Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Śląsk - Marusici

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 06.01.2010 22:02

Tak, relacja hepika to rzeczywiście kompendium praktycznej wiedzy w tym temacie. Przeczytałem i bardzo polecam :!:
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 07.01.2010 11:31

hepik napisał(a):U mnie masz ze zdjeciami z każdego zakrętu ;)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25935&start=0

Hepik, nie chcesz tego wydać w formie drukowanej? Może jeszcze będą inni chętni mający coś podobnego, mozna by się zorientować.
Potem druczek - można się zorientować - i nawet nie bardzo komercyjnie ale po prostu pomocniczo posprzedawać za koszt druku i przesyłkę:)
A może i komercyjnie? Była by konkurencja dla przewodników Pascala:)
Pzdr
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 10.01.2010 23:13

Do Czech wjechać lepiej przez Cieszyn, czy Chałupki/Bohumin? Podobno autostrada D1 jest już blisko polskiej granicy.
Pozdrawiam
Andrzej :D
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 11.01.2010 12:34

lepsze Chałupki, pusto i szybko, praktycznie już od granicy jest autostrada :)
tylko na moście granicznym nie można się za mocno rozpędzać, bo tuż za nim jest skręt w lewo na tą autostradę, inaczej pojedzie się pozwiedzać Ostrawę ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2010 13:18

wojtekant napisał(a):lepsze Chałupki, pusto i szybko,

To chyba porównujesz do Marszałkowskiej albo Alej Ujazdowskich .;)
Gdyby to ktoś napisał z tamtych okolic...
Totalne korki przy zjeździe z A-4 w Gliwicach na Rybnik,przejazd przez Rybnik(na rondkach może sie w głowie zakręcić)Wodzisław,małe wioski przy dużym tranzycie i jeszcze utrudnieniach w okolicach związanych z budową A-1...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2010 14:57

utrudnieniach w okolicach związanych z budową A-1...

Żeby było lepiej, najpierw musi być gorzej :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.01.2010 18:02

hepik napisał(a):
wojtekant napisał(a):lepsze Chałupki, pusto i szybko,

To chyba porównujesz do Marszałkowskiej albo Alej Ujazdowskich .;)
Gdyby to ktoś napisał z tamtych okolic...
Totalne korki przy zjeździe z A-4 w Gliwicach na Rybnik,przejazd przez Rybnik(na rondkach może sie w głowie zakręcić)Wodzisław,małe wioski przy dużym tranzycie i jeszcze utrudnieniach w okolicach związanych z budową A-1...

Nie trzeba jechać przez Rybnik-Wodzisław, można z A4 zjechać następnym zjazdem (zjazd302 Kędzierzyn, Racibórz), kierować się na Racibórz, a potem Chałupki. Od zjazdu z A4 do granicy można spokojnie w 45 minut zajechać, a jedyne miasto po drodze to Racibórz. Po Czeskiej stronie autostrada gotowa aż do Brna.
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 13.01.2010 13:21

Widziałem gdzieś na forum linka do informacji o tunelu w Zawardoniu, ale nie moge się doszukać ponownie...
Czy ktoś może podrzucić? Dziekuję.
Bo o ile mi wiadomo i z tego co widziałem na skysrap... (ok nie dokończę, żeby nie reklamować "obcych":) ) to już można śmigać tylko ze nie wiem czy jest wahadełko czy normalnie i jak po stronie słowackiej, dojazd do autostrady w Żilinie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.01.2010 13:44

ghorgh napisał(a):Widziałem gdzieś na forum linka do informacji o tunelu w Zawardoniu, ale nie moge się doszukać ponownie...
Czy ktoś może podrzucić? Dziekuję...

forum/viewtopic.php?p=465556#465556
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 13.01.2010 20:43

Co z odcinkiem Brno -Wiedeń :?:
Podobno budują autostradę :D
Pozdrawiam
Andrzej
sasza233
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasza233 » 13.01.2010 20:58

:)
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 14.01.2010 11:51

wojtekant napisał(a):lepsze Chałupki, pusto i szybko, praktycznie już od granicy jest autostrada :)
tylko na moście granicznym nie można się za mocno rozpędzać, bo tuż za nim jest skręt w lewo na tą autostradę, inaczej pojedzie się pozwiedzać Ostrawę ;)

Jeżeli chodzi o pusto i szybko, to polecam Zebrzydowice (Marklowice Grn.)/Petrovice u. Karvine.
Niedaleko Jastrzębia Zdroju.
Dojazd - mozna lecieć Wiślanką i w Pawłowicach zjechać, kierując się na jastrzębie, i albo przez Jastrzębie, albo boczkiem do samej granicy. Można też smigać od strony Rybnika czy Żor przez Jastrzębie właśnie.
Potem jest dalej do D1 niż z Chałupek, ale jak na moje oko - dojazd lepszy. To oczywiście opcja dla jadących przez Czechy.
Ja osobiście wybieram Słowację i ostatnio jechalem przez Cieszyn Boguszowice, bylo ok. Teraz chcę spróbwać albo Zwardoń (choć z Żor to może niekoniecznie dobry pomysł) albo Leszna Górną (można trochę obciąć Czechy), albo jak było wcześniej - Cieszyn.
Wszystko tez zależy od pory dnia.
Przejazd przez Rybnik rondami też nie nastręcza problemów wieczorem, choć za dnia i t szczególnie jak był remont aul. Wyzwolenia, było gdzie postać:)
panpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) panpio » 14.01.2010 16:30

Witajcie !
Do Chorwacji jechałem dopiero trzy razy. Za każdym razem była to inna trasa i różne warianty noclegu .
1) do Novi Vinodolski przez Czechy,Austrię i Słowenię z noclegiem w Austrii a w powrotnej drodze w Czechach .Oba w samochodzie na parkingu (pięć osób w tym troje dzieci ).Ekonomicznie ale masakra po dotarciu na miejsce i tak trzeba było odespać . Serdecznie nie polecam !!
2)do Rogożnicy przez Słowację i Węgry nocleg na Słowacji w Dunajskiej Stredi (ciężko było znależć ) a z powrotem nad Balatonem ( spory wybór ). Dla mnie wariant OK.
3) ponownie Rogożnica przez Słowację i Węgry ale postanowiłem jechać bez spania-totalna porażka . Nie poruszam się rakietą więc droga zajęła mi ok 21 godzin i byłem na miejscu o trzeciej nad ranem i co miałem budzić sympatycznych gospodarzy ? nie! no to drzemka . Drogę powrotną zaplanowałem już z noclegiem nad Balatonem .Bajorko straszne ale ludzie sympatyczni ("cudowny język") , wyśmienite jedzonko i bardzo ładne miasteczka .
Reasumując preferowany przeze mnie wariant to trasa przez Słowację i Węgry (przez Budapeszt ) nocleg w obie strony nad Balatonem
Jacek2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek2 » 14.01.2010 18:07

bracik001 napisał(a):Do Czech wjechać lepiej przez Cieszyn, czy Chałupki/Bohumin? Podobno autostrada D1 jest już blisko polskiej granicy.
Pozdrawiam
Andrzej :D

Wszystko zależy z której częsci SILESI jesteś!?Ja z Tarnowskich to nigdy bym się nie pchał na Czechy tylko Cieszyn i Zylina,a potem to zależy czy oszczędniej przez Węgry,albo na luzie i szybko A+SLO(koszty winiet).Też byłem w zeszłym roku w Marusici ale jechałem rekraacyjnie przez Chyżne + Budapeszt(20h bez noclegu,ale z przerwami),a wracałem przez I( Rijeka Triest Udine) +nocleg w A i powrót przez SVK(razem 36 h).A nawiasem mówiąc MARUSICI-świetny wybór, a wiek twoich dzieci nie powinien być problemem na tamtejsze zejscia i plaże-ALE uważać nie zawadzi! POZDRAV :D
smolaka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smolaka » 14.01.2010 20:11

Witam, ja w Marusici byłem już dwa razy z dziećmi 3 i 10 lat. Bez problemu pokonały tę trasę. Jeżeli chodzi o trasę to jeżdżę najktótszą trasą przez Słowację, Węgry (86) i Chorwacja. Jeżdże z Płocka (ok. 1500 km) wyjeżdżam ok. 7-ej rano i staram się dojechać jak najdalej. Krótka drzemka w aucie nad ranem (ok. 2-ej, 3-ej) na stacji paliw przy autostradzie w Chorwacji i rano jesteśmy w Marusici. Kwatera i plaża, plaża, plaża ... . Nie ma co kombinować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Śląsk - Marusici - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone