Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Oławy na Pag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vojciech
Plażowicz
Trasa z Oławy na Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) vojciech » 04.06.2011 19:59

Witam,
szykuje się do pierwszego wyjazdu na Pag. Przed wyjazdem oczywiście zacząłem studiować forum jak również wyznaczać trasę.
Mam taką małą koncepcję:

Oława -> Nysa -> Głuchołazy -> Olomouc -> Brno (mijam bokiem) -> Bratislava -> Zalaegerszeg -> Nagykanizsa -> Zagreb -> Pag.

Trasę planowałem w mapach Google. Nie nastawiam się na ogromne prędkości, a na spokojna jazdę. Szwagier jechał przez Austrię i utknął ponoć w jakimś gigantycznym korku więc chciałbym uniknąć takiej sytuacji ze względu na małego pasażera. Wyjazd w piątek wieczorem.

Jeśli ktoś jechał tą trasą to bardzo proszę o wskazówki.
z góry dziękuję
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2011 20:13

Korekta. Głubczyce-Krnov-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń.
Nie słuchaj szwagra; pewnie wcięty był...
Myślisz, że w Opolu korków nie ma... :wink:
Ostatnio edytowano 04.06.2011 21:03 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 04.06.2011 20:52

FUX napisał(a):Korekta. Głubczyce-Krnov-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń.
Myślisz, że w opolu korków nie ma... :wink:

Z Oławy do Nysy, a później do Głuchołaz nie ma potrzeby jechać przez Opole.
Oława-Brzeg-Nysa-Głuchołazy

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2011 20:53

FUX napisał(a):

Nie no jestem oburzony, i protestuję, FUX jak mogłeś napisać "opole" z małej litery :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2011 21:06

szaki17 napisał(a):
FUX napisał(a):

Nie no jestem oburzony, i protestuję, FUX jak mogłeś napisać "opole" z małej litery :wink: :lol:

Eee!
Źle cytowałeś... :wink:
lodowa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lodowa » 04.06.2011 22:00

klopot napisał(a):
FUX napisał(a):Korekta. Głubczyce-Krnov-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń.

Z Oławy do Nysy, a później do Głuchołaz nie ma potrzeby jechać przez Opole.
Oława-Brzeg-Nysa-Głuchołazy

Pozdrawiam
Rafał

Czy klopot jest z wsk? Ty już wiesz o co mi chodzi :)
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 04.06.2011 22:30

Oława - Grodków - Nysa - Głuchołazy - Olomunc - Brno - Mikulov - Wiedeń - Gratz - (W Słowenii winieta, lub objazd prze Lenart - Ptuj) - Zagrzeb - autostradą na Zadar i za kanałem w prawo. W praktyce nieco ponad 1100km. Z brna do Wiednia jechałem dwoma wariantami i uważam, że przez Mikulov jest lepsza droga (nawierzchnia i ilość osad). My wyruszamy ze Strzelina po 15 czerwca.
vojciech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vojciech » 05.06.2011 10:22

A nie wiecie jak tam z korkami może być? Bo swego czasu jeździłem do Jastarni i tam pokonanie odcinka Rumia -> Reda pochłaniało sporo czasu, podobnie było przed rondem we Władysławowie. Zależy jak się trafiło. Dlatego chciałbym uniknąć takiej trasy.

Wyjeżdżamy 1 lipca (piątek) ok godz 20. Przypuszczam, że w nocy nie będzie takiego ruchu, ale martwi mnie przekraczanie granicy.

Nie wszystkich przekonam że 1 lipca nie warto wyjeżdżać ;)
jarek24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek24 » 05.06.2011 11:01

Chyba najłatwiejszą trasę zaproponował Ci Terenowiec.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 05.06.2011 11:37

Zdecydowanie nie polecam przejścia granicznego Trzebina-Bartultovice. Odcinek DK 41 pomiędzy Prudnikiem, a Trzebiną jest w remoncie i czas przejazdu znacznie się wydłużył.

Pozdrawiam
Rafał

P.S Klopot jest z wsk i wiem o co ci chodzi lodowa. Odezwij się na maila, znajdziesz go w moim profilu.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 05.06.2011 22:33

Klopot, a tak z zupełnie innej beczki. Czy ten bielik wyciągający rybę z wody w Twoim awatarze to zdjęcie Twojego autorstwa? Jeżeli tak, to mamy wspólne zainteresowania.
wydma8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydma8 » 05.06.2011 23:34

"autostradą na Zadar i za kanałem w prawo." możesz coś więcej napisać na ten temat??:)

Mam pytanie czy za autostrady w Chorwacji można płacić kartą czy radzicie płacić kunami??

Pzdr
wydma8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydma8 » 05.06.2011 23:38

terenowiec napisał(a):Oława - Grodków - Nysa - Głuchołazy - Olomunc - Brno - Mikulov - Wiedeń - Gratz - (W Słowenii winieta, lub objazd prze Lenart - Ptuj) - Zagrzeb - autostradą na Zadar i za kanałem w prawo. W praktyce nieco ponad 1100km. Z brna do Wiednia jechałem dwoma wariantami i uważam, że przez Mikulov jest lepsza droga (nawierzchnia i ilość osad). My wyruszamy ze Strzelina po 15 czerwca.

Jadąc tą trasą oprócz winiet czeskich i austriackich i opłat za autostrady w Chorwacji są jakieś inne koszta????
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2011 05:01

Nie.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 06.06.2011 07:56

temat "opłaty za autostrady" już jest ..........płacić kartą- nie ma żadnych problemów
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone