Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Ruda Śląska - Senj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mody
Plażowicz
Trasa Ruda Śląska - Senj

Nieprzeczytany postnapisał(a) mody » 21.03.2011 20:56

Witam wszystkich,wybieramy się w 3 pary w sierpniu do miejscowości Senj w Chorwacji.Wszystkie mapy sugerują trasę,przez:
Rybnik
Ostrawa
Olomouc
Wiedeń
Graz
Maribor
Zagrzeb
No i Senj
Pare lat temu jechaliśmy na Cieszyn,Żyline i przez Węgry,bo wychodziło czasowo podobnie i odeszły opłaty w niektórych krajach-dużo było nieskączonych autostrad,z tąd taki wybór
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie,jak jechać i dlaczego tak,to bardzo proszę o podpowiedzi.Zależy (poprawiłem żono) nam głównie na czasie podróży ze względu na roczne i 3 letnie dziecko.
Planuje jechać przez Cieszyn Żylinę i Ostrawę a dalej jak wyżej
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.03.2011 21:04

mody napisał(a):Planuje jechać przez Cieszyn Żylinę i Ostrawę a dalej jak wyżej
A po co kółko robić?
Z Zyliny od razu na Bratysławę .
.....i dalej tak jak piszesz

Wiedeń
Graz
Maribor
Zagrzeb
No i Senj :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2011 21:17

mody
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mody » 21.03.2011 21:32

maniust napisał(a):
mody napisał(a):Planuje jechać przez Cieszyn Żylinę i Ostrawę a dalej jak wyżej
A po co kółko robić?
Z Zyliny od razu na Bratysławę .
.....i dalej tak jak piszesz

Wiedeń
Graz
Maribor
Zagrzeb
No i Senj :wink:

No o to mi chodziło,może źle sprecyzowałem
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 22.03.2011 15:21

Jak pisałeś wcześniej również przez Węgry możesz jechać faktycznie mniejsze opłaty a jak jedziecie rozumie przez noc a dzieci Wam śpią to polecam osobiście zawsze tnę 86 i dla mnie luzik a czasowo różnica niewielka
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.03.2011 20:55

Ilu forumowiczów, tyle zapewne opinii... Ja preferuję trasę zbliżoną do tej, którą linkuje hepik, czyli Węgry. Ostatnio jechałem (też z Rudy :D ) przez Bielsko, Zwardoń, Żylinę, Bratysławę i dalej 86 przez Węgry. Najgorsze odcinki to Katowice-Bielsko i później przed granicą Słoweńską parę wahadełek. Może w tym roku już skończą remonty i będzie ok.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 22.03.2011 22:58

Można i tak : (jade z Chorzowa) Wiślanką przed Ustroniem skręcam na Leszną Gorną kałek przez Czechy do Cadcy (Słowacja) dalej normalnie autostrada do Bratysławy wjazd na Węgry i 86-ką ale w Kormend wlewo na Nagykanizsa i granica Hu- Cro w Letenye gdzie bezpośrednio wjeżdzam na chorwacką autoceste. Odcinek Kormend - Słowenia jest najgorszy z całej 86-ki. Moja trasa może trochę dłuższa, ale odpada omijanie Słoweńskiej autostrady.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 23.03.2011 07:38

jacek77 napisał(a): Moja trasa może trochę dłuższa, ale odpada omijanie Słoweńskiej autostrady.

Ale dochodzi omijanie węgierskiej ;)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.03.2011 07:45

Ja od siebie dodam tylko to - przerabiałam wariant Czechy i wariant Słowacja. W tym roku stanowczo omijam autostrady w Czechach. Po półgodzinie dźwieków typu dudu dudu dudu dudu po ichnich 'płytowych' autostradach miałam dość a to dalej trwało i trwało.

W tym roku na pewno Sławacja a potem do zasanowienia czy Austria czy Węgry, a może i to i to ;)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 23.03.2011 08:50

w ub . roku jechałem nocą ....Cieszyn , Żylina Bratysława,....86( za TIRem a ten jechał 90-100 więc było szybko i czas przejazdu krótki ---) Redis,SLO i HR--- AUTOSTRADA wracałem w dzień i w HR do końca autostradą , granica z H - LETENYE ,, Nagykanizsa--- (74) -- KORMEND ( chyba trochę dalej ale chciałem uniknąć tzw mijanek na 86) ,---dalej 86 -- SK,-- PL
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2011 09:28

Jeżeli pojedziesz z Rudy pod wieczór to bez żadnych problemów Węgry a odcinek w Słoweni autostrady jadąc przez Mursko Średisce jest dla sam. osobowych bezpłatny zresztą to tylko parę kilometrów.Po co chcesz się pchać na Rybnik jak masz aufostradę na razie bezpłatną do Zor i potem na Cieszyn i tak jak opisuje Hepik dalej.W mostach w Jabłonkowie kupisz na granicy winiete na Słowacje i masz spokój aż do Chorwackich autostrad z opłatami,jedynie tylko nie przegap zjazdu na 86. :!: u madziarów.
Miłych wakacji Ci życzę ja już będę wtedy po :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 06:19

czekor68 napisał(a):J a odcinek w Słoweni autostrady jadąc przez Mursko Średisce jest dla sam. osobowych bezpłatny zresztą to tylko parę kilometrów.

A cos na poparcie tej tezy,bo wydaje sie dosyć rewolucyjna?
Czyżby opisy wszystkich rondek,poczynajac od tego granicznego były niepotrzebne?

PS
A mnie się mijanki na 86 podobały.Spokojnie można sobie kości rozprostować,papierosa wypalić na świeżym powietrzu,pogawedkę uciac z tirowcami ,dokładnie policzyc ilu ich mamy do wyprzedzenia,gdy najdzie nas fantazja i ochota na odrobinę adrealiny ;)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.03.2011 11:56

Hepik nas poloków cechuje ze choćby było wszystko zicher to i tak ktoś bydzie narzykoł.Teraz pewnie już nawet tyle tych wachadeł nie będzie i o wiele lepiej się pojedzie .Przez austrię napewno nawet czasowo za duzo sie nie zaoszczędzi a bynajmniej w keszeni zostanie na rakije i Karlovacko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 14:37

W kapsie,czekor,w kapsie ;)
Wydatek na madziarską winietę w sumie nieduży,tyle,ze nadkładamy sto km z hakiem i czasowo wychodzi dokładnie tyle samo co 86-stką.
Może dla tych co jadą na noc autostradą bezpieczniej ,tylko pierońsko nudno te 1000km(pi razy drzwi) samymi autostradami ;)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 25.03.2011 16:58

Nie chca hepik yno po naszymu sam godać bo bydą zarozki halatać inni ze nie wiedzą o czym my rozprowiomy tu na forum .
Pozdrowienia z Rybnika-Kamienia :P
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone