Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez z Kłodzka przez Brno i Wiedeń - opłaty.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kazp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazp » 07.08.2005 13:49

Czy da się rozsądnie ominąć odcinki płatne w Czechach, jadąc powyższą trasą? Z tego co pamiętam to płatne jest raptem parę kilometrów w okolicach Brna. Z drugiej strony trasa przez Ołomuniec do Brna jest sporo dłuższa niż przez Svitavy, więc zastanawiam się czy można jakoś rosądnie ominąć te parę płatnych kilometrów. Wiem, że 300 koron to nie majątek (jadę na 3 tyg.), ale zawsze jakiś grosz na piwo zostanie w kieszeni :)
Sylwek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwek » 17.08.2005 13:38

Ominąc zawsze się da - ale jednak proponuję jechac przez svitawy (kilka godzin do przodu i paliwa więcej w baku) czyli lepiej wydac te 300 kc
Pozdrawiam.
Ja wyjeżdżam 01.09 i jadę właśnie przez svitawy-brno-wiedeń-klagenfurt-lubljana-benkovac i vodice
pozdrawiam i życze udanego urlopu
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 17.08.2005 14:55

Jedź przez Hradec Kralove na Znojmo,wtedy nie płacisz.Przy Twoim wariancie trasy musiałbyś omijać wioskami płatny odcinek za Brnem.To może się skończyć niezłym błądzeniem.
www.dalnice.com/doprava/poplatky/mapa_plac_useky.htm
Miniu
Odkrywca
Moja dysksuja na temat jazdy bez winiety w Czechach.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miniu » 17.08.2005 18:14

Prosze przeczytaj. Ja tak jadę juz trzeci raz, ale bez winiety pierwszy raz objerzdzam ten kawałek za Brnem.
forum/viewtopic.php?t=6542&highlight=
kazp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazp » 18.08.2005 12:39

Dzięki za pomoc. Znalazłem na www.viamichelin.com dokładny opis trasy z mapami. Wystarczy podać zkąd, dokąd włączyć opcję "avoiding tolls". Jak się okazuje objazd jest prosty, bez błądzenia po wiochach.

pozdr
KazP
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 22.08.2005 23:40

Trochę mnie dziwią teopłaty za Brnem - właśnie wróciliśmy tą trasa i nic nie płaciliśmy - wykupiliśmy tylko winietę za 200 koron i to wszystko nigdzie nie napotkaliśmy płatnego odcinka. Zastanawiamy się jednak czy następnym razem też jechac przez Svitavy - napotkalismy objazd no i te waskie wiejski drogi i czescy kierowcy na nich...
radziolka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radziolka » 27.08.2005 20:20

wczoraj wrocilem z cro - do jechalem przez Svitavy a z przez Olomunec - nie za bardzo wiem o jakich oplatach mowicie - ja podobnie jak AnetaA oprocz winiety nic nie placilem.
droga przez Svitavy krótka ale wąska dlatego wracalismy przez Olomunec - niby dalej ale lepsza droga - a tu... remontowany odcinek drogi szybkiego ruchu - ponad godzine w tempie 20 km/h - HORROR. ale gdyby nie to droga calkiem fajna

pozdrawiam
BitHunter
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BitHunter » 28.08.2005 21:39

Właśnie wróciłem z HR, jechałem z Bolu na wyspie Brać na 1 raz - 17 godzin do Boboszowa, w tym godzina na promie Supetar-Split, jedna godzinna przerwa na obiado-kolację w Czechach oraz kilka krótszych kilkuminutowych. Gdybym nie wybrał trasy przez Mikulov-Brno-Olomouc-Boboszów, to przejazd w jeden dzień nie byłby raczej możliwy. Kiedyś jechałem teoretycznie krótszą trasą na Znojmo i skończyło się to oczywiście noclegiem (słynne czeskie "objizdki"). Droga krótsza na mapie nie zawsze zajmie mniej czasu. Omijając w Czechach autostrady być może "zaoszczędzisz" kilkaset koron, ale stracisz z pewnością znacznie więcej w innym miejscu na nocleg (lub okupisz to wegetacją na którymś z przydrożnych parkingów). Gorąco polecam trasę przez Brno osobom dla których bardziej liczy się szybkość przejazdu.
andre72
Turysta
Tylko autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre72 » 29.08.2005 14:59

Jezdzilem swojego czasu sporo do Wloch, a w tym roku wybralem sie na wakacje pierwszy raz do Croatii( Drage kolo Pakostane). Odradzam (chyba, ze ktos lubi zwiedzac okolice ) jazde po nacjonalkach. Ja wczoraj wrocilem i jechalem tylko autostradami jest naprawde duzo szybciej i wygodniej czlowiek sie nie nameczy jak na nacjonalkach. Czechy wineta na 3 miesiace 300 koron Austria prawie 8 eur na 10 dni x 2,Slowenia 0,8 eur x 2, Chorwacja w moim przypadku do Benkovacza 11+117 kun x 2. Paliwo najtansze w Slowenii. Radze tez wykupic KL tak na wszelki przypadek.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone