Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 22.01.2010 01:28

Witam wszystkich, z uwagi na wysokie opłaty trasą przez Czechy, Austrię i Słowenię wybrałem trasę przez Słowację i Węgry ... obecnie jestem na planowaniu trasy o mniejszym natężeniu ruchu ;)... W Velky Mader planujemy nocleg i skorzystanie z basenów termalnych :). Poniżej odcinek podzielony na etapy do granicy SK/HU. Jak ktoś ma pomysł żeby najszybciej poleciec z Goyera na Wyspę Pag niech pisze :) z góry dzięki

Zwardon/Skalite -> Cadaca -> Zilina -> Trencin -> Nove Mesto nad Vahom -> Cervenik [61] -> jedziemy na Leopoldov i w mieście zjeżdzamy na [513] w kierunku Hlohovec -> przed Hlohovcem zjeżdżamy na [507] Bojnicky -> Dvorniky -> Dolna Streda -> Galanta -> Clerny Brod -> Vozokany [507 cały czas] -> Dunajska Streda [zjeżdzamy na drogę nr 63 kierunek Velky Mader] z Velky Mader do granicy jest ok 10 km
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.01.2010 04:53

Jeśli startujesz z śląskiego Jastrzębia ,a dużą rolę odgrywa ekonomia,to planowanie noclegu po 4 h jazdy(a tyle się jedzie do VM)taki sobie.Na drugi dzień zostanie ci (pi razy oko) 9-10 godzin jazdy.

W VM kwater sporo ale wynajem kwatery na jedną noc poniżej 15 euro od łebka może być kłopotliwe.
A trzygodzinna kąpiel to kolejne 8 euro od głowy.
Ale zakładając ,że jednak VM,to po dojeździe do Gyor masz dwa warianty-autostradą węgierską do samej granicy z Chorwacją(prostszy ale wymagający winety) albo bezgotówkowy przez Csorna i drogą nr 86 ,której każdy metr już został opisany na forum.(FAQ-Droga przez zachodnie Węgry)

Do rozważenia opis trasy przez Słowację i Węgry z wariantem wegierskich term:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25935&start=0
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.01.2010 02:39

Hepik na początku dzięki za rady. Po przemyśleniach w grę wchodzą 2 trasy (jak możesz doradz, podaj wady i zalety ich :)

1 trasa
Jastrzębie Zdrój - Cieszyn - Triniec - Mosty u Jabnlonkowa - Cadca

Cadca - Zilina - Bratysława (autostrada - 9.90 eu opłata za winietę miesięczną jak się nie mylę tak?)

Bratysława Rajka - Mosonmagyarova - Csorna - Szombathely - Kormend - Redics - Mursko Sredisce ( w Lenti nocleg )

i tu pytanie Hepik :) jak najlepiej jechac w okolice Rijeki ? która trasa polecasz? nie orientuje się jak drogie są autostrady w Chorwacji

-------------------------------------------------------------------------------------
2 trasa

Jastrzębie Zdrój - Cieszyn - Triniec - Mosty u Jablonkowa - Cadca

Cadca - Zilina - Martin - Banska Bystrzyca - Sahy - Budapest

Budapest - cała trasą autostradą ( w miejscowości Letenyie nocleg )
i to samo pytanie jak którą trasą poleciec juz po Chorwacji :)

którą trasę Hepik wybrał byś Ty ? . Trasa 2 droższa ze względu na opłaty za autostradę Węgierską ? i tu kolejne pytanie - jaka jest cena za winietę w naszej walucie i węgierskiej lub ojro :)

Z góry dzięki kolegi za przydatne rady i informację. Pozdrawiam
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 25.01.2010 09:29

Osobiście wybrał bym trasę 1.
Link
Zastanawiam się jednak dlaczego chcesz jechać 800 km dwa dni? Spokojnie przejedziesz w ciągu jednego dnia. Wyjedziesz sobie na noc lub ruszysz 1-2 w nocy po tych 11-14 godz. spokojnej jazdy będziesz na miejscu.
Jeżeli masz zamiar jechać przez Lnti /Lendave to zaplanuj sobie tankowanie na Słowenii. Nie wiem jak oni to robią ale jest tam najtańsze paliwo na trasie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2010 09:46

wierny62 napisał(a):....autostrada - 9.90 eu opłata za winietę miesięczną jak się nie mylę tak?)
....nie orientuje się jak drogie są autostrady w Chorwacji
.... jaka jest cena za winietę w naszej walucie i węgierskiej lub ojro :)

Nieustannie i jak zawsze polecam na poczatek lekturę działu FAQ.
1) znajdziesz tam odpowiedź na ww. pytania: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
2) znajdziesz odpowiedź na pytania, które niedługo zadasz ;-)
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 25.01.2010 09:48

Przemo napisał(a):Osobiście wybrał bym trasę 1.
Link
Zastanawiam się jednak dlaczego chcesz jechać 800 km dwa dni? Spokojnie przejedziesz w ciągu jednego dnia. Wyjedziesz sobie na noc lub ruszysz 1-2 w nocy po tych 11-14 godz. spokojnej jazdy będziesz na miejscu.
Jeżeli masz zamiar jechać przez Lnti /Lendave to zaplanuj sobie tankowanie na Słowenii. Nie wiem jak oni to robią ale jest tam najtańsze paliwo na trasie.

Przemo ma całkowitą rację. Z mojego doświadczenia wynika to samo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2010 10:56

A ja racji nie przyznaje ;).
Dojazd do słowackiej autostrady przez Frydek Mistek to jakaś zupełnie karkołomna koncepcja.Między Cieszynem a Frydkiem sa elementy wymagajace czeskiej winety,potem przejazd przez centrum całkiem sporego miasta,potem przez górzyste ,zawijasy ...
Na googlowsko wyznaczonej trasie to może wyglądac prosto ale w rzeczywistości to błądzenie.
Słoweńska benzyna była tańsza od wegierskiej i chorwackiej a nawet polskiej w 2008 roku.Rok później ,jak i wcześniej juz wcale nie.
Trasa nr 2 przez Bańską B. prowadzi sporymi odcinkami przez góry i doliny,koło BB jest fragmencik kilkunasto km autostrady czyli albo i tak słowacka wineta albo omijanie objazdem(co nie jest jakies skomplikowane ale wymaga uwagi.
Autostrada węgierska...czterodniowa e-matrica to nie majątek -1600ft czyli ok.25 zł
Skorzystanie z całej jej długości do chorwackiej granicy to jakieś sto kilkanaście km dalej niż darmowa jazda drogą 86.
(Precyzyjnie-chodzi o odcinek Rajka-autostrad w ok.Czakovca,gdzie obie trasy sie schodzą.)
Czasowo wyjdzie na to samo.Odcinek od zjazdu z M-1 do Redics to 180 km czyli zakładając ślimacze tempo to 3 h jazdy.

W pierwszym poście był Pag,w drugim Rijeka...pewna różnica jest.Tu i tam da sie dojechac na raz,w drugim wypadku faktycznie nocleg nie wydaje sie potrzebny.
(niedawno czytałem o 24 godzinnej jeździe z Orebicza do Białegostoku z jednym kierowcą)
Kalkukator chorwackich autostrad :
http://www.hac.hr/turisticka_karta/kalk ... A1_hr.html

A tak ogólnie...nie ma sensu iść w jakieś totalne oszczędności w opłatach za autostrady.
W ogólnych kosztach jakie poniesiesz na wakacje w CRo to te opłaty to Pikuś.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 25.01.2010 14:35

hepik napisał(a):Dojazd do słowackiej autostrady przez Frydek Mistek to jakaś zupełnie karkołomna koncepcja.Między Cieszynem a Frydkiem sa elementy wymagajace czeskiej winety,potem przejazd przez centrum całkiem sporego miasta,potem przez górzyste ,zawijasy ...
Na googlowsko wyznaczonej trasie to może wyglądac prosto ale w rzeczywistości to błądzenie.

Racja, goole pokazało jak pokazało, a ja nie zwróciłem uwagi.
Miało być tak LINK1
Co do benzyny też racja
Takie małe zestawienie (ceny za PZM z dnia 18.12.2009) 1PLN=4,06EUR
Słowacja 1,18EUR = 4,78 PLN
Słowenia 1.13EUR = 4,59 PLN
Węgry 296 HUF = 4,44 PLN
Chorwacja 7,75 HRK = 4,32 PLN.
Czyli w Chorwacji najtaniej, ale w lecie może być inaczej.

I jeszcze jedno
wierny62 w Twoim przypadku bez sensu jest jazda przez Zwardoń, nie zyskuje nic. Uciekaj jak najszybciej do Czech. Odległość może ta sama, ale czasowo na pewno dłużej.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.01.2010 15:51

I jeszcze jedno
wierny62 w Twoim przypadku bez sensu jest jazda przez Zwardoń, nie zyskuje nic. Uciekaj jak najszybciej do Czech. Odległość może ta sama, ale czasowo na pewno dłużej.

tak już wiem, wybiorę Cieszyn - Triniec - Mosty u Jabnlonkowa - Cadca :)
tylko dalej się zastanawiam nad tą sławną route 86 hehe lub opcja BB, Budapest , obwodnica i dalej juz autostradą do granicy HU/CRO.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2010 16:57

Decyzję zawsze można podjąc w ostatniej chwili ;)
Jeśli bedziesz jechał w sobotę czy niedzielę(tiry wtedy stoją na parkingach) w dzien,przy ładnej pogodzie-mozna spokojnie 86-stką.
W innym wypadku prościej i wygodniej autostradą,dodatkowo można sobie odjąc km,korzystając z drogi nr 81(zjazd na wysokości Gyor) i powrót już na M7 w okolicach Szekesfehervar.
Winietę węgierską najlepiej kupić na przejściu w Rajce.
Przy lekkich emocjach związanych z okazji "pierwszego razu" zjazd na stację benzynową na M-1 można przegapić a w tym wypadku albo zjazd na 86 albo bardzo prawdopodobny mandacik z policji autostradowej.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 26.01.2010 04:11

hepik napisał(a):Decyzję zawsze można podjąc w ostatniej chwili ;)
Jeśli bedziesz jechał w sobotę czy niedzielę(tiry wtedy stoją na parkingach) w dzien,przy ładnej pogodzie-mozna spokojnie 86-stką.
W innym wypadku prościej i wygodniej autostradą,dodatkowo można sobie odjąc km,korzystając z drogi nr 81(zjazd na wysokości Gyor) i powrót już na M7 w okolicach Szekesfehervar.
Winietę węgierską najlepiej kupić na przejściu w Rajce.
Przy lekkich emocjach związanych z okazji "pierwszego razu" zjazd na stację benzynową na M-1 można przegapić a w tym wypadku albo zjazd na 86 albo bardzo prawdopodobny mandacik z policji autostradowej.

Hepik napisałeś " w dzień, przy ładnej pogodzie, można spokojnie 86 "
mam pewne obawy co do tej drogi... pewnie dlatego, że nigdy nią nie jechałem. Czyli przy deszczowej pogodzie w nocy nie warto nią jechac? tak z tego wywnioskowałem. Planujemy wyjazd wieczorem około 24 tak aby jak najwcześniej dojechac do granicy HU/CRO

ps. dzięki wszystkim za rady :) które są niezbędne ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2010 12:41

To wszystko sa niuanse,opisane w kilkuset postowych wątkach,do których koledzy odsyłali.
Takim samym niuansem bedzie np zapchana weekendowo autostrada,kiedy to budapesztańcycy ruszaja nad swoje balatońskie "morze" ;)
Jadący w nocy 86-tką cromaniacy widza jakieś ślepia zwierzyny,która się czai na okoliczych polach i teoretycznie moze wpaść nam pod koła,w deszczu uciązliwa może byc jazda za pędzącym tirem,jakies fragmenty z koleinami ,w których zbiera sie woda itd itp
Gdybym miał porównywać do jakiejś ci znanej drogi to np do drogi Pawlowice-Cieszyn,choc zdarzaja sie juz fragmenty dwupasmowe...
Jest jakimś tam urozmaiceniem między autostradą słowacką a autostradami chorwackimi.
1000 km tylko po autostradach-mozna sie zanudzić na śmierć ;)
O finansowej stronie już było-kilkadziesiąt złotych oszczędności na winecie i benzynie,której w wersji autostradowej spalasz po prostu więcej.
A czasowo-praktycznie to samo.

wyjazd wieczorem około 24

Czyli ok 5 rano Węgry a latem już jasno o tej porze i ptaszki ładnie śpiewają ;)
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 29.01.2010 01:33

Dla mnie już wszystko ustalone pojadę na Cieszyn, Ziline i Bratysławę następne Rajka i 86 :) powinno byc ok .... jedynie nad czym się zastanawiam to godzina wyjazdu z soboty na niedzielę ... czy jechac o 21 w sobote czy o 24 z soboty na ndz ... dzięki za rady
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 04.02.2010 18:40

Jechałem trzy razy drogą 86 dwa razy w sobotę raz w niedzielę było nieżle . Natomiast mój znajomy jechał drogą 86 w piątek i stwierdził że w dzień powszedni jazda tamtędy to pomyłka.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 07.02.2010 12:27

Witajcie, mimo że już trzy razy byłem w Chorwacji, po raz pierwszy udało mi się odwiedzić tą świetną i przydatną stronę. W tym roku wybieram się na Krk, w poprzednich wyjazdach nie miło wspominam korki na Słowenii, remonty tuneli i korki na autostradach Chorwackich. Padło więc na przejazd przez Słowację i Węgry. Mam pytanie, czy ktoś poleca przejazd takim wariantem: Chyżne - Żylina - Bratysława - Gyor - skrót drogą 81 (aby ominąć Budapeszt) - Autostrada M7 - Zagreb - Krk? Chcę jak największym procentem trasy jechać autostradą. Odpadają warianty lokalne typu droga 86. Liczy się dla mnie komfort a nie wrażenia kulinarno-widokowe. Nie planuję też noclegu (wyjazd ok 5.00, przybycie wieczorem).
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies