Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Słowacja Węgry Chorwacja ... pytanie o Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 15.06.2011 22:31

Witam.

Zdaję sobie sprawę, że pytam o Węgry jednak umieściłem ten temat w tym dziale jako integralna część wakacji jaką planuje spędzić w Chorwacji.

Mianowicie: Planujemy zrobić sobie mały odpoczynek i spacer w Budapeszcie. Za rejon obrałem sobie "Wzgórze Zamkowe". Wg planu do stolicy Madziarów zawitam około godziny 20-21. Moje pytanie brzmi. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pozostawieniem samochodu gdzieś w niedalekim rejonie wzgórza. Nie musi być bezpłatny (choć czytałem, że strefy parkowania są do 18:00), ważne żeby było blisko centrum, ponieważ chcemy obejść wzgórze, przejść mostem łańcuchowym porobić fotki i do samochodu w dalsza drogę. Przeraża mnie jednak trochę to centrum i w hybrydzie google zauważyłem, że pełno tam jednokierunkowych uliczek i ślepych dróg, a nie chciałbym pobłądzić.

Bardzo proszę o pomoc kogoś kto z doświadczenia zna sprawę i wie trochę więcej ode mnie, bo ja wiem tyle, że do stolicy wjadę trasą nr 2 potem mostem Margit Hid, potem dojechać do placu Moszkwa i albo Atilla ut albo Hattyu ... nie wiem tylko dokąd mogę wjechać autem, żeby mnie nie pogonili.

Napiszcie też czy wzgórze zamkowe to dobry i w miarę bezpieczny pomysł na wieczorny spacer:) czy na basztę rybacką przy kościele Macieja wejdę w nocy.

Z góry wielkie dzięki, jeśli ktoś mi coś skrobnie na temat ;) parkowanie dalej i jazda metrem odpada bo zajmuje sporo czasu ... a chcielibyśmy zaparkować w bezpiecznym miejscu obejsc sobie wzgórze powzdychać nad widokiem Parlamentu i w drogę w stronę Gorican :)
pozdrawiam

p.s Tomtom pokazuje mi parkingi niektore nawet w samym centrum jak parkolo disz ter / buszparkolo hunuad utca czy parkolo ontohaz utca tylko co to za parkingi i czy dojade do nich bezproblemowo jako turysta nie mieszkaniec centrum
drecher
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) drecher » 16.06.2011 17:08

Nie ma żadnych problemów ze spacerami o tej porze, bezpiecznie, spokojnie. Z aparatem wałęsaliśmy się po różnych uliczkach, tych bardziej znanych i tych mniej do późnych godzin nocnych. U nas w Warszawie, albo Krakowie bym tego nie zrobił. Co do parkingu koło wzgórza zamkowego to proponuję np.

1. Hunyadi Janos utca (ale tylko do pewnego momentu, bo zaczyna się dalej parking BUS i jest szlaban, ale jak się zapędzisz to można przed szlabanem spokojnie zawrócić)
2. Ponty utca
3. Pala utca
4. Fo utca

Może być różnie z miejscem bo to oblegane miejsce, ale jak nie to zawsze są miejsca przy promenadzie nad Dunajem przy Bem Rakpart.
Stąd masz 5-10 min wspinaczki i wychodzisz przy Baszcie rybackiej. Rewelacyjny widok na parlament, sam nie wiem czy lepszy w dzień czy w nocy.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.06.2011 19:07

Wcisnę swoje doświadczenia. Budapeszt odwiedzałem hmmm 5 krotnie raz nawet bazowałem tam 3 dni. Zauważyłem jedno na pewno po Budapeszcie coraz gorzej się jeździ (czytaj przybyło aut- oj przybyło!!!) :D Miasto odwiedzane na spacerki o różnych porach dnia i nocy. Z miejscem do parkowania tez różnie bywa, ale je się znajduje i to wcale nie muszą być parkingi. Interesuje cię wzgórze widok na parlament i odwrotnie. Jedź do miejsca które Cie interesuje od tak normalnie i szukaj tam na miejscu. czy to normalnie na ulicy, miedzy autami czy to na parkingu, nie zawracaj sobie tym głowy. Ja ostatnio znalazłem bez problemu i to w dzień miejsce na ul. Apród ulica, a i spacerkiem idąc w stronę mostu zauważyłem, że znacznie bliżej mogłem zaparkować tak wiec-spokojnie coś znajdziesz
Ps. 21 gdz Budapeszcie to ciągle duży ruch
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 18.06.2011 09:23

Wielkie dzięki za pomoc. O takie podtrzymanie na duchu mi chodziło :) JESZCZE 3 DNI !!!!!!!!!!!!!!!!!
Winhelm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winhelm » 18.06.2011 15:01

My pozostawiliśmy autko tuż pod górą Gellerta. Zobaczylismy wspaniałe widoki na Budapeszt i dalej spacerkiem na zamek. Powrót dołem do samochodu.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone