Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa z Polski do Francji przez Czechy i Niemcy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qmbajn
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qmbajn » 13.09.2006 17:11

Chciałem sie dowiedziec jakie sa ceny winiet w czechach niemczech i francji. Czego moge sie spodziewac na drogach? O czym musze pamietac. Jakie są ceny gazu i rozmieszczenie stacji LPG. Z góry dzieki!
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 13.09.2006 17:52

Hmmm... myślałem ze pytasz o drogę przez hr... bo tak szczerze, to troszke odbiega od charakterystyki fora. Jednak co do cen to w Czechach 28 zł, Niemcy bezpłatnie, chyba że jedziesz TIR'em, lub rzadko przez płatne tunele. Francja nie moja dziedzina.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 13.09.2006 18:08

Czesc!

Z MOJEGO doświadczenia powiem Ci DARUJ SOBIE przekraczanie granicy czesko-niemieckiej. Jechałem tak kiedyś i pan celnik niemiecki a jakże wskazał swą władczą ręką "na prawo" (oczywiście byle obsrany "knedel" przejeżdżał nawet rozlatującą się Skodą 100. Polacy jednak NIE.
Spytał dokąd jedziemy. No to my, że do Francji. On na to. Czy mamy pieniądze na tranzyt. Wymienił wtedy jakąś kwotę na osobę (były wtedy jeszcze marki). Mieliśmy kwotę kilkakrotnie przekraczającą "jego" cyferkę tylko że...we frankach francuskich. Na to on, że tutaj są Niemcy a nie Francja. Kazał ZAWRACAĆ. Ale ja, jako że nie poddaję się tak łatwo spojżałem na mapę i zadecydowałem, że pojedziemy na sąsiednie przejście. Tak zrobiliśmy. Na tamtym przejściu nie wiem czy tamten sku....yn zadzwonił, że mogą jechać tacy to a tacy i sytuacja się powtórzyła. Znów postanowiłem się nie poddawać. Stanąłem na końcu kolejki. Niestety panowie wypatrzyli nas jak ponownie dojeżdżaliśmy do "szlabanu". Wbili nam po "misiu w paszportach i z powrotem. Chcąc nie chcąc pojechaliśmy do Zgorzelca i tam...BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW!!! Wszystko na mięciutko. Nawet w paszporty nie zaglądali. Tak więc Niemcy nasi kochani sąsiedzi mają nas w GŁĘBOKIM poważaniu na innych przejściech granicznych niż polsko-niemieckie.
Aha jeszcze jedna ważna rzecz. W Czechach wtedy nie mogliśmy wymienić franków na marki. Franki na korony owszem nawet całymi wagonami ale FrF na DM ni chuchu (co za popieprzony kraj). Do dziś nie lubię tych knedlowych zasrańców.
PaKa :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.09.2006 18:48

We Francji, tak jak w Chorwacji :) , płacisz na bramkach.
Marcold
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcold » 13.09.2006 19:03

W info na temat Francji i przejazdu do Francji przez Niemcy Belgie moge pomoc :D podaj co cie jeszcze interesuje
qmbajn
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qmbajn » 13.09.2006 20:54

interesowały by mnie informacje co do swiatel, jakie sa ceny gazu we francji, jakie ceny winiet, i ogolne informacje o drogach na ktore sie kierowac a ktore raczej omijac chodzi mi tu o korki itp.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone