Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa SLĄSK - BRELA (Makarska Riwiera)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
relaks5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) relaks5 » 20.03.2011 16:21

Podobny mam problem pierwszy raz jadę i tak myślę że warto było by chociaż ominąć autostrady w Słowenii bo drogo ale jak czytam forum to myślę że do sierpnia dam radę ustalić jakąś trasę.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 21.03.2011 09:55

Zajrzyj tutaj -> https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30712
Ja w ten sposób jechałem i naprawdę jedynym wrzodem na tylku europejskich tras jest niestety Polska. W tym roku pojadę w ten sam sposób. Trasa 86 wg mnie nie jest taka tragiczna jak niektórzy "ją malują". Może dlatego ze w okolicy mam gorsze drogi ;)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 21.03.2011 12:19

erci napisał(a):Zajrzyj tutaj -> https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30712
Ja w ten sposób jechałem i naprawdę jedynym wrzodem na tylku europejskich tras jest niestety Polska. W tym roku pojadę w ten sam sposób. Trasa 86 wg mnie nie jest taka tragiczna jak niektórzy "ją malują". Może dlatego ze w okolicy mam gorsze drogi ;)

To jest normalna trasa w szczególnosci jak wyruszysz pod wieczór w sobotę tak jak ja z Rybnika,Nawet myślałem by Węgry przelecieć autostrada ale jak wyjedziesz po 19 to Wegry przejeżdżasz nocą i jest pusto po drodze mozesz nawet zrobić zakupy w Tesco w Szombatehely.W zesłym roku remontowali w paru miejscach drogi ale wracałem w dzień i to w tygodniu i o dziwo bardzo płynnie te trase przejechaliśmy. A przy okazji parę Euro zaszporujesz nie płacac za winiety w Austrii i na Słowenii.Płacisz tylko za autostrady na Słowacjii.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 24.03.2011 13:17

Zwardoń - Żilina - Bratysława - kierunek Węgry do zjazdu w trasę 86 do Zalaegerszeg kierunek stare przejście w Letenye i Croatia droga w nocy bezproblemowo przez Węgry sie jedzie ps mieszkam w okolicach Bielska-Białej
gulo76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gulo76 » 28.03.2011 13:44

Bercikrsl napisał(a):Zwardoń - Żilina - Bratysława - kierunek Węgry do zjazdu w trasę 86 do Zalaegerszeg kierunek stare przejście w Letenye i Croatia droga w nocy bezproblemowo przez Węgry sie jedzie ps mieszkam w okolicach Bielska-Białej

Cześć podaj jakieś namiary my też jedziemy z Czechowic gg 11551733
mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Mozemy się spotkac i pogadac :) pozdrawiam
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 12.04.2011 11:08

Mnie by interesowała droga już na miejscu, jadąc do końca autostradą mamy góry do pokonania i robimy kupę kilometrów aby dostać się na Rivierę .
Chodzi mi tu o dojazd do miejscowości położonych na południe od Makarskiej, podobno budują jakiś tunel ale jadę w maju i pewnie będzie jeszcze nieczynny.
Jaki zjazd -dojazd polecacie?
Poozon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poozon » 14.04.2011 16:12

joajer napisał(a):Mnie by interesowała droga już na miejscu, jadąc do końca autostradą mamy góry do pokonania i robimy kupę kilometrów aby dostać się na Rivierę .
Chodzi mi tu o dojazd do miejscowości położonych na południe od Makarskiej, podobno budują jakiś tunel ale jadę w maju i pewnie będzie jeszcze nieczynny.
Jaki zjazd -dojazd polecacie?

Polecam zjazd na Split, nie polecam zjazdu na Omis. Tylko tymi zjazdami jechałem w tamtej okolicy.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 14.04.2011 18:50

Dlaczego nie na Omiś?
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 14.04.2011 18:57

Zjazd w Śestanovac przed Makarską jest OK ! i sama droga dalej również .
Polecam
Poozon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poozon » 15.04.2011 09:09

joajer napisał(a):Dlaczego nie na Omiś?

Wąska i kręta droga, wiele miejsc gdzie zaraz przy krawędzi drogi zaczyna się kilkumetrowa "przepaść". Po kilkunastu godzinach jazdy po komfortowej autostradzie jest to średnia przyjemność.

Pozdrawiam,

Paweł
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 15.04.2011 09:51

Nie słuchaj. Wal śmiało do Sestanovac jest wszystko jak w najlepszym porządku wybudowano go dla ludzi a nie dla wariatów. Jakby jadranka była mniej kręta i męczyć się od Splitu.
Wracając do Sestanovac warto tuż przed samym wyjazdem zorientować się jak sprawa się ma na ten rok. Ponieważ w zeszłym roku zjeżdżając tam do Breli, autostrada prowadziła dalej i jechały nią auta też dalej. Może a rusz jakieś 20km-30km więcej już jest.?
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 15.04.2011 10:24

consett-zainspirowałeś mnie -przeczytałam od dechy do dechy wszyskto co napisałeś o dzielnicy Jakirusa /dojazd,plaże ,bajeczne widoczki/,i wybieram się do Breli w połowie czerwca z wydrukowanym przez ciebie opisem dojazdu :lol:
jak cos bedzie nie tak to ja cię znajdę w Grudziadzu/mieszkałam tam przez pierwsze 22 lata zycia/
pozdrawiam Marytka
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 15.04.2011 10:27

Omiś w sezonie to jeden wielki korek :)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 15.04.2011 17:28

Nie jadę w sezonie, a serpentyny i przepaście mile widziane.
Aby tylko za dużo kilometrów nie nadrobić, więc którędy?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.04.2011 20:56

Jadąc na Sestanovac nie nadłożysz km :!: a trasę skrócisz o prawie 1 h
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi