Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa w Czechach - detale

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jard1972
Plażowicz
Trasa w Czechach - detale

Nieprzeczytany postnapisał(a) jard1972 » 14.07.2006 09:01

Witam !
Wybieramy się do Cro karawaną dwupojazdową (Citroeny Xantia zielona i Xsara srebrna) - pierwszy raz :D Jeden wózek wyrusza ze Zgorzelca (via Zawidów i Hradec Kralove), drugi natomiast z Wrocka via Boboszów i Lanskroun. Planujemy spotkać się w Svitavy i pociągnąć na południe do Brna. Takie są plany. Co istotne, jedziemy w niedzielę 16.07., wyruszamy rano, z Wrocka i Zgorzelca, ok. 10-11 (w sobotę wieczór wesele koleżanki - rzecz jasna o suchym pysku :cry: )
Mam kilka konkretnych pytań:
Biorąc pod uwagę dzień tygodnia i porę jazdy - czy jest rozsądna alternatywa dla wersji Sivitavy i dalej prosto na południe do Brna ? Zastanawiam się też, czy uniknąć Mikulova i pojechać na przejście Breclav/Reinthal ?
Ponadto - pi razy drzwi, jak daleko możemy rozsądnie, bez szczególnego napinania się, dojechać w niedzielę ? Jedziemy w okolice Omisu, więc jazdę przez Chorwację chciałbym zostawić na poniedziałek rano ... A może jakaś dobra dusza poleci mi ciekawe miejsce na popas gdzieś na początku Cro ?

Pozdro

Jard
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 14.07.2006 12:13

Jesli jest to możliwe rozważcie inne miejsce spotkania.
Nie ma sensu pchać się na Svitavy.
Z Wrocka albo przejście w Boboszowie albo w Głuchołazach (ja jechałem w tym roku przez Nysę i Głuchołazy) i dalej do Ołomunca - macie dwupasmową drogę do samego Brna. Nie bedziecie musieli tłuc się lokalnymi drogami.
W tym roku też wyruszałem z Wrocka - zabierałem kuzyna.
Wyjechaliśmy ok. 9-9.30 Przy naszej spokojniej jeździe (130-140 na autostradzie) i częstych postojach na kawkę i siusianko(dzieciaki) byliśmy w Hotelu tranzytowym w Podlehniku (niedaleko Ptuja w Słowenii ok. 10-15 km od granicy chorwackiej) ok. 22.00
jard1972
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jard1972 » 14.07.2006 12:36

Dzięki za info !
A co sądzić o kawałku południowym ? Jechać standardowo na Mikulov, czy spróbować Breclav/Rheintal ?
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 14.07.2006 16:44

Witam.
Właśnie dzisiaj wróciłem...Orebić,..w drodze do jechałem Olomuniec i pociągnąłem dalej ( bo droga była taka fajna)... do Bratyslavy, póżniej
odcinek do Wiednia jest dość ciasno i przez wiochy..ale wpadasz na S1 i omijasz cały Wiedeń..w Twoim przypadku ( chodzi o porę tygodnia ) chyba należy rozważyć taką trasę..tymbardziej że ciągniesz przyczepę.
Dokupisz tylko winetę na słowacje zaraz w budzie za przejściem.Drogę przez Svitawy też odradzam...właśnie ją wracałem..dzieciaki miały wymioty na odcinku przed granicą..jechałem póżniej na Boboszów.Zjazd i wjazd na górki serpentynami w ciasnych zakrętach..bez sensu..po 1500km
w aucie.
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone