Witam.
Zdaję sobie sprawę, że pytam o Węgry jednak umieściłem ten temat w tym dziale jako integralna część wakacji jaką planuje spędzić w Chorwacji.
Mianowicie: Planujemy zrobić sobie mały odpoczynek i spacer w Budapeszcie. Za rejon obrałem sobie "Wzgórze Zamkowe". Wg planu do stolicy Madziarów zawitam około godziny 20-21. Moje pytanie brzmi. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pozostawieniem samochodu gdzieś w niedalekim rejonie wzgórza. Nie musi być bezpłatny (choć czytałem, że strefy parkowania są do 18:00), ważne żeby było blisko centrum, ponieważ chcemy obejść wzgórze, przejść mostem łańcuchowym porobić fotki i do samochodu w dalsza drogę. Przeraża mnie jednak trochę to centrum i w hybrydzie google zauważyłem, że pełno tam jednokierunkowych uliczek i ślepych dróg, a nie chciałbym pobłądzić.
Bardzo proszę o pomoc kogoś kto z doświadczenia zna sprawę i wie trochę więcej ode mnie, bo ja wiem tyle, że do stolicy wjadę trasą nr 2 potem mostem Margit Hid, potem dojechać do placu Moszkwa i albo Atilla ut albo Hattyu ... nie wiem tylko dokąd mogę wjechać autem, żeby mnie nie pogonili.
Napiszcie też czy wzgórze zamkowe to dobry i w miarę bezpieczny pomysł na wieczorny spacer:) czy na basztę rybacką przy kościele Macieja wejdę w nocy.
Z góry wielkie dzięki, jeśli ktoś mi coś skrobnie na temat parkowanie dalej i jazda metrem odpada bo zajmuje sporo czasu ... a chcielibyśmy zaparkować w bezpiecznym miejscu obejsc sobie wzgórze powzdychać nad widokiem Parlamentu i w drogę w stronę Gorican
pozdrawiam
p.s Tomtom pokazuje mi parkingi niektore nawet w samym centrum jak parkolo disz ter / buszparkolo hunuad utca czy parkolo ontohaz utca tylko co to za parkingi i czy dojade do nich bezproblemowo jako turysta nie mieszkaniec centrum