Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa z polnocnych Niemiec

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek L.
Odkrywca
trasa z polnocnych Niemiec

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 25.02.2014 15:10

Witam,
Dopiero w lipcu wybieramy sie na Cres, ale juz treraz musze myslec o rezerwacji promu do Danii- stad pytanie: jakie problemy mozemy napotkac po drodze:
1. korki kolo Monachium ? - bedziemy tam ok. godz. 9-10
2. nastepnie odpoczynek i dalsza trasa przez Austrie i Slowenie w godz. wieczorno-nocnych, by nad ranem czekac na prom na wyspe
3. Ewent. dodatkowe oplaty za autostrade (tunele) w Austrii na tym odcinku (omijanie autostrady w Slowenii nie wchodzi w rachube- szkoda czasu...)
4. Ile kosztuje winetka na sezon 2014 w Austrii i Slowenii ?

Zarys trasy w linku ponizej....

https://maps.google.com/maps?saddr=Szcz ... &z=9&via=1
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 25.02.2014 15:14

Sorry, podalem zly link, ten jest poprawny ...... https://maps.google.com/maps?ct=reset&tab=ll
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 25.02.2014 15:25

Jechałem podobnie tylko okrężną drogą przez Włochy w środku tygodnia.
Ad1) Monachium mijaliśmy około 13:30 był troszkę większy ruch ale płynnie wszystko rozjeżdża się dalej na przełęcz Brenner i tak jak planujesz jechać. Do Chorwacji wjeżdżałem przez Trieste, dalej bezpłatną E61 15 km i już Chorwacja.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 28.02.2014 22:13

Wszystko zależy w jakim dniu tygodnia będziesz w Monachium,ale o tej porze nie powinno być problemów.
Większe problemy sprawia autostrada A8 od Monachium do Salzburg.Ten odcinek często jest zakorkowany :?
Najgorszy chyba weekend,ale w wakacje nie ma reguły.
Chociaż ferie w Bawarii zaczynają sie 30.07 więc może nie będzie tak źle :wink:

Winiety -na auta osobowe- Austria 8,50€-10 dni,Słowenia 15,00€-14 dni.
Tunele- Tauerntunell 10€,Karavankentunell -6,50€.

Jeżeli podany link jest poprawny,to moje informacje są Ci chyba zbyteczne....
Mapa Ameryki mi się otwiera! :lol: 8O
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 01.03.2014 16:06

Dzieki Basiu.
Pytanie odnosnie zakupow- czy lepiej kupic jedzenie i piwo w Niemczech, czy w Chorwacji? Dawno nie bylem w Niemczech wiec prosze o informacje? Ile kosztuje piwo, jakies puszki, sosy, zupy itp...
A link do mojej trasy to https://www.google.pl/maps/dir/45.14471 ... 586953!3e0
samurai
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) samurai » 01.03.2014 21:00

Witam.My wybieramy się z Niemiec-Frankfurt nad Menem do Makarskiej i te informacje są bardzo pomocne.
Co do cen w Niemczech piwo 0,5-0,8 euro,zupy sosy 0.5-1,5 euro. Polecam Chorwackie piwko,wino i rakiję od gospodarzy a zakupy w miejscowych marketach-ceny zbliżone,pozdrawiam :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 02.03.2014 15:28

Bartek L. napisał(a): Ile kosztuje piwo, jakies puszki, sosy, zupy itp...

Bartku- podam Ci parę przykładowych sklepów- Kaufland , Real.
A tu chorwacki Konzum.
Możesz porównać ceny.

Według mnie w Niemczech jest znacznie więcej produktów,bardziej urozmaicony wybór.
Wszystko kwiestia smaku i gustu :wink:

A piwo... hmmmm... trudne pytanie...
Mam takich w rodzinie,którym chorwackie po prostu nie smakuje :?
I dlatego w Cro. kupują czeskie pivo :D
Z Niemiec piwa nie wozimy... :mrgreen:
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 04.03.2014 14:25

Basiu,

Jeszcze jedno pytanie... o ktorej zamykane sa duze sklepy w Niemczech w sobote? Typu Aldi, Real, Lidl... ?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 04.03.2014 15:51

Wszystkie czynne do 20:00 :)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.03.2014 09:01

Matynieńku kochana chłopie ale Cię wywiało :D toż to prawie koniec świata... :D Jedna zależność mnie zdziwiła... My jadąc z Wrocławia do Podgory na Riwierze Makarkiej mamy do pokonania 1350 km... i jedziemy 15 godzin... Ty masz 1830 i jedziesz 17.... 8O chyba coś z naszymi drogami jest nie tak... :mrgreen:
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 05.03.2014 16:51

Sviva- tak podaje google, bez przystankow i drzemki, nie wiem ile wytrzyma moj 5-latek... a ile moj organizm, i nie zamierzam ich wystawiac na probe, wiec licze jakies 30 godz. z przerwa zakupy w Niemczech w ciagu dnia, noca Maly spi... Tata prowadzi......
Ale fakt, ze cala droga (do Rijeki) autostrada.....
kris545
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris545 » 07.03.2014 10:35

Witam. Ja też jadę z Niemiec z okolic Frankfurtu i jestem bardziej skłonny wybrać trasę z Norymbergii przez Regensburg i Passau. Raz wracałem tą trasą z Chorwacji i byo wszędzie bez niespodzianek. W tym roku wyruszam w piątek 15 sierpnia na Korčulę i mam w planach dojechać do Splitu , a dalej promem na wyspę. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie to bardzo proszę , bo na przykład kompletnie nie wiem jak wygląda sytuacja z promami (godziny kursów ,kolejka). :papa: Pozdrawiam
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.03.2014 13:13

kris545 napisał(a):kompletnie nie wiem jak wygląda sytuacja z promami (godziny kursów ,kolejka). :papa:

Podstawowy link do rejsów Split - Korčula. :papa:
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 07.03.2014 13:47

kris545 napisał(a):Witam. Ja też jadę z Niemiec z okolic Frankfurtu i jestem bardziej skłonny wybrać trasę z Norymbergii przez Regensburg i Passau. Raz wracałem tą trasą z Chorwacji i byo wszędzie bez niespodzianek. W tym roku wyruszam w piątek 15 sierpnia na Korčulę i mam w planach dojechać do Splitu , a dalej promem na wyspę. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie to bardzo proszę , bo na przykład kompletnie nie wiem jak wygląda sytuacja z promami (godziny kursów ,kolejka). :papa: Pozdrawiam

Ok, ale za Passau musisz odbic na Wels, a potem Graz, Maribor... troche na okolo, nawet jak uderzasz prosto na Split....
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.03.2014 14:00

Bartek L. napisał(a):
kris545 napisał(a):Witam. Ja też jadę z Niemiec z okolic Frankfurtu i jestem bardziej skłonny wybrać trasę z Norymbergii przez Regensburg i Passau. Raz wracałem tą trasą z Chorwacji i byo wszędzie bez niespodzianek. W tym roku wyruszam w piątek 15 sierpnia na Korčulę i mam w planach dojechać do Splitu , a dalej promem na wyspę. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie to bardzo proszę , bo na przykład kompletnie nie wiem jak wygląda sytuacja z promami (godziny kursów ,kolejka). :papa: Pozdrawiam

Ok, ale za Passau musisz odbic na Wels, a potem Graz, Maribor... troche na okolo, nawet jak uderzasz prosto na Split....

A jaką trasę alternatywną byś proponował, bo jeśli przez Monachium, Salzburg, Lublanę to wcale nie będzie dużo krócej (30-40 km), chyba, że jakaś inna propozycja. :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone