Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 13.07.2017 21:17

zabekrafal napisał(a):
osjann napisał(a):
zabekrafal napisał(a):
osjann napisał(a):w tym roku pierwszy raz planuję pojechać przez Słowację i Węgry. Mam pytanie o tą nową drogę ze Skalite ponoć się korkuje w Czadca. Czy ktoś z forumowiczów już jechał tą drogą? Ewentualnie jak by ktoś podrzucił najlepszą trasę Śląsk -Słowacja-Węgry-CRO autostradami to byłbym wdzięczny. Pozdrav ;)

Ja 11.08 z Katowic jadę tą trasą https://goo.gl/maps/QiMfxbR4xQP2.
Co do odcinka w Czadcy , to jak byłem w czwartek w Zwardoniu rozmawiałem z kierowcami ciężarówek przez CB i dowiedziałem się ,że za dnia jest tam ciężko, ale późnym popołudniem i wieczorem jest w miarę ok. Pytałem w szczególności o piątkowe popołudnia to mówili ,że jak będę 19-20 to powinien być luz.

Dzięki wszystkim za mega szybką odpowiedź ;) Zabekrafal rozumiem, że ten kawałek przez Słowenię jest bezpłatny ? :)

Dokładnie. Dodatkowo 99% pewności ,że na granicy Mursko Središće nie spędzisz więcej niż 10 min

Na starym przejściu w Letenye jakieś 2 minuty. Kontrola tylko węgierska ("skanowanie" paszportów wzrokiem :wink: ), Chorwatów nie było :hut: A w Čadcy ~20 minut we wtorek w samo południe.
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 13.07.2017 22:22

Witajcie,

Im więcej czytam, tym mniej wiem :D Do rzeczy, wyjazd 29.07 (sobota) z Krakowa, ok godziny 15, jedziemy busikiem Trafic w 6 osób. Zastanawiam się czy jechać jak w poprzednie lata z winietami Kraków>Chyżne>Sahy>Budapeszt na około>Letenye i dalej cały czas autostradą do Lokvy Rogoznicy - z tym że wtedy jechaliśmy małą osobówką (koszty na 3 os. i winiety na 10dni)

W tym roku większy bus i większe opłaty, ale dzielimy na 6osób, więc winieta na Węgry kategoria D2 i bramki Chorwackie liczę też z II (winiety na miesiąc). Cały czas myślę czy spróbować jechać bez opłat kierując się na Bratysławe i później wiadomo na 86, a następnie autostradą do Karlovac i dalej przez Plitvice, Knin itd.

Chcę wybrać mniejsze zło :D Czy wg bardziej doświadczonych opcja oszczędności warta zachodu, względem godzin jazdy? Niby jedziemy bez ciśnienia, ale jechać 20h też mi się nie uśmiecha. Chciałbym HU/CRO przekroczyć ok 7:00 w niedzielę.
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 13.07.2017 22:55

Podpowiedzcie proszę czy jadąc przez Węgry warto skręcać przed Gyorem w prawo na M85 w stronę Letenye czy lecieć na Budapeszt ?

Oraz czy zjeżdżać z M86 na Zalaegerszeg czy lecieć do końca na Szombathely ?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.07.2017 23:05

Curtis napisał(a):Podpowiedzcie proszę czy jadąc przez Węgry warto skręcać przed Gyorem w prawo na M85 w stronę Letenye czy lecieć na Budapeszt ?

Jak chcesz nadłożyć kilkadziesiąt kilometrów to leć na Budapeszt.

Curtis napisał(a):Oraz czy zjeżdżać z M86 na Zalaegerszeg czy lecieć do końca na Szombathely ?

Lecieć do końca.
malinka82
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinka82 » 14.07.2017 13:43

Granica słowacko -węgierska w Milhost. Czy kupię gdzieś winietę?
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 14.07.2017 15:19

Winiety można kupić na www:
Węgierska winieta https://ematrica.nemzetiutdij.hu
Słowacka winieta https://www.eznamka.sk/selfcare/home/
fireman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fireman » 14.07.2017 16:00

fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 14.07.2017 16:18

Bartol napisał(a):Witajcie,

Im więcej czytam, tym mniej wiem :D Do rzeczy, wyjazd 29.07 (sobota) z Krakowa, ok godziny 15, jedziemy busikiem Trafic w 6 osób. Zastanawiam się czy jechać jak w poprzednie lata z winietami Kraków>Chyżne>Sahy>Budapeszt na około>Letenye i dalej cały czas autostradą do Lokvy Rogoznicy - z tym że wtedy jechaliśmy małą osobówką (koszty na 3 os. i winiety na 10dni)

W tym roku większy bus i większe opłaty, ale dzielimy na 6osób, więc winieta na Węgry kategoria D2 i bramki Chorwackie liczę też z II (winiety na miesiąc). Cały czas myślę czy spróbować jechać bez opłat kierując się na Bratysławe i później wiadomo na 86, a następnie autostradą do Karlovac i dalej przez Plitvice, Knin itd.

Chcę wybrać mniejsze zło :D Czy wg bardziej doświadczonych opcja oszczędności warta zachodu, względem godzin jazdy? Niby jedziemy bez ciśnienia, ale jechać 20h też mi się nie uśmiecha. Chciałbym HU/CRO przekroczyć ok 7:00 w niedzielę.

Od Karlovac do Plitvic i później dalej masz nonstop 50-60 wioski i pełno fotoradarów koło szkół. Ja prawie zasypiałem. Odpuściłem powrót jedynką.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 15.07.2017 08:48

Pablito970 napisał(a):Witam,
Którą trasę przez Węgry wybralibyście?

wariant 1:
http://tnijurl.com/43236edc0bcb/

wariant 2:
http://tnijurl.com/add70aaafd1c/

Pozdrawiam.

Szkoda ze nikt Ci nie odpowiedział. Którą trasę w końcu wybrałeś ?
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 15.07.2017 10:24

fish74 napisał(a):
Bartol napisał(a):Witajcie,

Od Karlovac do Plitvic i później dalej masz nonstop 50-60 wioski i pełno fotoradarów koło szkół. Ja prawie zasypiałem. Odpuściłem powrót jedynką.

Niby tak, ale później traska dość widokowa i spokojna. Bardziej mam dylemat nad odcinkiem Słowacja-Węgry. :roll:
luckat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckat » 15.07.2017 10:49

Też się zastanawiam czy warto jechać przez Budapeszt, w końcu cały czas autostrada. Jak to czasowo wyjdzie?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2017 11:11

luckat napisał(a):Też się zastanawiam czy warto jechać przez Budapeszt, w końcu cały czas autostrada. Jak to czasowo wyjdzie?

Zależy skąd. Jeśli od strony Bratysławy to się po prostu nie opłaca..
luckat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckat » 15.07.2017 11:20

Z Bielska-Białej chcę jechać przez Zwardoń do Bratysławy a potem na Węgry i do Chorwacji, jadę pierwszy raz przez Węgry do tej pory zawsze przez Austrię. Przegryzam się przez tematy, ale dużo różnych opinii. Moi znajomi natomiast jadą zawsze przez Budapeszt i mówią że najlepiej no ale to wygląda dalej.
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 15.07.2017 14:14

luckat napisał(a):Z Bielska-Białej chcę jechać przez Zwardoń do Bratysławy a potem na Węgry i do Chorwacji, jadę pierwszy raz przez Węgry do tej pory zawsze przez Austrię. Przegryzam się przez tematy, ale dużo różnych opinii. Moi znajomi natomiast jadą zawsze przez Budapeszt i mówią że najlepiej no ale to wygląda dalej.

Jedź sobie tak:
https://goo.gl/maps/zQ4tZyRWkU22
i nie kombinuj z Budapesztem bo jest około 150 km dalej w jedną stronę, ja tak jeżdżę co roku i jedzie się bardzo dobrze. Zawsze jeździło się drogą 86 a teraz M86.
luckat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckat » 15.07.2017 15:25

gartur napisał(a):
luckat napisał(a):Z Bielska-Białej chcę jechać przez Zwardoń do Bratysławy a potem na Węgry i do Chorwacji, jadę pierwszy raz przez Węgry do tej pory zawsze przez Austrię. Przegryzam się przez tematy, ale dużo różnych opinii. Moi znajomi natomiast jadą zawsze przez Budapeszt i mówią że najlepiej no ale to wygląda dalej.

Jedź sobie tak:
https://goo.gl/maps/zQ4tZyRWkU22
i nie kombinuj z Budapesztem bo jest około 150 km dalej w jedną stronę, ja tak jeżdżę co roku i jedzie się bardzo dobrze. Zawsze jeździło się drogą 86 a teraz M86.

a dużo jest ograniczeń, miejscowości po drodze?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone