Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa sprawdzona poszukiwana

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rav_72
Autostopowicz
Trasa sprawdzona poszukiwana

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rav_72 » 25.07.2010 20:57

W początkach sierpnia wybieramy się z rodziną dwoje dorosłych dwoje dzieci do Cro . jest to nasz dziewiczy wypad w te rejony, nawet nie mamy sprecyzowanej miejscowości do której jedziemy, czyli wyprawa w tzw. "ciemno". Żonie spodobała się jakąś miejscowość za Splitem.
Wyjeżdżamy z Radomia czy ktoś w skrócie podałby sprawdzoną trasę przez Słowację, Węgry ( nocleg nad Balatonem ) , i dalej następnego dnia .
Z góry dziękuję.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 25.07.2010 21:26

Witam jedź tak jak pokazuje Tobie mapa Google kierunek Budapeszt.
Nie kombinój z winietą choć można to objechać ale bez sensu miesięczna (bo nie wiem na ile jedziesz )kosztuje 9,9 euro. Winieta Węgierska 4 dniowa 7 euro wszytko to zakupisz na granicach lub wszystkich praktycznie CPNach.
Nocleg nad Balatonem u Pani Teresy 12 euro za osobę warunki wyśmienite to Polka od 40 lat tam mieszka. Jeśli to jedyny nocleg jaki planujecie to moim skromnym zdaniem nie wystarczy. Skoro wybieracie się w okolice Splitu ja polecam Riwierę Makarską od Brela począwszy po Dubrovnik.
Następnie juz tylko autostradami nad Adriatyk
Trzymajmy się waszego planu w okolice Splitu to może wam zając nawet 8-9 gdz różnie może być na autostradach i przerwy też muszą jakieś być, więc szukanie apartamentu w godzinach wieczornych nie wróży nic dobrego. Moja rada taka ja tak zrobiłem w czasie tegorocznych wakacji, z tym że nocowałem w Plitvicach. Dla ciebie radze zrobić tak Nocleg u Pni Teresy potem masz do pokonania przynajmniej 650 km minimum więc podziel sobie to tak aby w Okolicach do których chcecie jechać wstawić się około gdz 10-11 do południa. Ja swój nocleg przed wjazdem na wybrzeże miałem w miejscowości Skradin tuż przy wodospadach Krka za 40euro z dwiema sypialniami bardzo fajnie i czysto. Następnego dnia ruszycie koło godziny 8-9 i po 2 gdz będziecie na miejscu mogli szukać swojego wymarzonego miejsca. Pozdrawiam
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 25.07.2010 21:43

Witam wszystkich :D
Jestem tu nowy, choć , to forum studiuje już od dłuższego czasu.A wszytko to przez wyprawe :) na jaką się szykuje początkiem sierpnia do Chorwacji. To mój pierwszy wyjazd do tego kraju w związku z tym mam pytanie : czy mogą być kłopoty z noclegiem jeśli przyjadę tam w środku tygodnia ? Pytam , bo wiem , że turnusy trwają od soboty do soboty.
Z góry dzięki za odpowiedż:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.07.2010 21:53

bodi7 napisał(a):... turnusy trwają od soboty do soboty...

Ale to tylko z Funduszem Wczasów Pracowniczych, ale to się skończyło jakieś dwadzieścia lat temu.
Hibernowali cię? :lol:

Na wakacje dziś jedzie się jak komu pasi.
Nawet lepiej w środku tygodnia, bo w piątek, sobotę i niedzielę
to się mieszkańcy większych miast lubią przemieszczać i ruch się robi po drodze.
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 25.07.2010 21:57

weldon napisał(a):

Ale to tylko z Funduszem Wczasów Pracowniczych, ale to się skończyło jakieś dwadzieścia lat temu.

to się mieszkańcy większych miast lubią przemieszczać i ruch się robi po drodze.

hehe.... taki stary , to jeszcze nie jestem :D , ale dzięki za opowiedż :)
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 25.07.2010 22:05

Wybieram sie z Tarnowa w rejon Makarskiej. Trasa będzie przez Barwinek na Słowacje->Węgry->Chorwacja. Skorzystałem z michelin maps i zobaczę jak na tym wyjde :). Jak wyżej wspomniałem , to pierwszy wyjazd , więc może być ciekawie :D. Oczywiście po powrocie podzielę się z Wami wrażeniami z wyprawy :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.07.2010 22:11

Jedz na Chyzne,Sahy,Budapeszt,Split..od Budapessztu caly czas autostrada do Splitu...najgorszy odcinek to Polska,Slowacja do Budapesztu...
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 25.07.2010 22:21

Jeżeli planujesz nocleg na Balatonem to masz dwie główne opcje,
1. Droga E7 czyli Kraków-Chyżne-Sahy-Budapeszt- Balaton
2. trasa przez Rzeszów -Barwinek- Koszyce- Miszkolc Budapeszt itd

Jak będziesz nad Balatonem to tam już śmigasz , 6 godzin i jesteś w Splicie
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 25.07.2010 22:39

noyle napisał(a):Jeżeli planujesz nocleg na Balatonem to masz dwie główne opcje,
1. Droga E7 czyli Kraków-Chyżne-Sahy-Budapeszt- Balaton
2. trasa przez Rzeszów -Barwinek- Koszyce- Miszkolc Budapeszt itd

Jak będziesz nad Balatonem to tam już śmigasz , 6 godzin i jesteś w Splicie

Trasa bedzie bez noclegu , tylko przystanki na tradycyjne rozprostowanie kości ;). Widzę , że obie trasy są podobne w km i spotykają się przed Budapesztem, w którym planuje byc nocą. Przy dobrych układach w godzinach wczesno popołudniowych powinienem być na miejscu :)
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 26.07.2010 12:54

Haweł, wybiorę Twój wariant trasy : Tarnów->Kraków->Chyżne->Saha->Budapeszt->a po tem jak po sznurku:).Myslę , że w moim przypadku , to najbardziej optymalna trasa. W drodze powrotnej pojadę przez Barwinek , wtedy będę miał porównanie. Czytałem ,że kilku forumowiczów z naszego regionu tak jechało i sa zadowoleni , więc ja też bedę :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.07.2010 13:20

bodi7 napisał(a): Czytałem ,że kilku forumowiczów z naszego regionu tak jechało i sa zadowoleni , więc ja też bedę :)

Ale są też...........niezadowoleni :wink:
A może tak:?
Tarnów- Chyżne-Bratysława-Veszprem-Zagrzeb......itd....itd

Tarnów-Kraków...A4
Kraków-Chyżne..."zakopianka"
Chyżne-Zylina......jakimiś "pierdziółkami",ale spoko
:wink:
Zylina-Gyor.....autostarda
Gyor- Balaton droga 82 (spoko-loko :wink: )
a od Balatonu................srrrrrrrrrrrrru na sam dół....!!! :lol:

Wg mnie trasa na Sahy (w Słowacji) w rzeczywistości nie wygląda tak optymistycznie....Miałem "przyjemność" wracać kiedyś przez Sahy.Trafiło mi się kilka duuuuuuuuuuużych aut wiozących duuuuuuuuuuuże drzewa... :roll: Spróbuj to to tam wyprzedzić.. :cry:
Jechałem w dzień........ pewnie w nocy nie ma tego problemu.
Wg mnie "oszczędność 9,9 e na autostradzie w Słowacji to........żadna oszczędność.
No,ale to tylko moje zdanie... :oczko_usmiech:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 26.07.2010 13:58

anakin napisał(a):
Wg mnie trasa na Sahy (w Słowacji) w rzeczywistości nie wygląda tak optymistycznie....Miałem "przyjemność" wracać kiedyś przez Sahy.Trafiło mi się kilka duuuuuuuuuuużych aut wiozących duuuuuuuuuuuże drzewa... :roll: Spróbuj to to tam wyprzedzić.. :cry:

Tak naprawdę wąskim gardłem są Donovaly, ale to raptem 50 km Z Rużonberoka do Bańskiej Bystrzycy z czego tylko część trasy sprawia "trudności".
Nawet jak trafimy na konwoje to zamiast 35 minut pojedziemy 50.
Wiec strata raczej nieistotna.
Kilka razy w roku jeżdżę tamtędy do Budapesztu i te 4,5 godziny jest do przeżycia, zwłaszcza że nie mam alternatywy.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.07.2010 14:09

noyle napisał(a):Kilka razy w roku jeżdżę tamtędy do Budapesztu i te 4,5 godziny jest do przeżycia, zwłaszcza że nie mam alternatywy.

Zgadza się.Jeżeli ktoś MUSI do Budapesztu. :oczko_usmiech:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.08.2010 15:50

Rav_72 napisał(a):W początkach sierpnia wybieramy się z rodziną dwoje dorosłych dwoje dzieci do Cro . jest to nasz dziewiczy wypad w te rejony, nawet nie mamy sprecyzowanej miejscowości do której jedziemy, czyli wyprawa w tzw. "ciemno". Żonie spodobała się jakąś miejscowość za Splitem.
Wyjeżdżamy z Radomia czy ktoś w skrócie podałby sprawdzoną trasę przez Słowację, Węgry ( nocleg nad Balatonem ) , i dalej następnego dnia .
Z góry dziękuję.

To w końcu chcesz nocleg czy nie. O jakiej godzinie chcesz wyjechać skoro chcesz tam być w godzinach wczesno popołudniowych?
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 01.08.2010 16:03

weldon napisał(a):

A nam "kazano" pojawić się w sobotę. Bo turnus sie zaczyna na kempieObrazek

Buu......Obrazek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone