Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Wojnicz - Igrane

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
johhnny
Podróżnik
Trasa Wojnicz - Igrane

Nieprzeczytany postnapisał(a) johhnny » 31.08.2012 22:43

8 września wyruszam do Chorwacji po raz pierwszy i chciałbym Was prosić o sprawdzenie ułożonej przeze mnie trasy. Wszelkie sugestie mile widziane, jednak głównej koncepcji (Słowacja->Węgry->Chorwacja) nie planuję zmieniać. Będę bardzo wdzięczny za informację czy w punktach oznaczonych literami (oprócz A, D, H) są stacje LPG na których można zapłacić kartą. Niestety muszę często tankować, ponieważ na jednym zbiorniku przejadę około 300 km.

Planuję wyruszyć między 3-4 rano i dojechać między 19/20 czy to realne założenia?

Czy z Nowego Sącza lepiej pojechać na przejście w Muszynce (3 remonty mostów po drodze) czy w Piwnicznej (2 osuwiska po drodze)?

W punkcie D planuję około 30 minutowy postój nad Balatonem, czy w tym miejscu nie będzie problemu z zostawieniem samochodu (podobno jest tam jakiś market i stacja paliw)?

Wspomniana trasa: http://goo.gl/maps/hnF3K
kubakinia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubakinia » 01.09.2012 13:37

Witam. Ja ruszam dzień wcześniej tą trasą, tylko przekraczam granice w Koniecznej.
Z tego co się orientuję, to w punkcie A jest stacja Shella po prawej stronie, w punkcie D jest stacja w miejscowości Siofok, ale trzeba zjechać z autostrady, ale tankowanie na Węgrzech mało się opłaca, więc ja najprawdopodobniej dotankuję w Koszycach i później dopiero kolejne tankowanie gazu na Chorwacji. Moje informacje co do stacji w Koszycach i w Siofok są z przed trzech lat, więc może się coś zmieniło.
Radzę dobrze przestudiować wpisy na forum. Ja właśnie zaczynam tą lekturę.
Pozrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.09.2012 14:56

johhnny napisał(a):Czy z Nowego Sącza lepiej pojechać na przejście w Muszynce (3 remonty mostów po drodze) czy w Piwnicznej (2 osuwiska po drodze)?

Wg mnie wszytko jedno którędy, remonty mostów i osuwiska nie są wielkim problemem na trasie.
Ja jechałem w lipcu przez Muszyna/Leluchów, wracałem przez Mnisek/Piwniczna.

O LPG jest w FAQ >>> lpg-w-chorwacji-i-krajach-tranzytowych-t17815.html
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 03.09.2012 09:59

W sobotę jechałem przez Piwniczną. Problemów nie ma. Szczególnie bladym świtem :)
johhnny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) johhnny » 03.09.2012 14:00

kato, możesz coś więcej napisać o tej trasie? Czy były jakieś utrudnienia, korki etc. ?
grzybek81
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzybek81 » 04.09.2012 07:38

Hej
Będę jechał tą samą trasą co Ty tylko jakieś 3 godziny przed Tobą:)
My wyjeżdżamy na dwa auta z Jaworska.
Rozumiem, że przez Słowacje w tym wariancie nie trafiamy na żadną płątną droge?
A na Węgrzech winiete musze nmieć już od Miszkolca? Czy na każdej stacji jak już wjade na Węgry kupie winiete? Czy to ma byc jakaś stacja dopiero gdzieś przed autostradą?
johhnny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) johhnny » 04.09.2012 07:43

Jeśli za Preszowem zjedziesz na bezpłatną drogę to reszta powinna być także bezpłatna. Na Węgrzech trzeba mieć winietę na autostradzie więc już od Miszkolca, wcześniej na pewno są jakieś stacje więc nie warto czekać z zakupem do pierwszej stacji na autostradzie, ja kupiłem winietę przez Internet.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2012 07:48

Opłatę za przejazd węgierskimi autostradami zrobicie na stacji benzynowej w miasteczku FORRO lub na pierwszej stacji kilkanaście kilometrów po wjeździe na autostradę przed Miskolcem.
johhnny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) johhnny » 04.09.2012 07:58

Jeszcze mam jedną wątpliwość, czy gdzieś w okolicach Makarskiej (najlepiej po południowej stronie) jest stacja LPG? Gdzieś znalazłem, że taka istnieje ale nie wiem czy to potwierdzona informacja.
grzybek81
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzybek81 » 04.09.2012 08:28

A czyli mam ominąć tą trase D1 koło Presova?

Gdzie łatwiej, bliżej granicy po naszej stronie zatankuje ostatni raz? Gdzieś przed Muszynką jest jakaś stacji, czy lepiej jechać na Piwniczną bo tam stacja jest z tego co pamiętam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2012 08:45

Ja D1 omijam, jeżdżę drogą równoległą. Stacje LPG są w Nowym Sączu, czyli ok. 50 km przed granicą, czy są bliżej granicy nie wiem, tankuję 95.
grzybek81
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzybek81 » 04.09.2012 08:52

Ja tez nie tankuje LPG, interesują mnie zwykłe stacje benzynowe. A powiedz mi jechałeś kiedys zamiast Presov-Kosice-Miskolc, trasą z Piwnicznej na Poprad, a z tamtąd na Węgry? Przekracza się granicę gdzieś w okolicy Salgotarjan, a na autostrade M3 wpada się już za Miszkolcem, a przed Budapesztem. Wychodzi na to, że się oszczędza 50km, ale nie znam tej trasy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2012 09:01

W zależności na jakie przejście graniczne pojedziesz stacje benzynowe są w Piwnicznej lub w Krynicy. Wymienioną w poście trasą nie jechałem.
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 04.09.2012 15:16

johhnny napisał(a):kato, możesz coś więcej napisać o tej trasie? Czy były jakieś utrudnienia, korki etc. ?

Żadnych utrudnień nie było. Wyjechałem o 4 nad ranem, więc głównie jechałem sam. Po słowackiej stronie asfalt znacznie lepszy niż u nas. Przynajmniej przy granicy, której nie zauważysz :)
zoi01
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoi01 » 13.01.2013 14:07

grzybek81 napisał(a):Ja tez nie tankuje LPG, interesują mnie zwykłe stacje benzynowe. A powiedz mi jechałeś kiedys zamiast Presov-Kosice-Miskolc, trasą z Piwnicznej na Poprad, a z tamtąd na Węgry? Przekracza się granicę gdzieś w okolicy Salgotarjan, a na autostrade M3 wpada się już za Miszkolcem, a przed Budapesztem. Wychodzi na to, że się oszczędza 50km, ale nie znam tej trasy

Jeśli możesz to podaj adres e-mail. Mam kilka pytań. Dzięki.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone