Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Warszawa - Porec

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomas
Odkrywca
Trasa Warszawa - Porec

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 14.04.2006 23:16

Witam wszystkich!
Pod koniec czerwca wybieram sie na wakacje do Porecu. W zwiazku z tym iz bedzie to moj pierwszy wyjazd bardzo prosilbym o wszelkie rady dotyczace zaplanowania trasy. Z informacji istotnych - trase bede rozpoczynal pod Warszawa i bede podrozowal z niespelna 3 letnim dzieckiem, no i co rowniez istotne bede jedynym kierowca. W zwiazku z tym zalezy mi na wszelkich wskazowkach co do trasy przejazdu, orientacyjnego czasu potrzebnego na pokonanie tej trasy, gdzie zaplanowac nocleg (ze wzgledu na dziecko i brak zmiennika konieczny - myslalem o Austrii miedzy Wiedniem a Slowenia ale nie wiem czy to dobry pomysl), o jakiej porze najlepiej wystartowac, jakie czekaja mnie dodatkowe oplaty na trasie (autostrady tunele) no i wszystko to co powinienem wiedziec przed pierwsza w zyciu trasa PL-CRO. Z gory serdeczne dzieki za wszelkie rady sugestie itp. 8)
Gorace pozdrowienia:!:
Tom
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 15.04.2006 06:45

Tomas napisał(a):Witam wszystkich!
Pod koniec czerwca wybieram sie na wakacje do Porecu. W zwiazku z tym iz bedzie to moj pierwszy wyjazd bardzo prosilbym o wszelkie rady dotyczace zaplanowania trasy. Z informacji istotnych - trase bede rozpoczynal pod Warszawa i bede podrozowal z niespelna 3 letnim dzieckiem, no i co rowniez istotne bede jedynym kierowca. W zwiazku z tym zalezy mi na wszelkich wskazowkach co do trasy przejazdu, orientacyjnego czasu potrzebnego na pokonanie tej trasy, gdzie zaplanowac nocleg (ze wzgledu na dziecko i brak zmiennika konieczny - myslalem o Austrii miedzy Wiedniem a Slowenia ale nie wiem czy to dobry pomysl), o jakiej porze najlepiej wystartowac, jakie czekaja mnie dodatkowe oplaty na trasie (autostrady tunele) no i wszystko to co powinienem wiedziec przed pierwsza w zyciu trasa PL-CRO. Z gory serdeczne dzieki za wszelkie rady sugestie itp. 8)
Gorace pozdrowienia:!:
Tom

Witaj Tom

Z Warszawy do Porec to trasa na ok 14-15h. Jedziesz z dzieckiem więc z autopsji proponuję , abyś jechał nocą. Dziecko wtedy śpi , a ty zamiast na jego klockach i odpowiedziach na jego pytanie , możesz skoncentrować sie na jeździe. Trasa : Warszawa - Katowice-Brno- Wiedeń- Graz- Maribor i stąd do wyboru: albo na Zagrzeb-Karlowac- Rijeka, albo Lubliana - Piran. Każdy z tego forum , ma inne doświadczenia, co niektóży już opisali na tym forum. Więc proponuje , poczytaj najpierw inne posty, a później doprecyzuj pytania.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.04.2006 07:24

Witam. W kwestii noclegu. Nie wiem, na ile jesteś doświadczonym kierowcą, czy jeździsz długie trasy, czy tylko w mieście do pracy. Podróż po Polsce, przez Czechy do Wiednia to około 700km. Tam powinieneś zanocować (Oekotel). Następnego dnia jesteś na miejscu. W końcu jadąc na wakacje, chce się także coś obejrzeć po drodze. Lub opcja druga. Wyjedź nad ranem (wczesnym), żeby dotrzeć do Postojnej. Tam przenocuj. Rano zwiedź Postojną Jamę i dalej do Cro. Reszta już z górki.

Pozdrawiam

FUX
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 15.04.2006 12:54

Myślę, że na Istrię możesz spokojnie zajechać nocą bez noclegu oczywiście o ile dziecki pozwoli. Ja proponuję trasę przez Słowację (jest tam więcej autostrady niż w Czechach). Fajna mapa to www.viamichelin.com lub www.de.map24.com. Życzę udanego urlopu. :lol:
barbra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) barbra » 23.05.2006 10:26

Od lat jeździmy na Istrię w okolicę Umagu, jest to niedaleko Poreca zawsze przez Czechy, Austrię i Słowenię,. Jadąc z Warszawy, zawsze nocujemy w m. Ivan przed Mikulowem, rano przelatujmy przez Wiedeń a z Mariboru kierujemy się na Postojną i Koper. Trasa świetna, nie męcząca. Teraz tez wyjeżdzamy 15 czerwca ale pierwszy tydzień chcemy spędzić na Murterze a potem spowrotem w Savudrii/ Istria/ na świetnym kempingu.
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 24.05.2006 11:37

barbra napisał(a):Od lat jeździmy na Istrię w okolicę Umagu, jest to niedaleko Poreca zawsze przez Czechy, Austrię i Słowenię,. Jadąc z Warszawy, zawsze nocujemy w m. Ivan przed Mikulowem, rano przelatujmy przez Wiedeń a z Mariboru kierujemy się na Postojną i Koper. Trasa świetna, nie męcząca. Teraz tez wyjeżdzamy 15 czerwca ale pierwszy tydzień chcemy spędzić na Murterze a potem spowrotem w Savudrii/ Istria/ na świetnym kempingu.

Wiam,
Mam w zwiazku z tym pytanie. Ile placicie za nocleg od osoby w tym motelu?
I jeszcze jedno. Ile godzin srednio zajmuje wam pokonanie trasy Wieden-Umag?
Z gory dziekuje za info.
Pozdrawiam,
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.05.2006 11:53

A kiedy konkretnie jedziesz ? Bo ja 23.06 też z Warszawy i też z dziećmi tyle,że do Vrsaru (obok Poreca -u).
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 24.05.2006 21:39

Potter napisał(a):A kiedy konkretnie jedziesz ? Bo ja 23.06 też z Warszawy i też z dziećmi tyle,że do Vrsaru (obok Poreca -u).

Czesc,
Tak sie sklada ze ja rowniez w nocy z 22 na 23-ego badz tez 23-ego rano. Czy rowniez jedziecie przez Czechy i Austrie? Planujecie gdzies nocleg? Moze moglibysmy pomyslec o tym aby pokonywac trase wspolnie? To jest moj pierwszy wyjazd do Chorwacji i tylko ja bede prowadzil wiec jadac jeszcze z kims byloby zawsze razniej.
Pozdrawiam,
Tom
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.05.2006 07:04

Chętnie byśmy pojechali razem z Wami - ale chyba nic z tego bo my wyjedziemy najwcześniej koło południa w piątek (starsze dziecko chce być na zakończeniu roku szkolnego). Też jedziemy przez Czechy i Austrię. Mamy na szczęście ten luksus, że możemy się z mężem zmieniać. Nie wiem gdzie będziemy nocować. Mam dwa pomysły albo Mikulov - większość tam poleca, albo będziemy się starali dojechać jak najdalej tak żeby w sobotę rano zwiedzić Postojną . Aha, dla nas to również pierwszy raz do Chorwacji.
barbra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) barbra » 12.06.2006 13:46

Tomas napisał(a):
barbra napisał(a):Od lat jeździmy na Istrię w okolicę Umagu, jest to niedaleko Poreca zawsze przez Czechy, Austrię i Słowenię,. Jadąc z Warszawy, zawsze nocujemy w m. Ivan przed Mikulowem, rano przelatujmy przez Wiedeń a z Mariboru kierujemy się na Postojną i Koper. Trasa świetna, nie męcząca. Teraz tez wyjeżdzamy 15 czerwca ale pierwszy tydzień chcemy spędzić na Murterze a potem spowrotem w Savudrii/ Istria/ na świetnym kempingu.

Wiam,
Mam w zwiazku z tym pytanie. Ile placicie za nocleg od osoby w tym motelu?
I jeszcze jedno. Ile godzin srednio zajmuje wam pokonanie trasy Wieden-Umag?
Z gory dziekuje za info.
Pozdrawiam,

Za nocleh w m. Ivan płacimy 440 koron za dwie osoby. Droga z tej miejscowości do Umagu zajmuje nam około 8 godzin. My wyjezdzamy w tym roku już 15 czerwca, jedziemy do m. Murter a potem wracamy na Istrię do m. Savudrija k.Umagu, na bardzo fajny kemping. Przyjemnego urlopu.
Grzegorzra
Odkrywca
Pytanie do FUXA i nie tylko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorzra » 12.06.2006 20:44

Czy może mi ktoś powiedzieć czy ten hotel (oekotel )
http://www.oekotel.com/index_pol.php#Foehrenhain

Föhrenhain
Zjazd: (B7) Brünner Bundesstraße
Adres.: Brünner Bundesstr. 127 A-2201 Föhrenhain

jest położony daleko od stacji metra. Mam zamiar w nim nocować i przy okazji poświęcić dzień na zwiedzenie Wiednia.
Pozdrav
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 20:55

corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 21.06.2006 09:13

Fux, dzięki za przydatny link, jednak może ja nie dowidzę, ale chyba z tych mapek nie bardzo wynika, czy Oekotel jest daleko od jakiejś stacji ?

Wg Michelina Föhrenhain jest ok. 16 km od centrum, strona Oekotel podaje że 1,5 km, ale rozumiem, że chyba tylko do samych granic miasta ?
Bardzo proszę o jakieś inforamcje, jak dostać się z hotelu do centrum.

dzięki z góry
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2006 11:40

corrina napisał(a):

Fux, dzięki za przydatny link, jednak może ja nie dowidzę, ale chyba z tych mapek nie bardzo wynika, czy Oekotel jest daleko od jakiejś stacji ?

Wg Michelina Föhrenhain jest ok. 16 km od centrum, strona Oekotel podaje że 1,5 km, ale rozumiem, że chyba tylko do samych granic miasta ?

dzięki z góry

Tak patrzę na mapę, to metro kończy się na np. Alte Donau, a to jest kawał od Oekotelu. Kup w Empiku lub jak wjedziesz do Austrii przyzwoity plan Wiednia. Ja tak robiłem w Berlinie czy Pradze i nie było problemów.

FUX
Grzegorzra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorzra » 22.06.2006 06:53

corrina napisał(a):

dzięki z góry

Masz racje "corrina", takie odległości są na mapie.
wg. mojego planu miasta, to Brunner Str. jadą tramwaje, którymi można dojechać do stacji metra. Jak daleko jest od hotelu do przystanku tramwajowego niestety nie wiem.
Może ktoś nam pomoże ?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone