Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 12.07.2017 12:39

w tym roku pierwszy raz planuję pojechać przez Słowację i Węgry. Mam pytanie o tą nową drogę ze Skalite ponoć się korkuje w Czadca. Czy ktoś z forumowiczów już jechał tą drogą? Ewentualnie jak by ktoś podrzucił najlepszą trasę Śląsk -Słowacja-Węgry-CRO autostradami to byłbym wdzięczny. Pozdrav ;)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2017 12:44

osjann napisał(a):w tym roku pierwszy raz planuję pojechać przez Słowację i Węgry. Mam pytanie o tą nową drogę ze Skalite ponoć się korkuje w Czadca. Czy ktoś z forumowiczów już jechał tą drogą? Ewentualnie jak by ktoś podrzucił najlepszą trasę Śląsk -Słowacja-Węgry-CRO autostradami to byłbym wdzięczny. Pozdrav ;)

zilina-zywiec-jaka-droga-t28973-315.html
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.07.2017 12:46

osjann napisał(a):w tym roku pierwszy raz planuję pojechać przez Słowację i Węgry. Mam pytanie o tą nową drogę ze Skalite ponoć się korkuje w Czadca. Czy ktoś z forumowiczów już jechał tą drogą? Ewentualnie jak by ktoś podrzucił najlepszą trasę Śląsk -Słowacja-Węgry-CRO autostradami to byłbym wdzięczny. Pozdrav ;)

My w tym roku jechaliśmy i odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tak, korkuje się, ale tylko w tygodniu. W takim przypadku lepiej jechać objazdem przez Oszczadnicę.
zabekrafal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabekrafal » 12.07.2017 12:51

Ja 11.08 z Katowic jadę tą trasą https://goo.gl/maps/QiMfxbR4xQP2.
Co do odcinka w Czadcy , to jak byłem w czwartek w Zwardoniu rozmawiałem z kierowcami ciężarówek przez CB i dowiedziałem się ,że za dnia jest tam ciężko, ale późnym popołudniem i wieczorem jest w miarę ok. Pytałem w szczególności o piątkowe popołudnia to mówili ,że jak będę 19-20 to powinien być luz.
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 12.07.2017 13:01

zabekrafal napisał(a):

Co do odcinka w Czadcy , to jak byłem w czwartek w Zwardoniu rozmawiałem z kierowcami ciężarówek przez CB i dowiedziałem się ,że za dnia jest tam ciężko, ale późnym popołudniem i wieczorem jest w miarę ok. Pytałem w szczególności o piątkowe popołudnia to mówili ,że jak będę 19-20 to powinien być luz.

Dzięki wszystkim za mega szybką odpowiedź ;) Zabekrafal rozumiem, że ten kawałek przez Słowenię jest bezpłatny ? :)
zabekrafal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabekrafal » 12.07.2017 13:08

osjann napisał(a):
zabekrafal napisał(a):

Dzięki wszystkim za mega szybką odpowiedź ;) Zabekrafal rozumiem, że ten kawałek przez Słowenię jest bezpłatny ? :)

Dokładnie. Dodatkowo 99% pewności ,że na granicy Mursko Središće nie spędzisz więcej niż 10 min
Kfor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kfor » 12.07.2017 20:31

Witam
Mam pytanie, czy i gdzie wieczorem kupię winietę na Węgry wjeżdżając od Słowacji na drogę M15, nie chciałbym zapłacić jakiegoś mandaciku, i drugie pytanie, czy na Słowację winietę kupie na byłej granicy w Zwardoniu?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2017 20:36

Kfor napisał(a):Witam
Mam pytanie, czy i gdzie wieczorem kupię winietę na Węgry wjeżdżając od Słowacji na drogę M15, nie chciałbym zapłacić jakiegoś mandaciku, i drugie pytanie, czy na Słowację winietę kupie na byłej granicy w Zwardoniu?

Kup sobie w domu skoro masz dostęp do internetu. Niekonieczne dwa postoje Ci odpadną.
Kfor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kfor » 12.07.2017 20:55

Kup sobie w domu skoro masz dostęp do internetu. Niekonieczne dwa postoje Ci odpadną.[/quote]

Tak tylko jadę wypożyczonym autem i odbieram przed wyjazdem, a nie chciałbym się stresować ze coś pójdzie nie tam z płatnościami online :) na 5 min. przed trasą.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.07.2017 21:05

Kfor napisał(a):Tak tylko jadę wypożyczonym autem i odbieram przed wyjazdem, a nie chciałbym się stresować ze coś pójdzie nie tam z płatnościami online :) na 5 min. przed trasą.

No to na Słowację kupujesz w Żylinie. Są ze dwie stacje całodobowe. A na Węgry na przejściu w Rajce.
Otwarty nowy odcinek D3 Zwardoń - Świerczynowiec nie wymaga winiety.
raw26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raw26 » 13.07.2017 11:12

Mam pytanie o zupełnie inną drogę przez SK i HU. Planuję jechać przez Żywiec Donovaly Sahy Budapeszt i Primosten https://goo.gl/maps/szHZ8SkiARP2 Jechał ktoś już tą trasą i może coś o niej powiedzieć? Wyjazd początkiem września.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 13.07.2017 18:42

osjann napisał(a):Dzięki wszystkim za mega szybką odpowiedź ;) Zabekrafal rozumiem, że ten kawałek przez Słowenię jest bezpłatny ? :)

Chyba Słowację? :wink:

raw26 napisał(a):Mam pytanie o zupełnie inną drogę przez SK i HU. Planuję jechać przez Żywiec Donovaly Sahy Budapeszt i Primosten https://goo.gl/maps/szHZ8SkiARP2 Jechał ktoś już tą trasą i może coś o niej powiedzieć? Wyjazd początkiem września.

W jakich godzinach planujesz startować z PL?
Ostatnio edytowano 13.07.2017 18:56 przez papse, łącznie edytowano 1 raz
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 13.07.2017 18:55

papse napisał(a):
osjann napisał(a):Dzięki wszystkim za mega szybką odpowiedź ;) Zabekrafal rozumiem, że ten kawałek przez Słowenię jest bezpłatny ? :)

Chyba jednak Słowenię :idea:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 13.07.2017 19:00

gartur napisał(a):
papse napisał(a):

Chyba jednak Słowenię :idea:

Aaaaaaaa ten odcinek, to tak jak piszesz :mrgreen:
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 13.07.2017 19:05

raw26 napisał(a):Mam pytanie o zupełnie inną drogę przez SK i HU. Planuję jechać przez Żywiec Donovaly Sahy Budapeszt i Primosten https://goo.gl/maps/szHZ8SkiARP2 Jechał ktoś już tą trasą i może coś o niej powiedzieć? Wyjazd początkiem września.

Droga ładna, kręta, widokowa, nie nużąca. Ze względu na te cechy (i szczeg. ze względu na zwierzynę) sugeruję jechać za dnia. Na mapie masz odcinek Bańska Bystrzyca - Zwoleń płatny, te parę kilometrów lepiej objechać lokalną drogą i nie kupować winiety. Nna mapach gogla sobie DOKŁADNIE obejrzyj gdzie w Bańskiej odbić z R1 (z tego co pamiętam to zjazd na Tesco, dalej wzdłuż R1).

Z atrakcji po drodze zamek orawski i fajne ruiny we wsi Podzámčok za Zwoleniem. Na Węgrzech w Vác jedyny łuk triumfalny w kraju, ładne i małe stare miasto. A na południe od Budapesztu tą drogą nie jechałem, więc co do dalszego odcinka się nie wypowiem (mawiają, że od piątkowego popołudnia lubi się "łikendowo" zatykać autostrada z Budapesztu nad Balaton).

Czasowo to dla ciebie (zakładam, że te Ujsoły dodałeś nieprzypadkowo) jakieś 30-45 min dłużej niż wariant po słowackich autostradach i przez Węgry z winietą na M86, albo 10-20 min dłużej niż wariant po słowackich autostradach i przez Węgry/Burgenland bez winiety. Ale za to widokowo bajka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone