Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Śląsk - Marusici

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bracik001
Cromaniak
Trasa Śląsk - Marusici

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 06.01.2010 19:54

Witam,
Od tygodnia nic nie robię tylko czytam forum. Skutkiem tego czytania -jest rezerwacja pierwszego wyjazdu do Chorwacji. Do tego daleko, do Marusici.
Planuję trasę z noclegami tranzytowymi. Będę jechał z dziećmi. Proszę o informację jak? Węgry? Austria? Gdzie spać? itp. Na forum tyle tego jest, że trudno się zdecydować.

Pozdrawiam
Andrzej
początkujący cromaniak :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 19:58

bracik001 napisał(a):Witam,
Od tygodnia nic nie robię tylko czytam forum. Skutkiem tego czytania -jest rezerwacja pierwszego wyjazdu do Chorwacji. Do tego daleko, do Marusici.
Planuję trasę z noclegami tranzytowymi. Będę jechał z dziećmi. Proszę o informację jak? Węgry? Austria? Gdzie spać? itp. Na forum tyle tego jest, że trudno się zdecydować.

Pozdrawiam
Andrzej

O tym na forum jest ze 100 linków poszukaj w dziale FAQ
http://cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
bracik001
Cromaniak
Trasa Śląsk - Marusici

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 06.01.2010 20:06

Zgadzam się. Czytam od tygodnia różne wątki. Jak jechać, co zabrać, co zobaczyć co ...???
Dlatego proszę Was specjalistów o pomoc zamiast 100 linków może tak 20 góra 30.

Pozdrawiam
Andrzej
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 06.01.2010 20:24

Tydzien to mało jak chcesz zapewnic rodzinie przyzwoite wakacje ..wysil sie.Czytaj.Nikt nie bedzie dziesiatki razy pisał.TEMATY.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.01.2010 20:25

bracik001 napisał(a):Dlatego proszę Was specjalistów o pomoc zamiast 100 linków może tak 20 góra 30.

Przecież powyżej zebik podał Ci link do odpowiedniego działu FAQ z tematami w których znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 20:25

bracik001 napisał(a):Zgadzam się. Czytam od tygodnia różne wątki. Jak jechać, co zabrać, co zobaczyć co ...???

Pozdrawiam
Andrzej

Jak jechać:

Silesia - Bielsko-Biała - Zwardoń - Cadca - Żlina - Bratysława - Rajka - Csorna - Schombathely - Redic - Lendava - Mursco Sredisce - Cakovec - Varażdin - Zagrzeb - Sestanovac - Marusici

Gdzie spać - ze Ślaska to na raz wyjeżdżasz o 4 rano a na 23 jesteś w Marusici.

Co zabrać - pieniądze, dokumenty i dobry humor
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.01.2010 20:33

Zjazd do Marusici będziesz miał w Sestanovac

Jak najlepiej zjechać z autostrady do Stanici / Omis/ ?

Ułóż sam trasę - dokładnie miasta podaj - a wtedy może ktoś Ci ją skoryguje - podpowie - zaproponuje inny wariant - swój punkt widzenia, ale pamiętaj że każdy kierowca jest inny. Jeden pokona 1500km bez problemu, drugi woli dziwne skróty bo ma lęk przed autostradami. Komuś wystarczy w pierwszą stronę drzemka na tifon w Cro (np. mi) a drugi wybierze nocleg w hotelu. Jeszcze ktoś inny poleci Ci objazdówkę i termy na Słowacji czy Węgrzech. . . tak więc skreśl najpierw własną trasę a później z pewnością ktoś Ci ją pokreśli. :twisted:

zebik napisał(a):...wyjeżdżasz o 4 rano a na 23 jesteś w Marusici.

o 23.00 to tam już światła pogaszone. . może nie trafić. . . zresztą o tej godzinie Chorwaci już dawno śpią i nikt drzwi nie otworzy. :lool:
Ostatnio edytowano 06.01.2010 20:53 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 06.01.2010 20:39

bracik001 napisał(a):Zgadzam się. Czytam od tygodnia różne wątki. Jak jechać, co zabrać, co zobaczyć co ...???

Pozdrawiam
Andrzej

Andrzej zapewniam Cię, że tydzień to stanowczo za krótko :D Zakładam, że zarezerwowałeś apartament lub "coś innego" na okres letni (maj-wrzesień) zatem czasu masz duuuuużo... :wink: Proponuję poczytać więcej, zdiagnozować Twoje potrzeby, możliwości oraz oczekiwania, a zadając poźniej konkretne pytanie z pewnością nie zostaniesz bez odpowiedzi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 20:43

Witam i na początek gratuluję wyboru. Bardzo ładny fragment Chorwacji.
Odważna decyzja, gdyż dla wielu z cromaniaków dzieciaki oraz rodzaj wybrzeża w tym rejonie, to dwie rzeczy nie do pogodzenia. :)

bracik001 napisał(a):Planuję trasę z noclegami tranzytowymi. Będę jechał z dziećmi.

Myślę, że maksymalnie jeden nocleg w jedną stronę. Nie wiem jak się czujesz w nocy za kierownicą i w jakim wieku są Twoje dzieciaki.
Ja preferuję nocną jazdę, bez noclegu. Z Bielska wyjazd około 19-tej i na wczesne przedpołudnie na miejscu.
Oczywiście to indywidualna sprawa.

bracik001 napisał(a):Proszę o informację jak? Węgry? Austria? Gdzie spać? itp. Na forum tyle tego jest, że trudno się zdecydować.

Dlatego wybierz sam. Każdy ma tutaj swoje własne drogi i typy, przemyślenia, wyliczenia, objazdy płatnych odcinków itp.
Ja (nie polecając) jeżdżę zawsze (z jednym wyjątkiem) tą samą trasą Cieszyn, Olomouc, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor, Macelj, i chorwacką A1-ką do właściwgo zjazdu.
Ten jeden wyjątek to trasa przez Słowację - Zilina, Bratysława do Wiednia i dalej jak powyżej.

Pozdrawiam
Interseal M.
bracik001
Cromaniak
Trasa Śląsk - Marusici

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 06.01.2010 20:53

Dromader -myślę że w 100% masz rację. Ale wiesz jak to jest za pierwszym razem. Ten dreszczyk emocji. Chciałbyś wszystko wiedzieć od razu. Myślę, że im bliżej wyjazdu, tym będzie pojawiało się więcej wypowiedzi na forum.
Na pierwszy raz oglądając mapę, wpadła mi w oko trasa, z tego co widzę po kolejnych wpisach, najbardziej popularna: Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej A1 do celu. Nocleg tranzytowy w kierunku Chorwacji -Graz. W drodze powrotnej -Mikulov.
Pozdrawiam
Andrzej początkujący cromaniak :D
bracik001
Cromaniak
Trasa Śląsk - Marusici

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 06.01.2010 21:00

Interseal -też myślałem o nocnej jeździe bez noclegu. Wyjazd 23-24 w nocy. Zakładając 15 godzin jazdy, plus przerwy, przyjazd ok. 18.00. Dzieci 8 i 11 lat. Samochodem jeżdżę dużo, jednak obawiam się porannego zasypiania.
Andrzej :D
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 06.01.2010 21:04

Pozdrawiam
Andrzej

Bracik
wiem jak to jest na oczątku, wciągniesz się:)
Powiem jak ja jechałem i jak zamierzam.
Po pierwsze tak sobie policzyłem że najkożystniej (kwestia opłat, winiet, paliwa) jest jechać przez Słowację.
Ze śląska od siebie sunę na Cieszyn, przeskakuję do Żiliny i śmigam na dół aż do Bratysławy.
Wskakuję do Węgier i prosto w dół (ale nie autostradą) przez Szombathely, unikając okolic Balatonu. I przejście graniczne Lentelye, potem już bajeczna jazda po Chorwacji. (nie wgryzam się w szczegóły bo to zawsze trzeba ułożyć o swojemu:) )
Za pierwszym razem w Węgrzech poleciałem na Budapeszt - świetna trasa, tylko że nadłożyłem i to sporo:(
Co do noclegów - hm...
Tu jest co nieco o trasach:) http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=233 ... egi+trasie

Co do noclegu - nie mam nic sprawdzonego - po prostu jadę, staję na drzemkę i jadę. Sle wstukaj w opcji szukaj hasło tanie hotele, noiclegi na trasie i tym podobne, widziałem sporo.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.01.2010 21:05

bracik001 napisał(a):Nocleg tranzytowy w kierunku Chorwacji -Graz.

http://www.oekotel.com/cms/index.php?op ... &Itemid=19
Koniecznie dużo wcześniej zarezerwować!!! Śniadanie jest o 7.00, a o 10.00 witają korki na autostradzie w Cro :twisted:

bracik001 napisał(a):W drodze powrotnej -Mikulov.

Mikulov - nocleg w drodze do Cro

:oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 06.01.2010 21:06 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 06.01.2010 21:05

bracik001 napisał(a):Dromader -myślę że w 100% masz rację. Ale wiesz jak to jest za pierwszym razem. Ten dreszczyk emocji. Chciałbyś wszystko wiedzieć od razu. Myślę, że im bliżej wyjazdu, tym będzie pojawiało się więcej wypowiedzi na forum.
Na pierwszy raz oglądając mapę, wpadła mi w oko trasa, z tego co widzę po kolejnych wpisach, najbardziej popularna: Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej A1 do celu. Nocleg tranzytowy w kierunku Chorwacji -Graz. W drodze powrotnej -Mikulov.
Pozdrawiam
Andrzej początkujący cromaniak :D

Wiem Andrzej jak to jest :oops: Dlatego traktuj proszę mój post tylko jako poradę :!: :lol: :wink:
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 21:14

U mnie masz ze zdjeciami z każdego zakrętu ;)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25935&start=0
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone