Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa z polnocnych Niemiec

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 07.03.2014 14:17

No tak, sorry, ja patrzylem bardziej z mojego punktu widzenia, jade na Rijeke, wiec jazda przez Graz, Maribor w ogole mnie nie urzadza...
Obawiam sie jednak korkow na obwodnicy Monachium.
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 20.03.2014 08:41

Jeszcze jedno pytanie, co by nie zakladac nowego watku....
Odnosnie winety. Czy wjezdzajac noca do Austrii mozna ja kupic np na granicy niemiecko-autryjackiej? A gdzie przy wjezdzie do Slowenii ? Czy mozna jechac kilka km bez niej, i kupic dopiero na najblizszej stacji benzynowej?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.03.2014 08:53

Jeśli jadę autostradą przez kilka krajów, to winietę do następnego państwa na trasie kupuję na stacji benzynowej, przed przekroczeniem granicy, bądź na przejściu granicznym. Nie ryzykowałbym jazdy do pierwszej stacji po przekroczeniu granicy.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.03.2014 09:13

walp napisał(a):Jeśli jadę autostradą przez kilka krajów, to winietę do następnego państwa na trasie kupuję na stacji benzynowej, przed przekroczeniem granicy, bądź na przejściu granicznym. Nie ryzykowałbym jazdy do pierwszej stacji po przekroczeniu granicy.

Tym bardziej, że winiety są dostępne na każdej stacji benzynowej już kilkadziesiąt kilometrów przed granicą (w Niemczech austriackie a w Austrii słoweńskie). Austriacka policja lubi stać tuż za granicą i sprawdzać winiety :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 20.03.2014 10:09

Bartku, austriacka najlepiej na stacji gdzies miedzy Monachium a Salzburg.
Natomiast slowenska najwygodniej w/g mnie kupic przed wjazdem do Karawankentunell, w miejscu uiszczania oplaty za tenze wlasnie :) Tak robimy co roku.
Chyba, ze chcesz miec ja wczesniej, to wtedy tak jak napisal greens, na stacji benzynowej w Austrii :)
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 20.03.2014 10:47

Rozumiem, ze cena jest taka sama, obojetnie, jesli kupie austryjacka w Niemczech, a slowenska w Austrii ?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 20.03.2014 12:39

Tak, cena taka sama :)
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 20.03.2014 13:13

Raz kupowałem winietę słoweńską na stacji benzynowej już na początku Tauren Autobahn za Salzburgiem. Z kolei w ubiegłym roku załatwiłem ją za jednym zamachem przed Karawankentunnel, tak jak pisała Basiulinek. Ale znajomi, którzy razem z nami jechali trafili na bramkę, na której nie można było kupić winiety... I z duszą na ramieniu jechaliśmy do najbliższej stacji...
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 26.03.2014 17:58

Basiulinek napisał(a):Winiety -na auta osobowe- Austria 8,50€-10 dni,Słowenia 15,00€-14 dni.
Tunele- Tauerntunell 10€,Karavankentunell -6,50€.

Też mam zamiar jechać tą trasą co kolega Bartek.Wyruszam z okolic Monachium. Moje pytania: czy na tej trasie w Austrii znajdują się tylko te dwa dodatkowo płatne tunele? Czy, może w Słowenii też są jakieś? Czy da się jakoś je ominąć, tak żeby po wykupieniu winietek nie dopłacać już nic?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.03.2014 18:27

mszkudlarek36 napisał(a):Moje pytania: czy na tej trasie w Austrii znajdują się tylko te dwa dodatkowo płatne tunele? Czy, może w Słowenii też są jakieś?

Basiulinek napisał(a):Tunele- Tauerntunell 10€,Karavankentunell -6,50€.

W Słowenii tunele są za darmo.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.03.2014 15:37

mszkudlarek36 napisał(a):
Basiulinek napisał(a):Winiety -na auta osobowe- Austria 8,50€-10 dni,Słowenia 15,00€-14 dni.
Tunele- Tauerntunell 10€,Karavankentunell -6,50€.

Też mam zamiar jechać tą trasą co kolega Bartek.Wyruszam z okolic Monachium. Moje pytania: czy na tej trasie w Austrii znajdują się tylko te dwa dodatkowo płatne tunele? Czy, może w Słowenii też są jakieś? Czy da się jakoś je ominąć, tak żeby po wykupieniu winietek nie dopłacać już nic?

Tak jak napisal maniust- w Slowenii( na tej trasie przynajmniej) nie ma platnych tuneli.
A tunele w Austrii mozna ominac, ale wiaze sie to z jazda po gorskich drogach.Zreszta bardzo malowniczych :)
Trzeba zjechac z A10 na Altenmarkt im Pongau, a wrocic na autostrade w Sankt Michael.Moim zdaniem nie ma to sensu, choc raz zdarzylo nam sie tak jechac.
Powodem byl potezny korek przed Tauerntunell.
Omijanie Karawankentunell tez nie ma zadnego sensu.
Trzeba by zrobic pooootezny objazd.
No i w koncu po to ktos te tunele wymyslil, zeby nam zycie ulatwic..;)
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 28.03.2014 17:06

Dzięki wielkie, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 28.03.2014 17:50

Do uslug :D

Gdyby jeszcze jakies watpliwosci lub pytania byly -chetnie odpowiem :)
Bartek L.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek L. » 11.04.2014 08:20

Basiu- okazuje sie, ze bedziemy jedank przejezadzac przez Niemcy w niedziele, moze i lepiej, bo w ten sposob ominiemy korki, ale nie wiem za bardzo , gdzie zrobimy zakupy ..... Czy duze sieci spozywcze w niedizele sa otwarte w Niemczech ? Bo jesli nie , to pozostaja nam zakupy w Slowenii albo ewentualnie w Chorwacji.... I wlasnie , gdzie jest najtaniej w SLO czy HR ?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 11.04.2014 11:55

Bartku-w niedziele niestety nie masz szans na zakupy.Wszystko pozamykane :(
A ceny w Slo. i w Cro. zblizone.
Rzuc okiem na lidl.si i lidl.hr i porownaj.
Z tego co sie doszukalam, Lidl np.w Novo Mesto jest w niedziele czynny do 15.
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

trasa z polnocnych Niemiec - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone