Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Wrocław-Plitvice-Marina prosze o pomoc.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jakubklecel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubklecel » 22.03.2011 10:07

witam serdecznie szanownych Cromaniaków, jestem w zasadzie nowy, ale dzięki temu forum zacząłem się lekko orientować w temacie, w tym roku pierwszy raz się wybieram do Dalmacji i dzięki Waszym wypowiedziom i waszej wiedzy na pewno pewniej się czuję w kwestii wakacyjnego wyjazdu, ale do rzeczy: a zastanawialiście się nad trasą Wrocław - Chorwacja przez Nysę?śmigacie autostradą, potem zjazd na Nysę, następnie jakieś 50 km niezłą drogą i jesteście w Czechach, a potem to już cały czas na południe ....
jaro-27
Autostopowicz
wyjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro-27 » 12.04.2011 21:27

Witam
Jedziemy z rodzinką drugi raz na Chorwację.
Mamy apartament w miejscowości Vinisce.
Rodzinka 2+2.
Czy jedzie ktoś w terminie od 31 lipca.
Porady co do tej miejscowości mile widziane.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :lol:
FUX
Weteran
Re: wyjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.04.2011 06:59

jaro-27 napisał(a):Witam
Jedziemy z rodzinką drugi raz na Chorwację.
Mamy apartament w miejscowości Vinisce.
Rodzinka 2+2.
Czy jedzie ktoś w terminie od 31 lipca.
Porady co do tej miejscowości mile widziane.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :lol:

A co Twój post wnosi do tego wątku? :roll:
Przywitalnia jest w innym miejscu, a kalendarz wyjazdowy w jeszcze innym.

Poza tym witaj na forum.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.04.2011 07:24

Planowane na "poświętach" otwarcie kolejnego odcinka AOW od Granicznej jest kolejnym argumentem do wybierania trasy przez Kłodzko i Boboszów. Przynajmniej dla mnie, bo mieszkam w zachodniej części Wro.
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 26.06.2011 19:22

Nie moge doczytać na oficjalnej stronie Plitvickich Jezior. Czy osoby niepełnosprawne maja jakieś zniżki przy wejściu.Proszę o pomoc.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 12.07.2011 16:44

Witam
Przymierzam się do odwiedzenia jezior. Pasuje czasowo mi trasa 3-4 godziny taka jak opisał Slapol na pierwszej stronie. Jednakże chciałem spytać czy wysiadając w punkcie P2 można obejść dookoła jezioro Gradinsko, gdyż żółty szlak widzę tylko po jego lewej stronie na mapce.

Jeśli można to od której strony iść (jeśli ma to znaczenie)?

Obrazek
Slapol
Jadąc od strony Polski (z Karlovaca) należy przejechać pierwszy parking i wjazd do Parku (ULAZ 1) i pojechać dalej. Zatrzymujemy się na drugim wjeździe do Parku (ULAZ 2). Tu można kupić bilety (lub w miejscu ST2) -honorowane są karty płatnicze, dalej należy żółtym szlakiem przejść do punktu P1, potem wejść na statek i przepłynąć do punktu P2, potem żółta trasą obejść jezioro Gradinsko. Wracamy do punktu P2, wsiadamy na statek i płyniemy przez jezioro Kozjak do punktu P3.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2011 19:20

jacekww napisał(a):Witam
Przymierzam się do odwiedzenia jezior. Pasuje czasowo mi trasa 3-4 godziny taka jak opisał Slapol na pierwszej stronie. Jednakże chciałem spytać czy wysiadając w punkcie P2 można obejść dookoła jezioro Gradinsko, gdyż żółty szlak widzę tylko po jego lewej stronie na mapce.

Jeśli można to od której strony iść (jeśli ma to znaczenie)?

Obrazek
Slapol
Jadąc od strony Polski (z Karlovaca) należy przejechać pierwszy parking i wjazd do Parku (ULAZ 1) i pojechać dalej. Zatrzymujemy się na drugim wjeździe do Parku (ULAZ 2). Tu można kupić bilety (lub w miejscu ST2) -honorowane są karty płatnicze, dalej należy żółtym szlakiem przejść do punktu P1, potem wejść na statek i przepłynąć do punktu P2, potem żółta trasą obejść jezioro Gradinsko. Wracamy do punktu P2, wsiadamy na statek i płyniemy przez jezioro Kozjak do punktu P3.

Żółty szlak biegnie dookoła jeziora Gradinsko (przyjrzyj się dobrze :lol: ). Ja obchodziłem go 2 razy(podczas dwóch pobytów tam) idąc najpierw w prawo tzn. przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Szlak jest dobrze oznaczony i nie sposób zabłądzić, a poza tym to nie jest jakaś wielka trasa.
Udanego zwiedzania i miłych widoków.
W Gradinsku nakarm ryby - jedzą prawie z ręki :lol:
Pozdrav
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 13.07.2011 08:27

Dzięki Slapol, tak zrobię :D
zbifal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbifal » 19.07.2011 12:54

Witam
Dzięki Slapol za tą mapkę. Jak będę wracał to też wybiorę taką trasę do zwiedzania.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 20:16

Niech Wam mapka i pomysł zwiedzania służą :lol:
Pozdrav
marioplf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marioplf » 10.08.2011 07:47

A my po raz pierwszy śmigamy do Cro.
Jeśli natomiast chodzi o jeziorka, to myślimy tam wyskoczyć w środku naszych wakacji. Do najbliższej plaży będzie nieco ponad 100 km od jeziorek, więc maksymalnie 2 godziny nam zajmie dojazd, a będziemy wypoczęci i gotowi do jakiegoś wysiłku ;)
Później powrót do miejaca noclegowego - czyli kolejnie ponad 100 km.
W drodze powrotnej nie jechałbym tam. A tym bardziej po drodze :)
Zobaczymy jak to wyjdzie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 07:51

marioplf napisał(a):A my po raz pierwszy śmigamy do Cro.
Jeśli natomiast chodzi o jeziorka, to myślimy tam wyskoczyć w środku naszych wakacji. Do najbliższej plaży będzie nieco ponad 100 km od jeziorek, więc maksymalnie 2 godziny nam zajmie dojazd, a będziemy wypoczęci i gotowi do jakiegoś wysiłku ;)
Później powrót do miejaca noclegowego - czyli kolejnie ponad 100 km.
W drodze powrotnej nie jechałbym tam. A tym bardziej po drodze :)
Zobaczymy jak to wyjdzie.

W 2001 roku pojechałem na podobną wycieczkę z Njivic na wyspie Krk i dało radę :lol:
MMucha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMucha » 25.07.2012 09:57

malypkmm napisał(a):
kozak napisał(a):
raffiu napisał(a): W skrócie: Z Wrocławia na Kłodzko potem przejście w Boboszowie, dalej na Ołomuniec i

Droga ma takie zalety, że:
1.zdecydowana większość pokonujesz autostradami, co oszczędza Twój czas

Kwestia gustu chmmm przez Boboszów ? i to z Wrocławia ?
Odradzam i polecam Chałupki. Wtedy naprawdę większość trasy masz autostradami :)
Oczywiście wybór należy do Ciebie ale popatrz na mapę i wszystko stanie się jasne.
P.S. Poza tym krętej paskudnej drobi na Boboszów tam nie znajdziesz więc kompromisem będzie w jedną Boboszów w 2gą Chałupki a po powrocie krótki komentarz.
Sam jechałem tu i tam i .. Boboszów omijam wieelkim łukiem

Popieram KOZAK-a.
Sprawdziłem,w tamtą stronę jechałem przez Boboszów a z powrotem przez Chałupki i nic mi nie dało w kość jak trasa z Kłodzka do Olomunca nawet biorąc pod uwagę ulewę która prześladowała nas od Zadaru do Wiednia. :wink:

Popieram zeszłoroczny mój wyjazd i odcinek Kłodzko - Brno to była jakaś masakra! nikomu nie polecam, idąc tym tropem w tym roku trasę mam już obcykaną i jadę też przez Chałupki - 100 km więcej od Wrocławia jednak myślę, że przynajmniej godzina na czasie do przodu, no i człowiek mniej się zmęczy za kierownicą. W końcu wyjazd na wakacje powinien być przyjemnością :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Wrocław-Plitvice-Marina prosze o pomoc. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone