Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa z GPS Garmin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 31.07.2010 21:21

????
Mariusz Gąsiorowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gąsiorowski » 31.07.2010 21:51

Mam Garmina i Automapę od jakiś 2 lat. W roku 2009 na samym początku roku ukazała się najnowsza wersja map na Garmina, więc ją pobrałem z oficjalnej strony Garmina i zainstalowałem i o niej mogę się wypowiedzieć. Ta wersja map jak i samego systemu Garmina jest do bani (sprawdzone też na innym urządzeniu) jak jechałem do hiszpanii nie mogłem wytyczyć tak długiej drogi, wyskakiwał komunikat że za brak jest pamięci, a to nie prawda bo miałem 1,5 GB wolnej pamięci w urządzeniu, bo mapy wgrałem sobie na kartę, wcześniej zainstalowane miałem mapy w pamięci urządzenia i też wyskakiwał taki sam komunikat. Co do automapy ta wytycza prawidłowo długie trasy, nie zawiesza się i nie wyskakuje żaden komunikat o braku wolnej pamięci. Jak jechałem do paryża Garmin wywinął mi taki sam psikus, automapa znowu zdała egzamin na piatkę. Co do podróży do chorwacji to już nawet nie próbowałem wytyczania tak długiej trasy bo wiedziałem że i tak by się nie udało.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2010 22:33

Ja tam nie wiem, co Wy robicie z tymi garminowskimi mapami.
Mam obcykana trase z kilkoma punktami pośrednimi i jest ok.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.07.2010 22:47

Mariusz Gąsiorowski napisał(a):Ta wersja map jak i samego systemu Garmina jest do bani (sprawdzone też na innym urządzeniu) jak jechałem do hiszpanii nie mogłem wytyczyć tak długiej drogi, wyskakiwał komunikat że za brak jest pamięci, a to nie prawda bo miałem 1,5 GB wolnej pamięci w urządzeniu, bo mapy wgrałem sobie na kartę, wcześniej zainstalowane miałem mapy w pamięci urządzenia i też wyskakiwał taki sam komunikat.

Bo pewnie brakowało RAMu (pamięci operacyjej) a nie "storydża" nieulotnego...
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 01.08.2010 07:09

W Garminie760, wytyczam trasę z kilkoma punktami pośrednimi i nie ma żadnych problemów. Obecnie GP pokrywa się z City Navigator 2011.1 i nie problemu na granicy /pokrywają się drogi/ i to samo jest z Adria Route. Garmin Nuvi 760 chodzi mi doskonale i sprawdził się wiele razy a City Navigator 2011.1 jest coraz dokładniejsza i ma dożywotnia aktualizację.
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 01.08.2010 19:08

Tu chodzi o problem z wytyczaniem długich tras.
Też to miałem z najnowszymi wówczas (rok temu) i najlepiej wyposazonymi modelami 860 i 865.

Inna sprawa to zacinanie sie i takie tam ale to już historia
Becker z204 nie wybrzydza tak jak garmin
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 02.08.2010 16:00

witajcie

mam garmina 3790T i mapa 2011.1 i jak narazie pokazuje mi jak trzeba...no ale się dopiero jej uczę.
mapa chorwacji jest całkiem gęsta. :lol:
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 21.08.2010 02:53

siemka, w poniedziałek jade do Vodice, mam Garmina Nuvi 350, najnowsza dostepna na ten model GPMape chyba 2009.4 i City Navigatora 2011 i powiem tak, ustawilem wszystko tak jak ma byc, wyznaczyl mi trase na 1600 km i stwierdzilem ze pojade na mape papierowa :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2010 05:22

efendi napisał(a):siemka, w poniedziałek jade do Vodice, mam Garmina Nuvi 350, najnowsza dostepna na ten model GPMape chyba 2009.4 i City Navigatora 2011 i powiem tak, ustawilem wszystko tak jak ma byc, wyznaczyl mi trase na 1600 km i stwierdzilem ze pojade na mape papierowa :D

Musisz wprowadzić punkty pośrednie!!!
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 21.08.2010 08:24

Witam
Mam pytanko do posiadacza garmina 3790t, jak sprawdza sie w praktyce (czy wytacza dobrze trase jak dziala tmc) rozwazam zakup tego urzadzenia ale tez mam watpliwosci czy jednak automapa nie bedzie lepsza. Mam duzy dylemat i naprawde nie wiem co wybrac
pozdrawiam
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 21.08.2010 11:36

kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 31.08.2010 17:02

Jest nowa AdriaRoute 3.11 NT
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 01.09.2010 10:25

Jest już City Navigator 2011.20. :papa:
TxF
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TxF » 07.09.2010 20:24

Hej,

Garmin ideałem niestety nie jest, ale jak większości narzedzi, jak się go zna, da się go uzywać.
Nie wiem, czy dotyczy to też modelu 865...
Na 765 moja trasa do Chorwacji miała 12 punktów pośrednich (odpoczynki, tankowania, miejsce zakupu winiet, ewentualnie punkty "pomagające" wytyczyć trasę, jaka mi bardziej odpowiadała), na 1100 km. Miałem trasę dokładnie taką, jak chciałem.
Ale lepiej nie oczekiwać, że będzie tak od razu po wybraniu startu i przeznaczenia. Dodatkowo co w Garminie jest ważne przy planowaniu trasy, to świadomość że przy eksporcie trasy z komputera (MapSource) do urządzenia nuvi liczy trasę ponownie na podstawie punktów pośrednich (po mapie, którą ma aktualnie włączoną). Algorytmy routingu poszczególnych nuvi troszkę róznią się od MapSource, więc punkty pośrednie w okolicach, przez które chcemy jechać, bywają istotne.

W kwestii zawieszania się - zależnie od modelu i wersji softu, tak, zawiesza się. Garmin 765 dobrze działa z firmware TWN (wersja na modele tajwańskie) - jest stabilny (żadnego problemu na ponad 2500 km do, po i z Chorwacji z 3.00 TWN) i ma kilka dodatkowych funkcji (widok POI w 3D, wyświetlanie nazwy drogi/ulicy w trybie nawigacji - trudno powiedzieć, czemu nie ma tego by default w wersji US/EU), chyba jedyny mankament to brak kompatybilności z Junction View w CNE (pozostaje Lane Assistant).

Gdy miałem nuvi 200, problemów z działaniem praktycznie nie było. Nie jest to jednak półka urządzeń na trasy paneuropejskie - przy dalekich trasach (np. ca 2000 km) potrafiło brakować pamięci, a ograniczenie do jednego punktu pośredniego też utrudnia planowanie podróży (i brak importu trasy). Służy dalej w rodzinie (i nad morze zawieźć potrafi).

Co do map, CNE nadaje się IMHO bardzo dobrze do przejazdu przez Europę i dojechaniu do miejsca przeznaczenia. Nie jest idealny ani w Polsce (słaba kategoryzacja dróg, w szczególności dużo gruntówek traktowanych jako asfaltówki), ani pewnie w Chorwacji, ale mimo iż teoretycznie AdriaRoute powinien być (i generalnie jest) w Chorwacji lepszy, to AR ma w Velebicie aslaftówkę tam, gdzie w rzeczywistości i na CNE jest droga gruntowa... Więc generalizacja nie zawsze działa poprawnie.
W Niemczech do CNE nie miałem zarzutów, pewnie równie dobrze jest w Austrii czy Szwajcarii, czyli tam, gdzie ta mapa jest na rynku od dawna.
W Polsce polecam UMP-pcPL ;)

Dla mnie Garmin 765 (ze stabilnym softem) to bardzo dobre rozwiązanie problemów z dotarciem w jakiekolwiek miejsce w Europie (pod warunkiem dostępności map tego miejsca, oczywiście), ale trudno się dziwić koledze "irko", że ma Garmina serdecznie dość, i trochę szkoda, że Garmin wypuszcza na rynek urządzenia, które nie spełniają (out of the box) swoich podstawowych funkcji...

Pozdrawiam,
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 08.09.2010 13:31

Kolega Irko ma teraz Beckera Z204 z którego jest zadowolony :wink:
Poniżej kilka fotek i uwag.

Obrazek
ogólny widok mapy bez prowadzenia do celu + informacja o fotoradarze

Obrazek
Wybór alternatywnych tras z podglądem ich przebiegu

Obrazek
Dostępne menu w trakcie prowadzenia do celu

Obrazek
Dostepne POI na trasie z informacja o odległości i co bardzo przydatne - ODLEGŁOŚCI OD WYZNACZONEJ TRASY

Obrazek
Możliwość dzwonienia na nr podany w opisie POI (w Garminie 860/865 nigdy nie działało)

Obrazek
Nawigacja w 2D (można zwinąć info o podroży oraz prędkości i wysokości)

Obrazek
nawigacja w 2D

Obrazek
Nawigacja w 3D

Obrazek
Wyszukiwanie -nie ma możliwości wklikniecia klawisza z literą (jaśniejszy kolor) jeśli nie ma takiej nazwy w bazie

Becker ma swoje zalety jak i wady niestety również.
Nie mniej po ostatniej bardzo długiej trasie (7 tys km na raz) jestem przekonany, że zamiana z Garmina była uzasadniona.
Nie zawieszał się po prostu i prowadził jak trzeba (czego nie można powiedzieć o Garminie 860 i 865)

Poza tym po zwrocie 865 i zakuie Z203 zostało mi ponad 500 zł w kieszeni :D wiec jestem zadowolony
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone