Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Rzeszów (Kraków) - Wenecja, proszę o poradę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 05.07.2006 07:53

Cześć
W tym roku zdecydowaliśmy się poprzedzić nasz pobyt w Chorwacji kilkudniowym pobytem w północnych Włoszech (okolice Wenecji). Chciałbym abyście mi doradzili w sprawie trasy.
Do tej pory zawsze jechałem z Rzeszowa przez SK, HU (Budapeszt) i chorwackimi autostradami w okolice Zadaru/Splitu. Trasę znam dobrze, wiem czego mogę się na niej spodziewać.
Tym razem wiele wskazuje na to, że lepiej byłoby pojechać przez Słowację (Czechy) i Austrię wprost do Włoch.
Ja jednak kompletnie nie mam czasu na przygotowywanie się do całkiem nowej trasy (autostrady, winiety, praktyczne porady itp.), rozumiecie - sprawy zawodowe i inne nie zostawiają mi za dużo czasu, a wyjazd za 1,5 tygodnia. Zastanawiałem się czy nie pojechać dotychczasową trasą z Rzeszowa przez Budapeszt do HR (Gorican) a następnie nie odbić zachód przez Lublanę do Włoch.
Napiszcie co o tym myślicie. Czy kombinowalibyście tak, czy raczej pojechali tak jak pokazuje viamichelen przez Austrię?
Proszę o porady praktyków, którzy mieli podobne dylematy. Za linki do automapy i inne odpowiedzi, które nie pomogą mi przesunąć się do przodu w dezycji raczej podziękuję.

PS
Nie muszę jechać z Rzeszowa. Istnieje również opcja wyjazdu z Krakowa.
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 05.07.2006 07:59

Kraków - Bielsko Biała - Cieszyn - Jablunkov - Cadca - Zilina - Bratislava - Wien(boczkiem S1) - Graz - Klagenfurt - Udine - Venezia

Winietki:
Słowacja: 150 kron/7 dni 300koron/miesiąc
Austria: 7.6 euro/10 dni
Włochy: płatny odcinek Tarvisio - Venezia/inne zjazdy, gdzie potrzebujesz - ok. 8 - 10 euro

Trasa przyjemna, szybka, z pięknymi widokami(Graz - Klagenfurt - Udine)
Łatwe ominięcie Wiednia nową drogą ekspresową S1. Pozdrawiam!!!

RBK
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 05.07.2006 08:21

Ile orientacyjnie trzeba czasu na przejazd tą trasą. Będę jechał przyzwoitym autem osobowym, ale jasne jest że bez szaleństwa (wiadomo - austriacka policja).
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 05.07.2006 19:16

Proszę o więcej informacji.
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 05.07.2006 19:36

To zależy od warunków. Ja jeżdżę z przyczepą, to zajmuje mi około 2 dni, może nawet 3, bo zwiedzam jescze zawsze coiś po drodze:). Ale tak 14 godzin to myślę, ze spokojnie. Pozdrawiam1!!
RBK
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.07.2006 20:20

RBK napisał(a):Kraków - Bielsko Biała - Cieszyn - Jablunkov - Cadca - Zilina - Bratislava - Wien(boczkiem S1) - Graz - Klagenfurt - Udine - Venezia

Jeżeli z Krakowa do Bratysławy to albo p. Chyżne albo Zwardoń.
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 11.07.2006 17:01

zmienil mi sie zupelnie teraz profl trasy i bede ruszal wlasnie z Krakowa, zdecydowalem sie wstepnie na Chyżne, pozniej na SK :
Dolny Kubin - Martin - Prievidza - Partizanske - Topolcany - Nitra - Sered - Bratysława

I mam dwa pytanka.

1) jechal ktos ta trasa ?
2) gdzie dokladnie jest przejscie w Bratysławie z Austria ?
3) Tak skonstruowalem trase, zeby nie placic za winiety, dlatego chcialbym sie upewnic u kogos z Was ;]
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 11.07.2006 18:11

Fatboy napisał(a):zmienil mi sie zupelnie teraz profl trasy i bede ruszal wlasnie z Krakowa, zdecydowalem sie wstepnie na Chyżne, pozniej na SK :Dolny Kubin - Martin - Prievidza - Partizanske - Topolcany - Nitra - Sered - Bratysława
I mam dwa pytanka.
1) jechal ktos ta trasa ?
2) gdzie dokladnie jest przejscie w Bratysławie z Austria ?
3) Tak skonstruowalem trase, zeby nie placic za winiety, dlatego chcialbym sie upewnic u kogos z Was ;]

