Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa: Warszawa Plitvice i dalej Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.02.2012 11:57

Wniosek prosty:
Na pokonanie odcinka W-wa - Plitvice
trzeba rezerwować czas od 15 - 18 h.
PZDR.
dargry
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dargry » 16.03.2012 20:30

W 2009 jechałem camperem (czasu nie podam, bo poruszałem się z prędkością 60-70 km/h) trasą:
W-wa - Katowice - Bielsko-Biała - przez Zwardoń, po słowackiej stronie wjeżdżasz na autostradę, tniesz przez Żilinę do Trnavy, tam zjazd w lewo na Nitre, potem drogą rejonową na Komarno (w Komarnie jest rewelacyjne żarełko - przynajmniej było, po lewej stronie będzie stać żółta stara skoda pocztowa, niżej fota), potem Szekehekervar nad Balatonem, na autostradę na Zagreb, autostradą w okolicach Bosiljeva będziesz mieć zjazd w lewo na Plitvickie. Praktycznie od granicy masz oznaczoną drogę na Plitvickie, nie sposób się zgubić. Dobra droga. Możesz nie dojeżdżać do Bosiljeva, odbić w lewo w Karlovacu, piękne widoki po drodze. Nawet na odcinku Słowacja-Węgry jest piękna droga, można spokojnie ciąć 90/100, jest to ok. 150 km, reszta praktycznie autostrada.

A swoją szosą też ruszam 1-go lipca z W-wy...

Obrazek
By dargry at 2012-03-16[/i]
amirm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) amirm » 17.03.2012 21:10

dzięki wszystkim za wskazówki :hearts:
anakin napisał(a):W kwestii parkowania... Ustaw sobie samochód w taki sposób żeby Cię nikt nie przyblokował..

..sczególnie za takie bezcenne drobiazgi.

el_guapo napisał(a):6. Wilfersdorf - winietka ok. 5min

..a gdzie konkrenie kupowałeś to cudo :wink:?
Z mojego rozeznania wynika, że od granicy czeskiej (za Breclav) przed początkiem autostrady A5 jest tylko jedno takie miejsce czyli: stacja OMV w miejscowości Hobersdorf o ta --> Jedyna stacja OMW z winietami?

dids76 napisał(a):z ominięciem autostrady Słoweńskiej w okolice Splitu jadę 11 do 12 godzin

...wow, to dobry czas! czy możesz zdradzić jakie masz średnie i max. prędkości "przelotowe" na poszczególnych odcinkach (w: CZ, AT, SLO i HR). ...a i jak wygląda kwestia pomiaru/kontroli prędkości - słyszałem, że ta kwestia jest szczególnie drażliwa/godna uwagi w ojczyźnie pewnego "słynnego malarza":lol: .
(...w tym miejscu wszystkim którzy maja ochotę na moralizowanie serdecznie dziękuję :) - przepisy bowiem znam)

Pzdr i raz jeszcze dziękuję za cenne wskazówki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.03.2012 22:50

Akurat mogę zdradzić.Z domu na miejsce mam ok 1070km. Na odcinkach gdzie jest autostrada średnia prędkość wychodzi mi ok 120km/h ( Jadę w miarę równo licznikowe 140 km/h). Cała średnia z trasy wychodzi mi niecałe 100km/h. W "ojczyźnie malarza" ( zasłynął raczej z innych powodów), odcinków nieautostradowych masz jakieś 50 km (a 280 na autostradzie) . Staram się nie przekraczać obowiązujących ograniczeń. Jadąc w nocy na całej trasie robię maks.2-3 postoje (czyli tankowanie i siku).
Do tego co odpisałeś el_guapo, to właśnie ta stacja która pokazuje Ci się w punkcie A, tylko nie wiem czemu u Ciebie pokazuje się w Hobersdorf, bo ja zawsze kupuje winietę na niej i ma adres Wiener Straße 91, 2193 Wilfersdorf, Austria. Możesz na nią zajechać jadą przez Breclav jak i przez Mikulov. Można tam kupić winiety na Austrię i na Słowenię.
amirm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) amirm » 18.03.2012 18:19

dids76 napisał(a):Do tego co odpisałeś el_guapo, to właśnie ta stacja która pokazuje Ci się w punkcie A, tylko nie wiem czemu u Ciebie pokazuje się w Hobersdorf, bo ja zawsze kupuje winietę na niej i ma adres Wiener Straße 91, 2193 Wilfersdorf, Austria.

..no adres prawie się zgadza:
Erich Müller e.U.
OMV Tankstelle
Wiener Straße 91
2193Hobersddorf
Może Hobersdorf to dzielnica Wilfersdorf ? Kto to wie.

a znalazłem ją tu:
Zestawienie stacji z winietami w dolnej Austrii - może komuś się przyda

dids76 napisał(a):Można tam kupić winiety na Austrię i na Słowenię.

..a to cenna informacja. A czy winietki słoweńskie są sprzedawane z ichniejszą marżą?

Z tego co zauważyłem, ty jeździsz zawsze przez Mikulov. Czy w tej trasie jest coś szczególnego? Przyzwyczajnie...? Opcja przez Breclav wydaje się jednak trochę mniej kłopotliwa... no i szybsza, wg mnie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.03.2012 18:32

Z tego co widziałem sprzedają bez marży, winieta za 15 euro - płacisz 15 euro, nie kupowałem bo zawsze mijam autostradę w Słowenii.
A że prze Mikulov, to raczej z przyzwyczajenia. Od Brna do Podhorelic jest droga ekspresowa (ok 25km) potem, do granicy CZ/A jest zwykła droga (ok 20km). Dużo prostych odcinków i jedyne miasteczko przez jakie przejeżdżasz to sam Mikulov.
Obojętnie czy pojedziesz na Breclav czy na Mikulov, koło OMV w Wielfersdorf będziesz przejeżdżał, Stacja jest na samym końcu miejscowości na łuku drogi, jest otwarta całą dobę.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 21.03.2012 12:32

amirm napisał(a):1. Czy 15-16 godzin jest realnym czasem do zrobienia trasy W-wa - Plitvice? Będę "dźwięczny" szczególnie za opinie osób którym udało się takiego "wyczynu" dokonać, szczególnie w ubiegłym roku. :wink:
w 2011 ze Śv. Filip i jakov (koło Zadaru) do Karczewa (pod W-wą) 17,5 h.
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 21.03.2012 17:37

Tu zapytam, co byscie wybrali na nocleg gdzieś tak w obszarze Słowenii. Chcemy przejechać przez Austrie, dalej prze Słowenię i dojechać w rejon Peliesacza. Dalej jak do Słowenii nie dociągniemy. Proszę o poradę.
Bernard . :roll: :roll: :roll:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 21.03.2012 17:58

Vader
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vader » 14.04.2012 09:50

el_guapo napisał(a):
amirm napisał(a):
Wyjazd: 1/07 niedziela godzina 4.00 (rano)
Przyjazd i nocleg w Plitvicach ok 20.00 tego samego dnia.

W 2001 wyjazd z Janek o 4:15, ok. 7:00 w MD w Częstochowie, ok. 9:00 na Orlenie w Chałupkach. Po zdjęciach widzę, że z Wiednia wyjeżdżałem ok 15:30.

Przerwy dość częste, bo z dziećmi:
1. McDonald's Częstochowa ze 30-40min,
2. Za Wodzisławiem Śl. małe rzyganko ok. 15min
3. Chałupki - tankowanie ok. 25min
4. Bochumin - winietka ok. 5min
5. Breclav - papierosek ok. 15min
6. Wilfersdorf - winietka ok. 5min
7. McDonald's przed Wiedniem na A5 ok. 30-40min

P.S. Kluczem do sukcesu na "gierkówce" jest przejechanie rozbabranego odcinka PRZED rozpoczęciem prac przez sprzęt budowlany. Wyjazd z Wwy o 4:4:30 gwarantuje średnią na odcinku Mszczonków - Piotrków Tryb. w okolicy 60-70km/h

Na szczęście na gierkówce nie ma już wahadeł i 70 można jechać czasami nawet w dzień
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa: Warszawa Plitvice i dalej Dubrovnik - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone