Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Śląsk - Marusici

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 14.01.2010 21:06

JacYamaha napisał(a):
ghorgh napisał(a):Widziałem gdzieś na forum linka do informacji o tunelu w Zawardoniu, ale nie moge się doszukać ponownie...
Czy ktoś może podrzucić? Dziekuję...

forum/viewtopic.php?p=465556#465556

Ależ ze mnie d... :)
sam pod tym robiłem wpis:)
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 16.01.2010 21:51

Witam,
Znalazłem w necie informację w sprawi autostrady D5 Drasenhofen-Vien.
Planowany termin zakończenia 2013. Jeszcze musimy troszkę poczekac :cry:
Zdjęcia z /de.wikipedia.org

Obrazek

Obrazek

ten odcinek znają wszyscy którzy jechali do Wiednia :D

Obrazek

Ten odcinek chyba wkrótce oddadzą

Obrazek

Pozdrawiam
Andrzej
Jak ktoś ma inne wiadomości,
to niech da znać :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.01.2010 10:54

Z tego co wyczytałem na Austriackich, autostrada A5 (Nordautobahn) budowana jest w dwóch odcinkach. Pierwszy (Schrick-Eibesbrunn) zaczyna się mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Mikulovem a Wiedniem i on według planów ma być otwarty "na początku roku 2010" (podobno w lutym). Drugi (Drasenhofen-Schrick), budowa ma się rozpocząć w 2011, a oddany ma być w 2013/2014.
Jeżeli ktoś ma jakieś nowsze informacje , najlepiej "naoczne", to proszę o wpis :D
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.01.2010 11:40

Razem z odcinkiem A5 w 2010roku ma zostać otwarty odcinek drogi szybkiego ruchu S1 od węzła Eibesbrunn (A5-S1), przez węzeł Süßenbrunn (S1-S2) do węzła Korneuburg (S2-A22). Czyli nareszcie mijamy wjazd do Wiednia drogą B7.
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 19.01.2010 22:29

Witam,
Czy można prosić o wariant z Bratysławy do autostrady A2 Wiedeń-Graz :?:
Rozważam taki wariant. Tam też podobno coś nowego wybudowali :?:
Andrzej
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 26.01.2010 15:09

Zastanawiam się właśnie - ze Śląska przez Austrię? Mnie się jakoś nie kalkuluje, ale może nie znam wszystkich "dobrodziejstw" takiej trasy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.01.2010 20:52

ghorgh napisał(a):Zastanawiam się właśnie - ze Śląska przez Austrię? Mnie się jakoś nie kalkuluje, ale może nie znam wszystkich "dobrodziejstw" takiej trasy.

Zależy z jakiego rejonu. Mnie trasa odpowiada w 100%.Ja do Chałupek mam 30km, tam już autostrada aż do Brna, potem ekspresówka i jakieś 20 km zwykłej drogi i jestem w Austrii. Jeżeli jeszcze otworzą te fragmenty o których pisałem wyżej, to bez jakiś 30km, w całej Austrii mamy autostradę. Opłaty za drogi też do przyjęcia, Czechy 350koron miesięczna, Austria 7,70euro 10-cio dniowa.
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 26.01.2010 22:26

Ja do Chałupek mam 70 km.
20 km w Czechach zwykłymi drogami i 30km w Austrii.
Jeszcze ok. 10 km Słowenia. Razem 130 km bez autostrad.
Czyli 10% trasy bez autostrady. :D
Myślę, że nie ma co się zastanawiać. :lol:
Andrzej
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 26.01.2010 22:45

OK.
Ale koszt w porównaniu z trasą Słowacja - Węgry - Słowenia - Chorwacja jest jednak wyższy.
Co do kilometrażu - z Żor na Pag ww trasą mogę zrobić poniżej tysiąca (tak mówi mi trasa w mapach google).
Na pewno dojazd przez Czechy Austrię jest szybszy.
Tylko że również droższy...
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 27.01.2010 10:39

bracik001 powiem tak w 2009r. byłem w Marusici jechałem przez Słowację , Węgry , na Chorwacji zajechałem najpierw na Plitvickie Jeziora zwiedzanie i wspaniały nocleg ze sniadaniem. Następnego dnia dojazd do Marusici. Wspaniała droga i też jechałem z 2 dzieci. Był to wyjazd w lipcu 2009r.
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 27.01.2010 12:09

Jestem może nie zbyt zdolny ekonmicznie i za 3000 nie uda mi się pojechać, ale jednocześnie z tzw "niższej półki" pochodzę :) więc licze dodatkowe koszty i km, coby na miejscy było jak najwięcej kunów do roztrwonienia :)
robsonr39
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsonr39 » 29.01.2010 19:21

bracik001 napisał(a):Witam,
Andrzej

Witam
Ja osobiście polecam trasę z Brna do Bratysławy autostradą D2 dalej A6 i A4 kierunek Wiedeń a następnie S1 do autostrady A2 na Graz i dalej Maribor , Zagrzeb , Split , Marusici. Dla mnie duży plus tej trasy to ominięcie Wiednia , choć trzeba wydać troszkę więcej kasy na winietkę Słowacką . Ale ja osobiście uważam , że na wczasy jedzie się raz w roku więc te 50 zł więcej w dwie strony da się jakoś przeżyć. W tamtym roku trasę z Wrocławia do Mimic (1 km od Marusici) tą właśnie drogą przejechałem spokojnie w 14 godzin. W tym roku wyjazd do Marusici znowu tą trasą .

Pozdrawiam :D
autko18
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) autko18 » 06.06.2011 22:57

robsonr39 napisał(a):
bracik001 napisał(a):Witam,
Andrzej

Witam
Ja osobiście polecam trasę z Brna do Bratysławy autostradą D2 dalej A6 i A4 kierunek Wiedeń a następnie S1 do autostrady A2 na Graz i dalej Maribor , Zagrzeb , Split , Marusici. Dla mnie duży plus tej trasy to ominięcie Wiednia , choć trzeba wydać troszkę więcej kasy na winietkę Słowacką . Ale ja osobiście uważam , że na wczasy jedzie się raz w roku więc te 50 zł więcej w dwie strony da się jakoś przeżyć. W tamtym roku trasę z Wrocławia do Mimic (1 km od Marusici) tą właśnie drogą przejechałem spokojnie w 14 godzin. W tym roku wyjazd do Marusici znowu tą trasą .

Pozdrawiam :D

Witam,
Mam prośbę mógłbyś opisać jak przebiega Twoja trasa ? Ile wynosi koszt winietek ? Planujemy ze znajomymi w tym roku jechać właśnie w tamte rejony, ale nie wiemy jaką trasę wybrać

Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Śląsk - Marusici - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone