Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z Jastrzębie Zdroju.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Prospect_
Plażowicz
Trasa z Jastrzębie Zdroju.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prospect_ » 28.08.2010 17:33

Witam wszystkich,

W piątek 3.09.2010r. koło godziny 16 planujemy wyjazd do Trogiru z Jastrzębia Zdroju, czytałem dziesiątki wątków na temat omijania autostrad płatnych w czechach, Słowenii i Chorwacji (w Austrii tania więc nie trzeba) i nie potrafię się zdecydować czy mijać autostradę w Słowenii i Chorwacji czy tylko w jednym z w/w państw czy ktoś może doradzić z własnego doświadczenia jak to wychodzi czasowo? Czy warto? No i jaka w końcu najbardziej alternatywna jest trasa?
Cromaniakk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromaniakk1 » 28.08.2010 18:28

Witam Cię,
Co do autostrady w Chorwacji to nie wychodzi ona aż tak drogo. Autostrada ta jest świetnie utrzymana ,dobra nawieszchnia ,stacje i parkingi często. Za przejazd od Varażdina do Baśki Vody płacilismy 2x na całą trase ,pierw 29kn potem jakos 130kn. Proponowałbym omijać Słowenie jak to wiekszość robi bo za ten kawałek płaci sie najmniej 15 euro. Polecałbym jechać autostradą przez Chorwacje jednak ,chyba ,że lubisz podziwiać widoki ,morze i jeździć krętymi drogami ale musisz liczyc sie z tym że przejazd przez Croatie może sie przedłużyć raz tyle :)
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 28.08.2010 18:31

Prospect_ napisał(a):Witam wszystkich,

W piątek 3.09.2010r. koło godziny 16 planujemy wyjazd do Trogiru z Jastrzębia Zdroju, czytałem dziesiątki wątków na temat omijania autostrad płatnych w czechach, Słowenii i Chorwacji (w Austrii tania więc nie trzeba) i nie potrafię się zdecydować czy mijać autostradę w Słowenii i Chorwacji czy tylko w jednym z w/w państw czy ktoś może doradzić z własnego doświadczenia jak to wychodzi czasowo? Czy warto? No i jaka w końcu najbardziej alternatywna jest trasa?

byliśmy w tym roku w pakośtane i jeśli mogę doradzić to nie omijałbym autostrad nigdzie oprócz słoweni (koszt przejazdu do długości trasy),zamiast czech wybrałbym słowacje,przez która jechałem w tamtą strone a wróciłem przez czechy,czasowo ok.12 godzin,w zeszłym roku podobnie
Prospect_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prospect_ » 28.08.2010 18:31

A masz może jakaś sprawdzoną drogę by ominąć autostradę w słowenii?
Cromaniakk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromaniakk1 » 28.08.2010 18:37

Prospet_ a myślałeś nad trasą Słowacja-WĘgry-Chorwacja?
Przez węgry możesz jechać zwykłą drogą jest pusta więc bez korków i w ogóle:) w tym roku po raz pierwszy od kilku lat wlaśnie ten wariant trasy i spisał się :))
Pozdrawiam
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 29.08.2010 10:03

wyjezdzamy tez 3.09 ok 18.00 z Mikołowa -trasa Słowacja(autostrada) -Wegry (droga86)-Chorwacja(autostrada do Karlovaca,potem droga nr 1 do Plitvic)
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 29.08.2010 10:20

Prospect_ napisał(a):A masz może jakaś sprawdzoną drogę by ominąć autostradę w słowenii?

wszystko jest na forum opisane
ja wybieram wariant zjazd przed słowenią nr. zjazdu 226 na Mureck,tam przekraczasz granice austria/słowenia,dalej na Lenart,potem Ptuj i powrót na ostatnie 200 metrów autostrady dalej droga prowadzi do granicy SLO/CRO
mam ten opis wydrukowany,opis jest bardzo dokładny co do ronda/czy świateł :D
Prospect_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prospect_ » 29.08.2010 19:16

slawekknepsi napisał(a):
Prospect_ napisał(a):A masz może jakaś sprawdzoną drogę by ominąć autostradę w słowenii?

ja wybieram wariant zjazd przed słowenią nr. zjazdu 226 na Mureck,tam przekraczasz granice austria/słowenia,dalej na Lenart,potem Ptuj i powrót na ostatnie 200 metrów autostrady dalej droga prowadzi do granicy SLO/CRO

Może podeślesz:) ?:)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.08.2010 19:26

Prospect_ napisał(a):
slawekknepsi napisał(a):

Może podeślesz:) ?:)

Szukaj w dziale FAQ leniuchu :?
wosiu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wosiu » 29.08.2010 19:39

Cześć. Bylem w lipcu w Primosztenie to ok 28 km przed trogirem i polecam trase przez chałupki do czech dalej Brno i Mikulov do Austri, Słoweni i Chorwacja. Ja osobiście minąłem autostradę w słoweni ale pierwszy i ostatni raz. Miałem tam spotkanie ze sarnami 2x (udało się wychamować) milion jeży na drodze i wogóle czasowo wychodzi do bani objechanie autostrady a to tylko 30 euro -130 zł czyli 65 zł w jedną stronę bo winieta jest miesięczna a przy kosztach całych wczasow to 130 zł wcale nie jest dużo. Co do kosztów przejazdu to wnieta w czechach miesięczna 330 koron w Austri 7,90 euro i autostrady 35 euro do zjazdu na sibernik ty zapłacisz może jakieś 37 euro bo zjedziesz jeden zjazd dalej niz ja. Jakbyś jeszcze miał jakieś pytania to podaj mi w wiadomości prywatnej twój tel to zadzwonie - będzie szybciej niż pisanie. A -- jechałem niecałe 11 godzin a jestem z Biertułtów koło Wodzisławia. Pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone