Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witam mam pytanko czy jechac do trogiru z gdanska przez niemcy czy jak tu wiekszosc jezdzi przez czechy i austrie...? dodaje ze jade z dwojgiem dzieci 5 i 6 letnie. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc
Masz około 1900 km przez Niemcy, Salzburg. Przez Łódź, Częstochowę, Katowice, Brno, Wiedeń około 1600. Jeżeli masz auto, którym można depnąć (bez boxu, rowerów), to chyba lepsze rozwiązanie dłuższe. Musisz zdecydować samemu.
Temat wielokrotnie poruszany na forum. Wyszło na to, że z Gdańska nie ma idealnych tras. Jesteśmy tak położeni, że wszystko jest wyborem mniejszego zła. Każda trasa jest do bani i męcząca póki nie powstanie autostrada A-1, zresztą i tak będziemy mieli daleko do Cro.
Ja osobiście uważam, że jazda przez Niemcy to mimo wszystko nakładanie drogi, wystarczy zerknąć na mapę. Czy wybierzesz trasę przez Łódź czy przez Wrocław to właściwie jedna mordęga, co kto woli i lubi - możesz rzucić monetą, to jak rozważanie ile cukru w cukrze.
Jeśli nie chcesz jechać "na wariata", co w przypadku jazdy z gdańska znaczy non stop 24 godziny, to musisz zaplanować nocleg. A ten chyba łatwiej i taniej znajdziesz jadąc przez Polskę i Czechy.
Dodam, że w zeszłym roku jechaliśmy do Cro z noclegiem, wracaliśmy na jeden raz. Nigdy więcej na jeden raz 1800 km, nawet w 2 kierowców. Polecam jechać normalnie jedynką na Cieszyn, nocleg w Oekotelu.
Ja zdecydowanie polecam Ci tradycyjną trasę przez Łódź,Cieszyn ,Brno,Austrię i Slowenię.Wyjedź z Gdańska ok.2 w nocy wtedy najgorszy odcinek do Łodzi powinien Ci zajać ok. 4 godzin.Od Łodzi droga jest już znacznie lepsza.Nocleg tranzytowy proponuję w Znojmo lub Mikulovie.Jest to mniej więcej połowa trasy.Tu masz 2 propozycje.
http://www.fontana.euweb.cz/english.htm http://www.penzionumikulase.cz/index_po.php?id=01
Ceny nieporównywalne z Oektelem,a dojazd z Mikulova lub Znojma do Trogiru to ok.8-10 godzin.
Vegusia napisał(a):witam ,ja tez polecam jazde przez Czech ,a nocleg w fajnym miejscu dokładnie 3 km od granicy z Austrią Areal u Jeziera ,czysto ,niedrogo .
Witam. W końcu ktoś z Elbląga. Która trasą jeździsz: przez W-wę czy Łódz?
Co do Mikulowa, w tamtym roku objeżdziliśmy całe miasteczko i nie znaleźliśmy wolnego pokoju. Pozostawał tylko kemp.