Ad. 2. W Bratysławie są 2 przejścia z Austrią: Petrżalka/Berg i Jarovce/Kitsee.
Ad. 3. Jeżeli masz zamiar jechać z Nitry drogą R 1, to na niej też obowiązuje winieta.
Btw, po co to kombinować, kiedy miesięczna winieta kosztuje 300 koron. Czy jest to faktycznie taka wielka oszczędność?
Popatrz zresztą sam:http://www.supernavigator.sk/navigator/, a tutaj słowackie drogi, na których obowiązują winiety.
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 11.07.2006 18:57

Wielkie dzieki za linki, widze ze faktycznie nie ma sensu sie silic na wyszukiwanie trasy bez winietki. teraz pozostanie mi tylko obczaic trase, zeby wbic sie na autobane

pozdrawiam
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 11.07.2006 21:16

Krystek-piszesz, ze w Bratysławie są 2 przejścia z Austrią: Petrżalka/Berg i Jarovce/Kitsee.
Podpowiedz mi, czy w Bratyslawie sa w jakis sposob przy wyjezdzie z miasta oba przejscia oznakowane.Chce trafic na to, z ktorego dostane sie do Schwechat i skret na S1.Czy wystarczy, ze pcham sie caly czas E58/61?
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 11.07.2006 21:43

w poprzednim roku jechalem do Belgradu i w Bratysławie trzeba cały czas trzymac sie prawego pasa, bo oznaczenia byly wtedy kiepskie, na dodatek robili drogi na dojazdach i liczne zwezenia byly, a wciskanie sie pomiedzy dzikich kierowcow tirów nie jest zabawne :x

btw po co chcesz jechac do Wiednia, skoro mozna bryknac z Kitsee na Eisenstadt i pozniej wbic sie juz na autobane w okolicach Wiener Neustadt ?
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 12.07.2006 06:12

Witam.
Fatboy napisał(a):btw po co chcesz jechac do Wiednia, skoro mozna bryknac z Kitsee na Eisenstadt i pozniej wbic sie juz na autobane w okolicach Wiener Neustadt ?

Dlatego, że jest nowa obwodnica Wiednia - S1 - od strony lotniska Schwechat
Napisał też o niej RBK
Pozdrawiam : Marian
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 12.07.2006 06:21

o z rzeszowa :) ja też jade z rzeszowa :) i też chce zwiedzić wenecje :)
Ale to w drodze powrotnej.
Może ktoś podzieliby sie rada jak najlepiej wjechać gdzie przyparkować na jednodniowe zwiedzanie ???

Serdecznie pozdrawiam.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 12.07.2006 06:43

Gosiek napisał(a):Krystek-piszesz, ze w Bratysławie są 2 przejścia z Austrią: Petrżalka/Berg i Jarovce/Kitsee.
Podpowiedz mi, czy w Bratyslawie sa w jakis sposob przy wyjezdzie z miasta oba przejscia oznakowane.Chce trafic na to, z ktorego dostane sie do Schwechat i skret na S1.Czy wystarczy, ze pcham sie caly czas E58/61?

W Twoim przypadku musisz kierować się na przejście Petrżalka/Berg tzn. w Bratysławie kierować się na Wiedeń, czyli jak napisałeś E 58- trzeba odpowiednio wcześniej zjechać z D61 (autostrada przechodząca przez Bratysławę-patrz linki do map). Ale nawet jeżeli dojedziesz do Jarovce/Kittsee, to po minięciu granicy, na pierwszym skrzyżowaniu należy skręcić w prawo, o ile pamiętam na drogowskazie jest : Berg/Kittsee(w prawo) i Eisenstadt (w lewo).
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 12.07.2006 07:10

Fatboy napisał(a):btw po co chcesz jechac do Wiednia, skoro mozna bryknac z Kitsee na Eisenstadt i pozniej wbic sie juz na autobane w okolicach Wiener Neustadt ?

po to chce ze ciekawa baba jestem i lubie jezdzic nowymi drogami :) droge o ktorej piszesz znam, a ta nowa rowniez nie jade do Wiednia tylko skrecam wczesniej na S1 i omijam obwodnice, tzn wlasnie mam taki zamiar zeby sprawdzic.Wszyscy to tak tu chwala ze w koncu tlok sie na niej zrobi:)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone