znajdziecie: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828

Co do przyszłych pytań - sprawdź najpierw dział FAQ - troche ludzi się tam namęczyło, żeby zebrać w jednym miejscu kilka ważnych informacji: www.cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 31.01.2010 20:33

elliotek napisał(a):Witam, miło mi! To mój pierwszy post:) I zaraz moja pierwsza podróż do Chorwacji. Czytałem dziś cały dzień i już się pogubiłem:)

Podróż do Medulin planuję na 17 lub 18 czerwca, wyjazd z Pszczyny.
Ale powiem szczerze nie mam pojęcia jak jechać, żeby wyszło jak najlepiej, najszybciej:) Wiem na pewno, że muszę jechać przez Czechy, Austrie, Słowenie. I teraz pytania:

1. Czy jechać autostradami?
2. Jak to jest w końcu ze Słowenią? Jechać przez nią czy ją omijać?

Ogólnie proszę o rady, mam nadzieję, że nie dostanie mi się od Was:)

Przede wszystkim jednak jechać węgierską 86-stką :) Moja cytryna od pszczyńskiego Gazdy pochodzi i tylko przez Węgry chce jechać :wink:
adamola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamola » 31.01.2010 20:59

Witam,ja jechałem do Puli z Jastrzębia Zdroju.Droga przez Cieszyn,Bratysławe,Wieden ( obwodnica ) Graz,Maribor, Lublana, Koper,Pula.Cała droga autostrady,winetki kupywałem na przejsciach granicznych,czynne nonstop ( stacje benzynowe ). Opłaty jak podał gospodarz,most w Chorwacji płaciło sie 14 kun,pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 31.01.2010 21:15

Który most ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2010 21:21

Bahama napisał(a):Który most ?

Most MIRNA na Istrii :wink:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 31.01.2010 21:39

No proszę, nie wiedziałem o nim, od Kopru nigdy nie wjeżdżałem, tylko za Postojną na Ućkę.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.01.2010 21:45

adamola napisał(a):Witam,ja jechałem do Puli z Jastrzębia Zdroju.Droga przez Cieszyn,Bratysławe,Wieden ( obwodnica ) Graz,Maribor, Lublana, Koper,Pula.Cała droga autostrady,winetki kupywałem na przejsciach granicznych,czynne nonstop ( stacje benzynowe ). Opłaty jak podał gospodarz,most w Chorwacji płaciło sie 14 kun,pozdrawiam

To jeszcze podaj czas przejazdu, orientacyjny rzecz jasna.
Mam nadzieję, że nie zaliczasz się do ścigaczy :wink:
rolka68
Globtroter
Ubiegłym roku jechałem z Bierunia do Banjole 6 km od Medulin

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolka68 » 31.01.2010 22:02

To był mój 3 wyjazd ,zawsze ta sama trasa Słowacja ,Węgry 86 ,autostrada Cro ,ostatnio staram się omijać Słowenię Węgry-Cro ,zastanawiałem się mocno czy finansowo nie będzie lepiej jechać przez Austrię Słowenię na Istrię ale sprawdzona trasa wygrała.Podczas mojego pobytu byłem 3 razy w Medulinie ,fajna mała miejscowość z piaskiem na plaży i długą płycizną w sam raz dla dzieci.Kempingi dalej z płatnym wejściem osób postronnych kamieniste . Polecam kamienniak (sam cypel półwyspu ) piękne widoki ,wielkie półki skalne ,dojazd do kamiennioka-auto nadaje sie tylko do myjni.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone